zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Podcastové série Radia Wave

Václav Rouček (Pochlap se)

autor: archiv   

zvětšit obrázek

Dva měsíce od zveřejnění prvního dílu nasbíral podcast Radia Wave Sádlo přes 140 000 stažení. Dokumentární série Ridiny Ahmedové o společenském tlaku na ženský vzhled a o tom, jak těžké jsou cesty k přijetí vlastního těla, se tak stala nejposlouchanějším projektem Radia Wave hned po hraném podcastovém seriálu Zkouškový. K poslechu je na stanici pro mladé také série o bydlení Návštěvníci a od konce března nový pravidelný podcast Václava Roučka Pochlap se.

“Podcastová série Sádlo vyvolává velký ohlas už od prvního dílu. Ze stovek reakcí prostřednictvím e-mailu a sociálních sítí je zřejmé, že jsme zpracovali téma, které zejména u posluchaček silně rezonuje. Sádlo se tak řadí k projektům, kterými chceme na Radiu Wave otevírat k debatě aktuální témata, o nichž se veřejně příliš nemluví,” vysvětluje šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.
V šesti dílech série se setkáváme s desítkami žen, které se autorce ozvaly na veřejnou výzvu přes sociální sítě. Otevřeně vypráví o svých traumatech, silných i slabých chvílích a o vnitřních soubojích s očekáváním okolí i tím svým vlastním. Jednotlivé kapitoly a navazující doprovodné rozhovory s odborníky jsou věnované dětství a rodině, vztahům a sexu, mateřství, práci a kariéře, ideálům krásy nebo tělesnému a psychickému zdraví. Sérii si můžete poslechnout na www.wave.cz.

"Název podcastu "Sádlo" jsem vybrala, protože dle mého názoru ve zkratce shrnuje tlak, který vůči tělu, které se nevedje do šablony ideální postavy, projevuje naše okolí v podobě očekávání a nevyžádaných zraňujících komentářů. Ty se dějí v rodině, partnerských vztazích a provází nás v mnoha dalších životních situacích. Mnohdy své vlastní tělo v důsledku toho nesnášíme a odmítáme i my sami, protože se jeví příliš nedokonalé. Přestože ale pojem Sádlo odkazuje primárně k nadváze, tak z výpovědí respondentek i z reakcí posluchaček vyplývá, že toto obrovské a tabuizované téma se týká žen napříč velikostmi - protože všudypřítomné toxické očekávání, abychom byly dokonalé, vytváří tlak, často destruktivní, na (přinejmenším) většinu žen,“ doplňuje hudebnice, performerka a autorka podcastu Ridina Ahmedová. Na sérii dále spolupracovala jako dramaturgyně Veronika Ruppert, o zvukovou podobu se postaral Jaroslav Pokorný.

Další podcastovou sérií, kterou Radio Wave zveřejňuje od konce února, jsou Návštěvníci. V jednotlivých epizodách posluchači spolu s redaktorem Jonášem Zbořilem nahlížejí do domácností mladých lidí, aby zjistili, jak bydlí a kde se cítí doma. Ať už je to v garsonce, ve spolubydlení, v mobilheimu nebo na obytné lodi. Série Návštěvníci, kterou najdete k poslechu na wave.cz/navstevnici, zjišťuje, co pro mileniály znamená bydlení, jak je pro ně dostupné a jak by chtěli bydlet.

Od 21. března si navíc posluchači Radia Wave mohou poslechnout nový pravidelný formát. Každou neděli si bude Václav Rouček zvát do podcastu Pochlap se sportovce, hudebníky, podnikatele nebo umělce. V rozhovorech s kluky a muži z různých společenských skupin otevře otázky, které muže zajímají, o kterých se spolu baví a které řeší. „Většina lidí mě zná jako zpěváka, hudebního producenta a skladatele. Ale jsem taky hokejista, designér, syn a čerstvý táta. Rolí mám za svých 31 let v repertoáru docela dost. A zajímá mě, jak se s tím perou ostatní. Jak dnes vlastně zvládáme roli chlapa a jak o ní přemýšlíme v našich světech, kruzích a rodinách,“ říká autor podcastu Václav Rouček. Všechny díly budou dostupné na webové stránce wave.cz/pochlapse.

Všechny pravidelné pořady i podcastové série jsou k poslechu na webu Radia Wave wave.cz, v aplikaci mujRozhlas a dalších podcastových aplikacích.

Radio Wave se na tvorbu podcastů zaměřuje od roku 2018. V současnosti nabízí více než 30 pravidelných podcastů. Každý rok zveřejňuje rovněž několik podcastových sérií. Mezi nejúspěšnější patří např. časosběrná dokumentární série o nevěstách a svatebních šatech Svatebky či série Moje terapie, která nabízí příběhy lidí, jimž pomohla psychoterapie. Letos na jaře plánuje Radio Wave pokračování podcastového seriálu Zkouškový a několik dalších podcastových sérií.

22.3.2021 14:03:11 Redakce | rubrika - Z médií