Svědectví o smrti Jana Masaryka. Kde se ukrývá pravda?

Svědectví o smrti Jana Masaryka. Kde se ukrývá pravda?

Tisk

masaryk (2)Dne 10. března 1948 bylo v časných ranních hodinách pod oknem koupelny Černínského paláce nalezeno tělo tehdejšího ministra zahraničí Jana Masaryka. Vyšetřování bylo až příliš rychlé a dospělo k jednoznačnému závěru: sebevražda. Dopis na rozloučenou se však nenašel, navíc Masaryk plánoval svatbu se svou dlouholetou přítelkyní, spisovatelkou Marcii Davenportovou (1903 - 1996), a chystal se emigrovat do Ameriky. Den před svou smrtí se také připravoval na vystoupení na Národním shromáždění a jednal s prezidentem Edvardem Benešem v jeho vile v Sezimově Ústí. O tom, že by se snad měl Jan Masaryk připravit o života sám skokem z okna, však nikdo nevěřil. 

Masarykova smrt byla po celé dlouhé roky obestřena tajemstvím. V roce 2003 však bylo nové vyšetřování okolností uzavřeno s novým výsledkem: vražda. Kdo ministra zahraničí zabil se však nezjistilo. Pachatel neznámý…

Jan Masaryk (1886 - 1948) po komunistickém převratu v roce 1948 jako jediný ministr Gottwaldovy vlády odmítl rezignovat. Měl podporu ze zahraničí a v den před svou smrtí se sešel se zástupcem britského velvyslanectví. Druhý den ráno v paláci nepořádek, Masaryk mrtev pod okny v pyžamu a dopis na rozloučenou nikde. “Údajně” trpěl depresemi a měl sebevražedné sklony. Opakované vyšetřování probíhalo v různých letech, teprve až po pádu komunismu bylo uzavřeno s tím, že šlo o vraždu jakožto zločin komunismu.

Možnosti se nabízely tři. Buďto Masaryk skočil sám, nebo byl z okna vyhozen či byl ke skoku donucen, anebo se snažil utéct oknem před svými pronásledovateli a bohužel spadl nešťastnou náhodou sám. Jisté je ale jedno: sebevražda to rozhodně nebyla.

 Václava Jandečková

Zdroj foto: impuls.cz

Jak to vidí Václava Jandečková?

Badatelka a publicistka Václava Jandečková (*1974) se zabývá výzkumem a dokumentací zločinů komunismu. Již v minulosti vydala knihu Kauza Jan Masaryk (nový pohled). Doznání k vraždě a tajný přešetřovací proces StB z let 1950–1951 (2015), za kterou získala cenu Egona Erwina Kische. Napsala více velmi zajímavých knih, působila například také jako soudní překladatelka. V pátrání po zločinech komunismu ji ovlivnila historie vlastní rodiny.

Na podzim 2019 bylo z iniciativy Václavy Jandečkové zahájeno již páté oficiální vyšetřování Masarykovy smrti. Ve své poslední knize Svědectví o smrti Jana Masaryka Václava opět otevírá toto téma a dokumentuje svou osobní cestu za cílem zjistit, jak to tedy doopravdy bylo. Kniha je postavena na unikátním svědectví kriminalisty Vilibalda Hofmanna, který byl jako zkušený detektiv a zpravodajský důstojník 10. března 1948 na místě činu.

Své svědectví Hofmann zaznamenal na magnetofonový pásek o dvacet let později, až poté co byl konfrontován se zřejmě zmanipulovanými úředními dokumenty. Václava Jandečková nahrávku objevila v rodině Hofmannova přítele Jindřicha Grulicha, která ji dlouhá léta schovávala. Teprve až po pádu komunismu v Čechách se Grulich snažil upozornit na existenci tohoto svědectví.

Autorka rozebírá toto svědectví, analyzuje a porovnává jej s dalšími zjištěnými důkazy i vzpomínkami na předchozí vyšetřování. Odkrývá tak spoustu nejasností a protichůdných svědectví, snaží se rekonstruovat případ tak, aby věrohodně vedl skrze nevyvratitelné argumenty k cíli vypátrat, co se osudného data vlastně přesně stalo a kdo zabil Jana Masaryka.

