Hlavní obsah

Čína uvalila sankce na Brity kvůli Ujgurům

Alex Švamberk, Alex Švamberk
Londýn/Peking

Čína uvalila sankce na devět britských politiků včetně bývalého předsedy konzervativců Iaina Duncana Smithe a čtyři organizace včetně komise konzervativců pro lidská práva. Podle čínského ministerstva zahraničí lhali a šířili dezinformace ohledně porušování lidských práv Ujgurů v provincii Sin-ťiang na západě Číny.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Jeden z táborů pro Ujgury

Článek

Jde o odvetný krok za sankce, které kvůli Ujgurům společně uvalily USA, EU, Británie a Kanada na několik čínských funkcionářů a organizací.

„Spojené království zavedlo jednostranné sankce na čínské občany a organizace odpovědné za takzvané porušování lidských práv v Sin-ťiangu. Tento krok postavený jen na lžích a dezinformacích porušuje mezinárodní právo a základní normy vedení mezinárodních vztahů, silně se vměšuje do čínských vnitřních záležitostí a vážně podkopává čínsko-britské vztahy,“ zdůvodnila Čína uvalení sankcí na devět britských občanů a čtyři organizace kvůli „podlému šíření lží a dezinformací“.

Všem zakazuje vstup na území Číny, a protože jim nemůže zmrazit majetek, neboť v Číně žádný nemají, čínští občané a firmy s nimi nesmějí obchodovat.

Knížka pro děti rozzuřila Čínu. Došlápla si na německé nakladatelství

Svět

Mezi postiženými jsou dále předseda výboru pro zahraniční záležitosti Tom Tugendhat a ještě tři další poslanci a dva členové Sněmovny lordů. Dalším na seznamu je advokát Goeffrey Nice a expertka na Ujgury z univerzity v Newcastlu Joanne Nicola Smithová Finleyová. Kromě komise pro lidská práva při konzervativní straně byly na seznam ještě zařazeny Čínská výzkumná skupina, Ujgurský tribunál a právní firma Essex Court Chambers.

EU za porušování lidských práv Ujgurů schválila po 30 letech sankce vůči Číně

Evropa

Smith: Je to pro nás pocta

Duncan Smith označil zařazení na seznam za poctu: „Je naší povinností promlouvat o porušování lidských práv ze strany čínské vlády v Hongkongu a o genocidě Ujgurů. Ti z nás, kteří vedou svobodný život za vlády práva, musejí mluvit za ty, kteří nemají hlas. Jestliže má na mě kvůli tomu Čína vztek, budu to brát jako odznak cti.“

Smithová Finleyová na Twitteru uvedla: „Vypadá to, že jsem sankcionovaná vládou ČLR za to, že mluvím pravdu o tragédii Ujgurů v Sin-ťiangu, a za to, že mám svědomí. Nelituji toho, že jsem promluvila, a nebudu umlčena.“

Tragédie Ujgurů

V Sin-ťinagu je v převýchovných táborech asi milion muslimů ujgurského původu. Podle aktivistů a zprávy OSN tam musejí nuceně pracovat, jsou mučeni a sterilizováni.

Čína to popírá. Uvedla, že se v lágrech jen lidé přecvičují na nová zaměstnání a že jsou potřeba pro boj s terorismem: „Čína je pevně oddána zajištění národní bezpečnosti a rozvoje svých zájmů a varuje Spojené království, aby nepokračovalo po špatné cestě. Jinak odpoví Čína rázně dalšími reakcemi.“

V Číně bojkotují H&M a Nike. Kvůli Ujgurům

Ekonomika

V Pekingu si už tento týden čínské ministerstvo zahraničí předvolalo britskou velvyslankyni Caroline Wilsonovou kvůli sankcím uvaleným USA, EU, Británií a Kanadou na několik funkcionářů odpovědných za dění v Sin-ťiangu včetně straníků. Tajemník ministerstva zahraničí Čchin Kang po schůzce pohrozil, že by Čína mohla podniknout adekvátní odvetné kroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám