Dnes Pátek - zatazeno 18°C
Zítra Sobota - jasno 22°C
Pátek 29. 3. 2024
Svátek má Taťána
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Starosta Prahy 22 Zelenka odvolán, v tajné volbě jeho konec v čele radnice podpořila i část koalice
Vojtěch Zelenka už není starostou. Foto: MČ Praha 22

Starosta Prahy 22 Zelenka odvolán, v tajné volbě jeho konec v čele radnice podpořila i část koalice

Zastupitelé Prahy 22 na jednání ve středu večer odvolali v tajné volbě starostu Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní) na návrh opozičního zastupitele Martina Langmajera (ODS). Pro hlasovala těsná většina 13 hlasů. Vedení radnice byly vytýkány špatně řízené investice. Podle Langmajera vznesla opozice na starostu před pár dny dotazy týkající se školství, které nebyly zodpovězeny, proto navrhl odvolání, které předem ohlásil.

Včerejší jednání zastupitelstva Prahy 22 se protáhlo přes půlnoc. Důvodem bylo hlasování o odvolání starosty Vojtěcha Zelenky. Pro jeho konec v čele městské části se vyslovilo třináct zastupitelů, jedenáct jich pak hlasovalo proti. Jeden člen 25členného zastupitelstva v tajné volbě nehlasoval.  

Hlasy opozičních stran, které tvoří hnutí Pro Prahu 22, ODS a ANO 2011, by za normálních okolností na odvolání starosty početně nestačily. Poměr hlasů opozice vs. koalice je v Uhříněvsi 11:13. Návrh tak museli v tajné volbě podpořit i dva členové stávající koalice STAN s podporou Svobodných a Praha 22. Naše Město (TOP 09, Pirátská strana a KDU-ČSL).  

Opozice starostu dlouhodobě kritizovala. „Vojtěch Zelenka selhal jako manažer a nezvládl ani roli řádného hospodáře. Dlouhodobě jsme kritizovali megalomanské projekty, stagnaci městské části a podle nás netransparentní způsob zadávání veřejných zakázek. Symbolem tohoto přístupu byl projekt podzemní mateřské školky V Bytovkách. Ta je jednak neskutečně drahá, jednak se ji starosta pokoušel protlačit navzdory odporu obyvatel dané lokality," popisuje některé důvody pro odvolání Jiří Knotek (Hnutí Pro Prahu 22), který byl v letech 2014 až  2018 místostarostou městské části.  

Opozice během včerejšího zasedání nejprve „grilovala“ vládnoucí koalici za neutěšený stav školské infrastruktury. Hlasování o odvolání přišlo na řadu po půlnoci. Vojtěch Zelenka se stal prvním starostou v historii městské části složené z Uhříněvsi, Hájku a Pitkovic, který byl odvolán.  

„Důvodům v tuto chvíli moc nerozumím, nikdo moc neví, co se děje. Zřejmě v tom je něco osobního. Mrzí mě, že dva hlasy dodali členové stávající koalice. Kteří, to nevím, což vytváří celou řadu spekulací, proč se tak stalo," řekl ČTK Zelenka. 

Koalice STAN s podporou Svobodných a Prahy 22. Naše Město zatím pokračuje. Agendu starosty prozatím přebírá první místostarostka Kateřina Erbsová (Praha 22. Naše Město). 

Podle Langmajera se ODS nebude snažit vstoupit do vedení městské části. „Tato koalice by měla dojíst dort, který si upekla. ODS s tím dortem nemá nic společného, nezadělávali jsme ošizené těsto, nebyli jsme ani u toho, když se seschlý dort připaloval. ODS Prahy 22 bude nadále a stejně jako dosud konstruktivní opozice,“ sdělil. 

O dalším dění v Praze 22 se bude nyní v koalici jednat. Podle Zelenky by se měli zástupci koalice sejít v neděli.


Autor: Jan Puci

Zastupitelé Prahy 1 odvolali Čižinského z funkce předsedy Kontrolního výboru

13. března 2024 v 09:17

Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) z funkce předsedy Kontrolního výboru odvolalo na svém zasedání v úterý 12. března Zastupitelstvo Prahy 1. Návrh na odvolání podpořila většina 14 z celkem 27 zastupitelů. Důvodem jsou pochybení Čižinského v tzv. kauze Donlič. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí...

Premiér Fiala se setkal s exprezidentem USA Clintonem

11. března 2024 v 19:19

Premiér Petr Fiala se v pondělí 11. března setkal v Kramářově vile s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem. Mezi hlavní témata jednání patřila mezinárodní bezpečnostní situace, ruská agrese na Ukrajině, rozšiřování NATO a další zahraničně-politické výzvy....

Žofín bude hostit 14. zasedání zastupitelstva Prahy 1

10. března 2024 ve 20:25

V úterý 12. března proběhne od 10 hodin v reprezentační budově Žofín (Slovanský ostrov č. p. 226/2) v Malém sále 14. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 1. Dotazy a interpelace veřejnosti: 17:30 – 18:15 hod. (a dále od 20:00 – 20:45 hod., pokud do té doby nebude ukončeno...

V Praze 15 budou 13. března zasedat zastupitelé

5. března 2024 v 08:24

7. zasedání zastupitelstva MČ Praha 15 se koná ve středu 13. března od 15 hodin v KC Varta, Boloňská 310, Horní Měcholupy. Jednání jsou veřejná a občané Hostivaře a Horních Měcholup jsou srdečně zváni k účasti. Zasedání bude opět vysíláno on‑line.

Primátor navštívil Újezd nad Lesy

3. března 2024 v 09:30

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) pokračuje v návštěvách městských částí a tento týden zavítal do Újezdu nad Lesy. Kromě jiného si zde prohlédl hasičskou zbrojnici, fitpark Rohožník a stávající zdravotní středisko na stejnojmenném sídlišti.

Další články
Nahoru