Soud rozdal v kauze Techniserv peněžité tresty. Exposlanec Hrbata zaplatí přes 400 tisíc korun

Soud rozdal peněžité tresty třem manažerům pražské firmy Techniserv a dvěma úředníkům z České obchodní inspekce a ministerstva pro místní rozvoj. Uznal je vinnými z toho, že ovlivnili zadání veřejných zakázek malého rozsahu ve prospěch Techniservu. Nejpřísnější trest ve výši 432 000 korun dostal Michael Hrbata, který v minulosti působil jako poslanec za ODS a také jako náměstek někdejšího ministra obrany Alexandra Vondry.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec za ODS Michael Hrbata

Bývalý poslanec za ODS Michael Hrbata musí zaplatit pokutu ve výši 432 000 korun | Foto: Reprofoto ČT

Kauza se týká tří zakázek ohledně síťové infrastruktury České obchodní inspekce a zakázky na stavební práce pro ministerstvo pro místní rozvoj z let 2015 a 2016. Soud dospěl k závěru, že představitelé Techniservu – Michael Hrbata, Tomáš Dostál a Roman Šmíd – nezákonně zajistili, aby jejich společnost zmíněné zakázky získala – jak zjistil server iROZHLAS.cz, veřejné zakázky měly ovlivnit například tisícikorunové bankovky v papírové tašce. Kriminalisté také zaznamenali rozhovory manažerů firmy.

Jen nemorální, anebo trestné? Odvolací soud vrátil případ exposlance Hrbaty a obálky v tašce od vína

Číst článek

V ovlivňování zakázek měli pomoct i Miroslav Burda z České obchodní inspekce a Marta Reichlová z ministerstva pro místní rozvoj, kteří manažerům Techniservu údajně zařídili přístup k parametrům zakázek měsíce před jejich uveřejněním.

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 10 Libor Holý v pátek konstatoval, že obžalovaní úředníci se hájili „celkem logicky“ – tedy tím, že sami nebyli schopni posoudit technické náležitosti zakázek, a proto se obrátili na Techniserv s žádostí o odbornou pomoc.

Kdo je Michael Hrbata (49)?

  • Od roku 2006 do roku 2010 byl poslancem. 
  • V červenci roku 2010 byl jmenován náměstkem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Na starosti měl školství a personalistiku, mimo jiné připravoval i kariérní řád pro vojáky.
  • Po odchodu z resortu přešel na Univerzitu obrany v Brně, kde se stal zástupcem rektora pro investiční rozvoj. Univerzita však místo v roce 2014 zrušila. Na začátku roku 2014 odešel z oblastní ODS, ke kroku ho vyzvali členové organizace.

„To není v rozporu se zákonem. Zjednání výhody při zadání veřejné zakázky však spočívá v tom, že předběžná konzultace ze strany České obchodní inspekce i ministerstva pro místní rozvoj byly vedeny netransparentně,“ vysvětloval Holý. 

Při stanovení trestů soud podle Holého přihlédl k dosavadní bezúhonnosti všech obžalovaných. „Další polehčující okolností je, že jednáním obžalovaných nebyla způsobena žádná škoda, byť to původně v obžalobě bylo tvrzeno. Ani jeden z orgánů státní správy se nepřepojil k trestnímu řízení. Vysloveně konstatovaly, že žádnou škodu neshledávají. Obě veřejné zakázky byly vykonány za nejnižší možnou cenu a zhotoveny řádně,“ dodal Holý. 

Holého senát tak úředníkům stanovil spíše symbolické tresty ve výši 30 tisíc a 23 400 korun. Oba jsou totiž podle něj velmi citelně postiženi trestním stíháním. Dostál má zaplatit 360 tisíc korun a Šmíd 144 tisíc korun. Bývalý náměstek ministra obrany Hrbata odešel s trestem ve výši 432 tisíc korun. 

Úplatek v krabici

Hrbatův trest je nejpřísnější, protože exposlanec spoluobžalovanému Burdovi z obchodní inspekce podle rozsudku v prosinci 2015 přivezl papírovou tašku, ve které bylo novoroční přání a víno. Kromě toho tam na něj ovšem čekala ještě finanční hotovost v maximální výši 10 tisíc korun. 

Policie kvůli veřejným zakázkám stíhá pět lidí, je mezi nimi i exposlanec ODS Hrbata

Číst článek

Burda mu ale obálku s penězi vrátil s vysvětlením, že po onkologických problémech přehodnotil svůj život a nechce ztratit práci, která je mu dražší než cokoli jiného. Hrbata obálkový incident nepopřel, podle něj ovšem nešlo o úplatek. V tašce pro Burdu podle svých slov omylem zapomněl hotovost na další dárky.

O vině Hrbaty v tomto případě soud nepochyboval. „Je nesporné, že společně s láhví byla předána i finanční hotovost, která nebyla vyšší než 10 tisíc korun,“ konstatoval soudce.

Nepodařilo se však podle soudu prokázat, že se s Hrbatou na úplatku pro Burdu domlouval jeho kolega Dostál. „Soud už Dostála v této věci jednou zprostil a odvolací městský soud to nekritizoval. Jen vytknul, že odůvodnění není dostatečně přezkoumatelné,“ uvedl Holý s tím, že se to soud pokusí v rozsudku lépe odůvodnit.

Nižší tresty

Za dozorujícího státního zástupce Ondřeje Vlhu u soudu kvůli koronaviru zaskakovala jeho kolegyně Pavla Otáhalová. „Oproti původnímu rozsudku soud rozhodl výrazně ve prospěch obžaloby. Tresty jsou ale výrazně nižší,“ sdělila serveru iROZHLAS.cz. Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky přitom Hrbatovi se Šmídem hrozilo až osm let vězení.

Nebyla nicméně schopná říct, zda její kolega případně podá odvolání. „Soud vyhodnotil rozhodnutí poměrně racionálně, ale záleží na kolegovi (státním zástupci Ondřeji) Vlhovi. Předpokládám, že odvolání podá, ale nemůžu mluvit za něj,“ uvedla Otáhalová. Lhůtu na rozmyšlenou si v souvislosti s odvoláním nechali i ostatní účastníci řízení.

Obžalovaní vinu odmítají. Podle dřívějšího vyjádření Hrbaty vycházela policie z informací od zaměstnance Techniservu, který se chtěl jemu a Dostálovi pomstít.

Soud v pátek o věci rozhodoval podruhé. Napoprvé většinu obžalovaných osvobodil, pouze Hrbatovi uložil za podplacení Burdy peněžitý trest 150 tisíc korun. Tento verdikt však následně zrušil odvolací senát a soud se nyní musel řídit jeho právním názorem. 

Jak šel čas s kauzou Techniserv

  • Květen 2016 – Protikorupční policie zasahovala v budově pražské firmy Techniserv a zadržela bývalého poslance Michaela Hrbatu. O dva dny později ho ovšem policisté propustili bez obvinění.
  • Leden 2017 – Po půlročním tichu padla obvinění. A společně s bývalým náměstkem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) policisté obvinili další čtyři lidi: manažery Techniservu Tomáše Dostála a Romana Šmída, Miroslava Burdu z České obchodní inspekce a Martu Reichlovou z ministerstva pro místní rozvoj.
  • Září 2019 – Pětice obžalovaných u soudu odmítla vinu. Podle Hrbaty vycházeli policisté z informací od zaměstnance, který se chtěl jemu a Dostálovi pomstít.
  • Červen 2020 – Obvodní soud pro Prahu 10 pětici obžalovaných osvobodil. S finančním trestem odešel pouze Hrbata, který měl zaměstnanci České obchodní inspekce Burdovi podstrčit úplatek ve výši 10 tisíc korun.
  • Prosinec 2020 – Městský soud v Praze zrušil rozsudek obvodního soudu.

sto, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme