Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zastřelený zloděj na Plzeňsku a další: Osm případů, kdy lidé bránili svůj majetek násilím

  • Autor: dce - 
    26. 3. 2021
    05:20

    Chránit svůj majetek v Česku není vůbec jednoduché – přísné zákony přesně stanovují, kdy můžete na zloděje vyrukovat s pistolí nebo nožem a bude to v pořádku a kdy už vás budou soudit za vraždu. Zatím poslední takový případ se odehrál ve Vochově na Plzeňsku, kde majitel domu zastřelil zloděje, který se do něj vloupal.

  • 1.1996 – bránil obchůdek s foťáky

    Obchod s fotoaparáty Antonína Krále se v Kroměříži rozhodla vykrást trojice mužů. Majitel krámku vše viděl z okna svého bytu a pochopitelně nechtěl jen přihlížet tomu, jak mu odnášejí zboží za statisíce. Na zloděje křičel, ale to nepomohlo. Nakonec na ně třikrát vystřelil.

    Jednomu zloději prostřelil ruku a hrozilo mu až deset let ve vězení. Soud ale rozhodl v jeho prospěch a jeho obranu uznal jako přiměřenou. 

    Mít kvalitní zárubně, dveře a zámek - to je základ, kterým zloděje odradíte. Mít kvalitní zárubně, dveře a zámek - to je základ, kterým zloděje odradíte. | profimedia.cz

  • 2.1998 – střelil zloděje, když se otáčel

    Rudolf Svoboda z Olomoucka v roce 1998 vytáhl pistoli na zloděje, který se rozhodl vykrást jeho benzinku. Svoboda vystřelil, ale zloděj kulku schytal do zad. A střílet na prchajícího zloděje je ze zákona jasná pomsta, ne obrana majetku.

    Znalci u soudu ale Svobodu před vězením zachránili – zjistili, že kulka muže zasáhla, když se otáčel. Svoboda tedy střílel ještě v rámci obrany. Soud ho osvobodil.

    Češi, kteří v Německu kradli auta, skončili za mřížemi. Češi, kteří v Německu kradli auta, skončili za mřížemi. | profimedia.cz - ilustrace

  • 3.2004 – proti zlodějům vyrobil samostříl

    Bránit svůj majetek i v nepřítomnosti se rozhodl pětasedmdesátiletý Oldřich Doskočil z Plzeňska. Patnáct let mu zloději devastovali chatu – někdy i dvakrát ročně – a nepomohly mříže, ostnatý drát ani poplašná zařízení. A tak se rozhodl pro razantnější řešení. Na dveře připevnil podomácku vytvořený samostříl.

    Ten v listopadu 2004 zranil jednoho ze dvojice zlodějů, kteří se do chaty vloupali. Doskočil stanul před soudem, který ho nakonec osvobodil, i když to dlouho vypadalo, že za nepřiměřenou ochranu majetku půjde do vězení. Zraněný zloděj se Doskočilovi za svůj čin omlouval, podobně reagoval i okradený senior.

    Oldřich Doskočil se zlodějem, kterého jeho samostříl zranil Oldřich Doskočil se zlodějem, kterého jeho samostříl zranil | archiv Blesku

  • 4.2004 – pod zem zakopal výbušninu

    Františku Muzikantovi vykradli během tří let chatu na Pardubicku třikrát. Nakonec se ale naštval a připravil na zloděje nástrahu. Pod zem zakopal trubku s výbušninou koupenou na tržišti. Když se do chaty vloupal v prosinci 2004 devětadvacetiletý Jiří Pospíšil, bomba pod kůlnou vybuchla a zloději kovů těžce poranila nohu.

    Aby si zachránil život, odplazil se k sousedům, při přelézání plotu si ale zranění zhoršil. Nakonec mu lékaři končetinu pod kolenem museli amputovat. Soud s Muzikantem se táhl dlouho. Několikrát byl odložen a znovu vrácen k projednání. Muzikant byl uznán vinným z ublížení na zdraví, soud ale upustil od jeho potrestání. Vzhledem k tomu, že nebyl potrestán ani vinný zloděj, soud uznal, že by trest pro Muzikanta byl nespravedlivý.

    František Muzikant nastražil na zloděje výbušninu, která jednomu nezvanému hostovi utrhla nohu. František Muzikant nastražil na zloděje výbušninu, která jednomu nezvanému hostovi utrhla nohu. | archiv Blesku

  • 5.2009 – mstil se ujíždějícím zlodějům

    Majitele kovošrotu Karla Baštu upozornil alarm, že v jeho firmě v Ivančičích u Brna řádí zloději. Na místo s brokovnicí v ruce přijel pozdě – zloději akorát odjížděli. Přesto po nich začal střílet – muže trefily broky do stehna, ženě vystřelily oko.

    Nejvyšší soud Baštu poslal na šest let za mříže za pokus o vraždu. Bašta totiž věděl, že způsobená škoda je jen dva tisíce, jako zkušený střelec chápal, co svou zbraní může způsobit, a navíc už bylo po krádeži a Bašta nebránil majetek, ale mstil se zlodějům.

    Karel Bašta bránil svůj majetek nepřiměřeně. Karel Bašta bránil svůj majetek nepřiměřeně. | Pavel Ryšlink

  • 6.2012 – kuší domnělému zloději prostřelil hlavu

    Bylo krátce po poledni, když Jaroslav Šebesta objevil na svém pozemku v Chotěbuzi partu Romů. Protože už byl dvakrát vykraden a měl strach, popadl kuši a jednomu z mužů prostřelil šípem hlavu. Jak se to celé seběhlo, se ale Šebesta s domnělými zloději neshodli. Romové tvrdili, že Šebesta střílel bez varování, jen jim nadával. Šebesta se ale bránil, že na ně křičel a střílel po autě, nikoliv po člověku.

    Znalec u soudu prohlásil, že rána z 12metrové vzdálenosti byla přesná a Šebesta musel vědět, co dělá. Romové údajně sbírali v okolí šrot – vedle Šebestova domu stálo zbořeniště, kde nebyl plot, a proto se tam vydali. Soud Šebestu nakonec poslal na deset let do vězení za ublížení na zdraví s následkem smrti – muži ho totiž neohrožovali, neměli zbraně a po jeho vyhrůžkách se dali na útěk – on je naopak pronásledoval.

    Jaromír Šebesta dostal 10 let za to, že kuší zastřelil Roma Martina H. Jaromír Šebesta dostal 10 let za to, že kuší zastřelil Roma Martina H. | ČTK, Záchranná služba Moravskoslezského kraje, Foto Blesk - Ivana Žáková

  • 7.2015 – nezvaného hosta ubodal nožem

    Miroslav J. z pražských Kobylis už byl několikrát vykraden. Když na pozemku viděl neznámého muže, považoval ho za zloděje. Mezi Miroslavem J. a nezvaným hostem došlo k potyčce a majitel domu zloděje bodl do hrudníku. Muž na následky zranění zemřel.

    Policisté nakonec případ uzavřeli, počínání Miroslava J. vyhodnotili jako nutnou sebeobranu, s čímž se státní zastupitelství ztotožnilo.

    Video Nachytal zloděje, a tak ho zabil: Bodnul ho do hrudníku! - Pavel Schuster
    Video se připravuje ...

  • 8.2021 - ze zloděje se vyklubal odsouzený vrah

    Ve středu 24. března došlo ve Vochově na Plzeňsku k tragédii. Do domku u železniční trati se tam vloupal zloděj (†37). Načapal ho ale majitel a vystřelil po něm legálně drženou zbraní. Postřelený muž utrpěl zranění hrudníku neslučitelná se životem.

    Podle informací webu Novinky.cz zesnulý muž sám v minulosti pykal za brutální vraždu známého, který mu poskytl nocleh. Vrah měl vraždit kvůli několika stovkám a údajně byl závislý na drogách. Z avraždu dostal výjimečný trest 16,5 roku vězení.

    Policisté se případem zabývají. „Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Zároveň posuzujeme okolnosti a podmínky nutné obrany,“ uvedla policie na Twitteru.

    „Zadržený muž byl po provedení prvotních úkonů propuštěn, věc je nadále ve fázi prověřování. V případě, že střelbu nevyhodnotí jako nutnou sebeobranu, hrozí majiteli domu až 16 let vězení,“ doplnili policisté.

    Ve Vochově na Plzeňsku se 24. března 2021 v noci vloupal muž do domu (na snímku). Jeho majitel po něm vystřelil a usmrtil ho. Ve Vochově na Plzeňsku se 24. března 2021 v noci vloupal muž do domu (na snímku). Jeho majitel po něm vystřelil a usmrtil ho. | ČTK / Chaloupka Miroslav

    Video  Jak se bránit útočníkovi, když máte po ruce pouze kabelku?  - Adam Balažovič
    Video se připravuje ...

iFender ( 12. dubna 2021 16:41 )

Franti udelalal's jen dobre.Stalo te to nervy ,ale sparavedlnost nebyla slepa.Ahoj Sl.Leu

Desterz ( 26. března 2021 18:57 )

Dotyčný pán mi přijde těžce v zajetí vlastního děsu. Každý normální člověk se nejprve dívá, a pak případně střílí. Pokud pán žije v kovbojkovém snu, kde se nejprve zběsile vystřílí zásobník a pak se jde dívat do čeho vlastně, není mu pomoci.

Desterz ( 26. března 2021 18:46 )

Vy si snad myslíte, že kriminálník, který se chce ozbrojit, tak neučiní? Skoro bych vsadil hlavu, že kriminálník si zbraň obstará nelegálně bez sebemenších výčitek, aniž si láme hlavu nějakým ZP nebo formalitami ohledně zkoušek, ohlašovacích povinností a podobných buzerací, kterými zdejší stát "preventivně trestá" bezúhonné občany, kteří chtějí uplatnit své právo na vlastnictví palné zbraně.
Takže já si třeba myslím že je dobré když je národ ozbrojen, aby si grázlové nebyli jisti svou převahou nad potenciálními oběťmi.
Argumentuji Anglií. Ta brutálně zbavila občany možnosti vlastnit zbraň (prakticky jakoukoli!! ani nůž, ani pepřák!!), důsledkem je raketový nárůst kriminality. Co jsem naposledy koukal na statistiky, máte 8x větší šanci, že budete obětí trestného činu spáchaného pomocí zbraně v "odzbrojené" Anglii, než v Čechách.

donypan ( 26. března 2021 14:37 )

Naprosto správná reakce.Jedno je již zcela jasné,ten zloděj už nikomu nic neukradne.

avina ( 26. března 2021 12:00 )

Hlavně si před zloději zavchránili život.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání