Zlato (oz) / USD
2 345,30
1,19 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Britská centrální banka představila novou padesátilibrovku

Britská centrální banka Bank of England dnes představila podobu nové bankovky v hodnotě50 liber(více než 1500 Kč). Je to poslední z řady plastových bankovek, které mají delší životnost a je obtížnější je padělat. Je na ní podobizna matematika a počítačového průkopníka Alana Turinga, který se mimo jiné zasloužil o dešifrování nacistických tajných kódů. Do oběhu by měla bankovka vstoupit 23. června, kdy se Turing narodil.

Podobně jako předchozí plastové bankovky má i tato řadu bezpečnostních prvků, včetně hologramů či průhledných oken. Foto: Bank of England

Nová padesátilibrovka tak dokončí přechod od papírových bankovek k bankovkám z polymeru. V roce 2016 začala platit plastová pětilibrovka, v roce 2017 desetilibrovka a loni dvacetilibrovka. Podle centrální banky vydrží plastová bankovka dvaapůlkrát déle než papírová. Její životnost banka odhaduje na pět let, zatímco papírová bankovka vydrží přibližně dva roky. Plastové bankovky vydrží, i když je člověk zapomene v kapse a vypere. Výroba je ale podle britského tisku dvakrát dražší než v případě papírových bankovek.

„Byl předním matematikem, vývojovým biologem a průkopníkem v oblasti počítačové vědy,“ uvedl guvernér Bank of England Andrew Bailey. „Byl také gay a kvůli tomu se s ním otřesně zacházelo. Jeho umístněním na naši novou polymerovou bankovku v hodnotě 50 liber oslavujeme jeho úspěchy a hodnoty, které symbolizuje,“ dodal.

Turingův elektromechanický stroj, předchůdce moderních počítačů, rozluštil kód Enigma používaný nacistickým Německem a pomohl spojencům vyhrát druhou světovou válku.

Po válce byl Turing stíhán za homosexualitu, která byla tehdy nezákonná. Zemřel v roce 1954 ve věku 41 let, jeho smrt byla označena za sebevraždu. V roce 2009 se dočkal omluvy od vlády za příkoří, které mu způsobilo odsouzení za homosexualitu. V roce 2013 mu královna posmrtně udělila milost. Na jeho počest je od roku 1966 udílena Turingova cena, která patří mezi nejvýznamnější ocenění v informatice.

Turing na rubu bankovky nahradí vynálezce parního stroje Jamese Watta a jeho obchodního partnera Matthewa Boultona. V této podobě byla bankovka uvedena do oběhu poprvé v roce 2011. Kromě Turinga jsou na bankovce také matematické vzorce a obrázek pilotního počítače a technických výkresů přístroje použitého pro rozluštění kódu Enigma. Je tam i Turingův citát o vzestupu inteligence strojů: „Toto je pouze předzvěst toho, co přijde, a jen stín toho, co bude.“

V případě padesátilibrovky je však nejméně pravděpodobné, že se ocitne v peněženkách běžných lidí. Loni bylo v oběhu 351 milionů bankovek v hodnotě 50 liber, celkem jsou v zemi v oběhu téměř čtyři miliardy bankovek. Vláda také dříve debatovala o tom, zda by neměla být zrušena. Ředitel banky Standard Chartered tuto bankovku kdysi označil za „měnu zkorumpovaných elit, zločinu všeho druhu a daňových úniků“.

(ČTK)

Další z kategorie Magazín