Jan Masaryk

Zdroj foto: seznamzpravy.cz

Hodnocení knihy Svědectví o smrti Jana Masaryka

Vysoce kvalitní odborná práce prudce inteligentní ženy, která přesně ví co chce, a jde si za tím. Autorka píše otevřeně, ze svého pohledu, nevynechává i podrobnosti ze svého života, myšlenky, pocity, vzpomínky na historii své vlastní rodiny či na předchozí psaní knih a jiné kauzy, kterým se věnovala. Jan Masaryk je její celoživotní téma. Kniha je nabitá informacemi, je plná svědectví, dokumentů, fotek, poznámek, citací… Krůček po krůčku odkrývá, odhaluje, skládá dílky puzzle a tvoří výsledný, autentický, pravdivý obraz o události, která se stala před více než 60 lety a dosud nebyla objasněna (a možná ani nikdy nebude).

Autorka vyslovuje své hypotézy a domněnky, které dávají smysl. I když kniha nekončí jasným poznáním pravdy a neukazuje na nikoho prstem: “Ten to byl! Ten zabil Jana Masaryka!”, přesto je nesmírně cenným svědectvím přinášejícím nové poznatky ve vyšetřování a dalším posunem vpřed.

“Byla-li jeho smrt něčím jiným nežli sebevraždou, budou k odpovědnosti jednoho dne pohnání všichni, kdož jeho zabití připravovali, a také i ti, kdož vědomě, majíce možnost dopátrat se pravdy, zjištěné okolnosti jeho smrti úmyslně zatajili a záměrně je vylíčili tak, aby vzbudili zdání, že smrt byla dobrovolná.” (autorka cituje z knihy Poslední dny Jana Masaryka ve vzpomínkách Jaromíra Smutného)

Ukázka z knihy:

Dále mně vysvětloval, že na hlavě Jana Masaryka našel vpich po nějaké jehle, kterou, pokud se dobře pamatuji, nazýval stilet, a vysvětlil mi, že jde o dlouhou ostrou jehlu, které se užívalo někdy ve středověku v Itálii k vraždám. Dále sdělil, že “oni” na něm chtějí, aby podepsal prohlášení, že nic takového neviděl, avšak on jako lékař nemůže nikdy zamlčet skutečné příčiny smrti, poněvadž jeho přísaha jako lékaře a čest mu to nedovolí. Pokud jsem výslovně dotázán, jak jsem rozuměl slovu “oni”, mohu vysvětlit, že to byl běžně používaný výraz pro orgány StB.


Název: Svědectví o smrti Jana Masaryka
Autor: Václava Jandečková
Počet stran: 360
Vydání: 2021
Nakladatelství: Academia
Hodnocení: 100 %

masaryk

https://www.academia.cz/svedectvi-o-smrti-jana-masaryka--jandeckova-vaclava--academia--2021


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Š. Jirglová: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

jirglova 200Petra Š. Jirglová vždy ráda cestovala, ať už za zábavou, nebo za prací, a tato vášeň stála v základech nejen její úspěšné prvotiny Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte (2019), ale i románového debutu Všechno nejlepší, Anoo, volně ins...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Titul Stavba roku 2017 získalo letos pět realizací
Stavba1Jubilejní 25. ročník prestižní soutěže Stavba roku letos skončil bohatou úrodou oceněných děl.
...

Z archivu...


Literatura

Dítě třetí říše

Dítě třetí říšeSilný emotivní fiktivní příběh, který sice není čtením k odpolední kávě, ale rozhodně nepostrádá napětí. Lenka Kališova ve své recenzi neprozradí víc, než je nutné, a zároveň vás naladí na další knihu. Nebude chybět ani romantická zápl...

Divadlo

Městská strašidla: Cyklus tří minioper pro dětského diváka

mestska strasidla 200Městská strašidla jsou cyklem tří minioper v režii Lukáše Kopeckého, který je určený převážně dětským divákům. V humoristicky laděných libretech Martina Kyšperského se setkáváme se strašidly, která žijí v dopravních prostředc...

Film

Hole, bagy, míčky a zběsilé třískání kolem sebe aneb záchrana pověsti golfisty

altFilm Zelený svět z roku 1996 je dnes už klasickým ztvárněním jednoho sportovce a jeho velkých snů. Aby to nebylo tak jednoduché, hraje v něm Kevin Costner svou typicky zabedněnou roli, a tak není o různé životní karamboly při sledování příběhu nouze.  

...