Starostka Mladých Buků Lucie Potůčková: Rodiny se semknuly. To považuji za pozitivní dopad krize

25. březen 2021

S Českým rozhlasem Hradec Králové se dnes podíváte do hor, do Mladých Buků. Tedy na místo, odkud prý je ten nejkrásnější výhled na celé Krkonoše. Možná nám to potvrdí starostka Mladých Buků Mgr. Lucie Potůčková, kterou vítáme ve studiu.

Jak časně jste vstávala? Jste ranní ptáče?
Dnes jsem vstávala samozřejmě trošku dřív, protože jsem se musela dopravit do Hradce Králové a trochu jsem se bála policejních kontrol. Žádnou jsem nepotkala, ale byla jsem na ně připravena. Přeji krásné slunné ráno všem posluchačům Hradce Králové a okolí.

V nížině je zima za vámi, ale u nás je stále ještě zima vedle nás. U nás na horách stále ještě zůstává ledová pohádka.
Lucie Potůčková, starostka Mladých Buků

Mladé Buky leží ve východních Krkonoších zhruba 6 km od Trutnova a jsou velmi dobře dostupné z hlavní silnice do Pece pod Sněžkou. Mně se okamžitě vybaví areál, kde se dá sportovat, procházet, zabavit děti, zkrátka kde je dobře. A dá se odtud báječně koukat na Krkonoše, naše nejvyšší hory. Zima je za námi, jaké je počasí v Mladých Bukách?
U vás v Hradci Králové je zima za vámi, ale u nás je stále ještě zima vedle nás. Samozřejmě sníh pomaličku mizí, ale to, co se dělo v posledním týdnu, když nám napadla spousta prašanu na horách, tak opravdu nemáte pocit, že by přicházelo jaro. Takže v nížině ano, ale u nás na horách stále ještě zůstává ledová pohádka.

Čtěte také

Tak jaká vlastně byla letošní zima v Mladých Bukách?
Na jednu stranu velmi těžká, zejména pro lidi, kteří jsou svázaní se skiareálem a obecně s provozováním zimních aktivit. To není jen skiareál, na to je navázáno spoustu dalších podnikatelů, byznysů, restaurací a tak dále. Takže zima byla těžká, asi podobně jako pro všechny regiony, které se živí turistickým ruchem. Mladé Buky jsou trošku specifické v tom, že přeci jen nejsme areál, jako Janské Lázně nebo Pec pod Sněžkou, oproti nim jsme úplně maličký rodinný areál. Mladé Buky jsou víceméně průmyslová obec, takže tam spousta lidí chodí do normálního zaměstnání, které není spojeno s turistickým ruchem. Jezdí do továren v Trutnově, do jiných služeb a tak dále. Zasaženi byli ale pochopitelně všichni.

My jsme se snažili lidem nějakým způsobem pomáhat, protože nejhorší je sedět doma za zavřenými dveřmi a okny. Kdo máte děti, tak víte, co to je za šílené nervy a jak už děti začínají být apatické. Bez WiFi nám brzy zhynou. Tak jsme se snažili vyjít vstříc, minulý rok městys zakoupil čtyřkolku s pásy a s upravovačem stop a letos paradoxně byla jedna z nejkrásnějších zim za poslední roky. To na tom bylo ještě smutnější. Tak jsme začali upravovat běžecké stopy, vyšel nám vstříc golfový areál Grund resort, tam nám nabídli nádhernou šestikilometrovou trasu, to bylo hodně pozitivní. Já jsem tam chodila snad třikrát či čtyřikrát týdně i večer s čelovkou, potkávala jsem tam půlku vesnice a nejenom to, vlastně celé Trutnovsko. Vytáhlo to ven spoustu lidí a setkali jsme se s obrovsky pozitivním ohlasem.

Jak jste strávili zimní prázdniny u vás v Mladých Bukách?
My jsme je trávili tak, že jsme byli zavření v nejkrásnějším okresu České republiky. Takže nemůžu říct, že by to bylo úplně tragické. Myslím, že úplně nejsmutnější přišel okamžik, když nám zavřeli katastry, respektive území obcí. Protože celé to úzké údolí žije jako jeden živoucí organismus ve velké symbióze.

Čtěte také

Máte tam jeden velký chodník.
Ano, od Pece pod Sněžkou až dolů do Trutnova. V podstatě si ani nevšimnete, že jedna vesnička končí a druhá začíná, jeden velký chodník. Těžko vysvětlíte lidem, že se mají uprostřed chodníku zastavit a vrátit se zpátky do svého území. Tak to bylo poměrně kruté. Nicméně to vedlo k tomu, že jsem se snažila i na sociálních sítích a na webových stránkách lidem představit naše čtyři katastry. Protože Mladé Buky tvoří čtyři katastry, což, jak jsem zjistila, spousta lidí ani neví.

My máme docela štěstí, protože katastr má 27 kilometrů čtverečných, tedy obejít ho celý dokolečka je 27 kilometrů, je to docela velké území. Skoro jako celý Jičín nebo jako celé Vrchlabí. Takže jsme si neměli v tomto směru na co stěžovat, měli jsme kam chodit na vycházky. Protože lidé jsou smutní, apatičtí, zejména děti. Já to vidím i u nás, na malém úřadu zasáhl covid bohužel strašně moc lidí. Takže se snažím lidem vysvětlovat, jak je důležité chodit ven do přírody, snažit se poznávat to naše krásné území, na kterém žijeme, je to jediná možnost. Protože jinou možnost zatím momentálně nevidím.

Smutné bylo, když nám zavřeli území obcí. Protože celé naše úzké údolí žije jako jeden živoucí organismus ve velké symbióze.
Lucie Potůčková, starostka Mladých Buků

Co jste musela jako starostka nejvíc řešit v tomto složitém období?
Celice často řeším i jiné projekty, protože jsme účastna v různých jiných organizacích, svazku měst a obcí a tak dále, tak jsem absolvovala distanční konference, dělala jsem i distanční rady, a ten zážitek není nic příjemného, je to poměrně náročné a velmi únavné, to vám musím říct. Jinak jsme řešili běžné situace jako všichni ostatní, distribuci roušek a respirátorů všem občanům nad 70 let, dezinfikování dětských hřišť, zastávek a tak dále. Snažili jsme se našim lidem poskytovat co možná největší servis.

Největší starosti jsou většinou se seniory, kterým musíme ledacos vysvětlovat. Jak jste zvládla tento problém?
Já musím naše seniory velmi pochválit, protože jsou velmi aktivní a jsme v dobrém kontaktu. Snažím se jim podávat informace různými prostředky, ať už mobilním rozhlasem, esemeskami i obecním časopisem, čtvrtletníkem. Smutné je, že spoustě seniorů opravdu těžko vysvětlíte, že nemají chodit na úřad, nemají chodit na obec, jenže oni si potřebují popovídat. Těžko jim vysvětlíte, nechoďte za námi. To si myslím, že je nejsmutnější moment, když je v podstatě vyháníte. To se těžko vysvětluje. Jinak nemůžu říct, že bych se potkala s vysloveně nějakým bojem s dezinformacemi, ale jsem si samozřejmě vědoma toho, že jde o celospolečenskou záležitost.

Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že se začíná blýskat na lepší časy. Nemocných v nemocnicích pomalu ubývá. Můžeme se tedy těšit na zajímavé jaro nebo léto u vás? Určitě máte nějaké plány.
Kulturně společenské asi ne, já se obávám, že budeme muset odpískat Čarodějnice a všechny tradiční akce, že to ještě prostě nepůjde, ale uvidíme. Bojím se, že i dětský den ještě nebude možné uspořádat. Takže aktivity neplánujeme nějaké velké, budeme se snažit pobízet lidi k individuálním aktivitám právě formou různých turistických tras. A chci zmínit jeden velký pozitivní dopad, chtěli jsme pomáhat seniorům, ale oni to nevyžadují a nepotřebují, protože se perfektně postarala rodina. To považuji za pozitivní dopad této krize.

Lucie Potůčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak přejeme do Mladých Buků krásné jaro, potažmo možná i léto a moc děkujeme za návštěvu. Starostka Mladých Buků Mgr. Lucie Potůčková byla naším hostem.
Moc děkuji za pozvání. Na shledanou.

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související