Vstupenky online

Milníky play-off: Semifinále je na dosah, dramatickou bitvu zlomila přesilovka

Radek Bařina • 25.03.2021

Středeční duel Vsetína proti Vrchlabí přinesl Valachům výrazně těžší šichtu než předchozí utkání. Hosté znovu odehráli velmi dobrou úvodní třetinu, na rozdíl od úterka však dokázali vysoko nastavenou laťku udržet až do konce střetnutí. Přesto z ledu odcházeli poraženi, o čemž rozhodla pět minut před třetí sirénou trefa nejzkušenějšího hráče na ledě. Jaké další okolnosti provázely tento zápas? A co oba týmy čeká v pátek? Z našich Milníků se to dozvíte.

Klíčový okamžik: přesilovkový zásah na 2:1

Byla to nervydrásající podívaná. S blížícím se závěrem zápasu sice získávali domácí optickou převahu, přes bezchybně pracující defenzívu Vrchlabí se ale do šancí takřka neprosazovali. Nakonec jim pomohl faul obránce Jirků. Ten za vlastní brankou přidržel vsetínského útočníka a záhy toho litovat. Domácí totiž jeho prohřešek velmi rychle potrestali. Štachovu tvrdou ránu od modré tečoval Půček jen do tyče, hlídkující Radim Kucharczyk byl ale pohotový a z bezprostřední blízkosti doklepl puk za brankovou čáru. Hosté sice vrhli všechny síly do útoku, podruhé v zápasu už se jim ale vyrovnat nepovedlo, i kvůli tomu, že v jednom případě zachránila domácí tyč. Druhý gól zkrátka rozhodl o osudu středečního čtvrtfinále.

Hvězda: Radim Kucharczyk

Radim Kucharczyk pokračuje v play-off ve skvělých výkonech. Pozici nejproduktivnějšího hráče týmu potvrdil i ve čtvrtém čtvrtfinále gólem a asistencí. Oba jeho příspěvky byly zásadní. Nejprve znovu skvěle zafungovala souhra mezi jím a Danem Klímkem. Stejně jako v úterý si Klímek pohotově nabrusilil do střelecké pozice, s přehledem hrající Kucharczxyk mu v ideální chvíli poslal přesný pas a mladý útočník jej uklidil do brány. Podruhé se Kucharczyk zapsal do dějin utkání v padesáté páté minutě. Ve správnou chvíli byl na správném místě a pohotově dorazil odražený kotouč do brány. Tato trefa na 2:1 se navíc později ukázala jako trefa vítězná. Není to však jen o bodech. Kucharczyk po celý zápas prokazoval své zkušenosti, klid a rozvahu. Jeho vliv na spoluhráče byl nepřehlédnutelný.

Smolař: Patrik Urban

Vrchlabí dokázalo bleskově odpovědět na úvodní vsetínskou trefu a málem se mu to povedlo i po brance číslo dva. Uběhla od ní přesně jedna minuta, když se do dobré střelecké pozice dostal hostující Urban. Vypálil prudce a pohotově, Málek nestihl reagovat. Naštěstí pro něj a pro vsetínský tým ale kotouč zazvonil na pravou tyč a odrazil se do brankoviště, odkud ho domácí odklidili do bezpečí. Hostující útočník vůbec neodehrál šťastný zápas. Nevedlo se mu totiž ani na druhé straně hřiště. Mínus 2 body v hodnocení +/- totiž jasně vypovídají o tom, že Urban byl na ledě u úvodní i závěrečné trefy domácího celku. Titul smolaře zápasu tak má dobrého majitele.

Zaujalo: Jan Berger, specialista na góly v power-play

Z Honzy Bergera se pomalu stává odborník na power play. Trefou při hře bez brankáře pečetil výsledek třetího i čtvrtého duelu série. Zatímco v úterý předvedl přesnou mušku, když uspěl pokusem přes celé hřiště, ve středu si svou trefu vybojoval nasazením. Bleskově vybruslil za vyhozeným pukem, přesprintoval obránce a pak už jen pohodlně zakončil do prázdné klece. Nutno dodat, že tyto zdánlivě laciné branky si vsetínský útočník rozhodně zasloužil. Na ledě odvedl spoustu černé práce. S obránci Vrchlabí svedl ve středu možná nejvíc osobních soubojů ze všech hráčů VHK… no a nakonec byl za své nasazení náležitě odměněn.

Číslo dne: 3

Třetí vítězství v sérii se nerodilo hladce. Vrchlabí podalo velmi dobrý výkon a Vsetín se na všechny tři své branky pořádně nadřel. Zajímavostí je, že všichni tři střelci vsetínských branek – Klímek, Kucharczyk, Berger – zaznamenali svůj třetí gól v průběhu vyřazovacích bojů. Vsetín tak má po třetím vítězství v řadě tři mečboly. Ten první bude mít už v pátek, kdy se potřetí během série představí na ledě Vrchlabí.

Ze statistik: První formace pálí, ale neskóruje

Vsetínskou ofenzívu momentálně táhne především druhá a třetí formace. Naopak nejproduktivnější valašská trojice základní části se zatím bodově trápí. Rozhodně se přitom nedá tvrdit, že by Pechancova formace byla nevýrazná nebo se nedostávala do střeleckých pozic, naopak. Jen efektivita chybí. Dokazují to i čísla ze středečního duelu. První útok VHK byl střelecky nejaktivnější formací na ledě. Čtyřikrát pálil na branku Březina, třikrát Gorčík, jednu střelu přidal Pechanec. Zejména první jmenovaný hráč byl na ledě hodně cítit, probil se do tří velmi nadějných příležitostí, na Soukupa v brance si ale nepřišel. Věřme, že si Březina a spol. šetří své branky na nejdůležitější chvíle letošních vyřazovacích bojů.


Následuje: Semifinále je na dosah

V pátek od 17:30 bude na programu čtvrtfinále s pořadovým číslem pět. Odehraje se na ledě Vrchlabí. Vsetín do zápasu vstoupí s vedením 3:1 na zápasy, případná čtvrtá výhra by tudíž definitivně zpečetila jeho postup. Podaří se to? To můžete sledovat na vlastní oči prostřednictvím streamovaného přenosu na serveru hokejkaTV nebo textově na onlajnech.

Očekávání: Vrchlabí se nevzdá bez boje

Valaši sice mají rázně nakročeno směrem k semifinále, vyhráno ale rozhodně nemají. Vrchlabí je houževnatým soupeřem a doma nedá kůži lacino. Kvality podkrkonošského týmu ostatně názorně ukázal čtvrtý duel série. Hosté zapomenuli na předchozí nepovedené vystoupení a ve středu předvedli na Lapači velmi dobrý výkon. Takřka bezchybně bránili, byli nebezpeční směrem dopředu a navrch byli disciplinovaní. Přestože se znovu prezentovali důrazným a nepříjemným hokejem, dokázali svou agresivitu nadávkovat zdravým způsobem a obešli se bez zbytečných vyloučení. Hodně podobný přístup se tak dá očekávat i v pátečním duelu. Výrazné změny v přístupu či sestavě se nedají předpokládat ani u Valachů. Vsetínští budou chtít znovu uspět dobrým pohybem a šikovností, zároveň však budou chtít vycházet ze zabezpečené defenzívy v čele s brankářem Málkem. Budou úspěšní? To se ukáže v pátek od 17:30.

banner pod článkem