Dycky v pátek 13(65) 2021

Dnes tu bude jako obvykle vybíjená. A k jednotlivým fotografiím nebudu psát popis ale prolnu je mojí zkušeností k fotografování se vztahující a díky fotografování pro "Dycky v pátek" v mých postupech akcentovanou, upevněnou. Pokud ale někdo touží po radění jak a co a čím fotografovat, klidně to moje následující čtení můžete přeskočit a rovnou se vrhnout do hry zde už tradiční. Tedy do vybíjené podle známých pravidel.



Pro ty co nepřeskočili: Fotografuji každý den. Někdy více, někdy méně. Obvykle, obrazně řečeno nafotografuji za den tak do počtu okének jednoho svitkového filmu. Jen zcela mimořádně spotřebuji rozsah podobný jednomu kinofilmu. To znamená, že do zaplnění celé karty bývá neskutečně daleko.


I tak ale každý den, když vím, že už nic dalšího dnes fotografovat nebudu stáhnu všechny fotky z karty (případně i z druhého fotoaparátu) do PC. I kdyby jen jedna byla. Pak vyberu ty potencionálně použitelné. A ty vyvolám RAWu (před vyvoláním v něm provádím potřebné editace, pokud jich je zapotřebí) do JPG.


 
Došel jsem postupně k tomu, že takhle časně po exponování fotografií mám při tom následném, bezodkladném nahlížení na JPG v sobě ještě tu atmosféru která na místě byla. Mám v sobě ještě svěží mapu prostoru a mnoha dalších souvislostí. Ten okamžik fotografování ve mě ještě při té včasnosti zní. Zdá se mě to důležité a má tohle vliv na úvahy co z takovou fotografií dál (a případně zda to nešlo lépe), případně zda vůbec.


 
A ještě jeden aspekt tohle včasné počínání mám. Totiž reálnou možnost se příští den na to místo vrátit a znovu nafotografovat už s eliminací výhrad které jsem při tom včasném nakukování zaznamenal. Ono u těch statických scén se do druhého dne většinou nic nezmění. Za týden už by to zřejmě byla marnost a návrat na místo kde už to není co bývalo a pak škoda času a cvaku. Ale třeba zjistíte, že s ohledem na polohu slunce a z něj pocházejících stínů je lepší to samé fotografovat o hodinu později než tomu ten minulý den bylo.
V krátkosti jsem popsal jak mně vyhovuje a k čemu může být ta včasnost (co nijak nesouvisí s tím častým honem honem vystavením protože není co vložit) a nečekání až se karta zaplní, případně až bude za týden či dva venku vlezlo a bude tím pádem čas vhodný ke stažení všeho co se za ty dny na kartě usadilo.


Po mé zkušenosti, která nemusí každému vyhovovat a možná souvisí s věkem ještě přidávám pozvánku na včasnou výstavu, protože právě na takovou je vhodná doba. No a k tomu přeji pohodový víkend co baví🙂



...a  tady ještě slíbený pátek rok zpátky...




Komentáře

  1. Tentokrát to vidím na těžbu matroše do koleček s cílem odvist jej jako surovinu do výroby točené zmrzliny. Ty ostatní jsou sice jednodušší, ale možná i proto. Takže 260.

    OdpovědětVymazat
  2. Všiml jsem si, že kolega Paklik vždy najde nějak cestu k tomu, aby dvě a dvě fotky spároval. Jsem zvědav, jak si poradí s tímto. Vyřazuji 258 kvůli její neostrosti. Tradičně přeji hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všimni ten profil. To je totiž chrochtající ZOMBIE a na tu hloubka ostrosti nikdy nestačí :-))

      Vymazat
  3. Tady je nepochybný pár 257 a 259.
    Fotka 258 je také fajn, je to zvláštní že z katastru do katastru (resp. z okresu do okresu) se nesmí, ale do Černobylu, jak vidno, žádný problém ,-)
    Dobře jsem se pobavil u 260, čímž splnila svůj účel a proto může odejít ,-)

    Výstavu bych asi pominul, mi stačilo když jsem byl před léty na dobře udělané výstavě tady ve Vodní tvrzi, o čarodejnických procesech, poučné ano, hezké rozhodně ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten černýbyl je ve skutečnosti tohle

      https://www.hradeckralove.org/schodiste-bono-publico-se-otevira-verejnosti/d-70096

      a když do něj vstupuješ, můžeš si na panelu zvolit hudbu která Tě pak bude cestou po schodech provázet. Tahle zombie si jistě vybrala něco tajemného :-)

      Vymazat
  4. Dnes vyřadím hnedle tu první, nahnilý citrón. A píšou o existujících zombií, proto 258 zůstává.259 je taková delikatesa a 260 je upozornění na to co nás čeká, když nás nachytají se zmrzlinou a přežijeme Hamáčkovo gestapo.
    Přeji šťastné chvíle u sčítacího formuláře. U mne to začalo tím, že mi bylo oznámeno "sčítání bylo ukončeno", teď to bylo změněno, že je to nefunkční.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se sčítání týká: Kdyby ten formulář pověsili na facebook kde jsou přece všichni už by to touhle dobou bylo vyplněné a mohli začít sčítat. Ono se v CZ stejně nikdy nic neutají a tak je jedno jestli by se vyplněné ventilovalo na sociální síti a nebo jestli tu vzniklou databázi po nějakém čase nějaký úředník "omylem" poskytne východní velmoci, nebo si ji vyžádá pan president prostřednictvím svého tiskového mluvčího a pak ji pan president Slávie odveze v aktovce do Číny :-)

      A Hamáček? Buďme přece za něj a jeho růžovou vestu rádi. Do volebního boje se evidentně chystá bývalý pan president a pan Škromach. Tak jestli to dopadne, budeme na Hamáčka ještě s nakyslým úsměvem vzpomínat :-)

      Zombie? Jsem to hledal. A našel čerstvé psaní na téma ZOMBIE na DA a k tomu i převtělení do slepice s právě vybíjeného chovu :-)

      Vymazat
  5. 258 dostalo zásah míčem přímo do hlavy...
    Potřeboval bych se po přečtení tvých vět dozvědět,co je pravdy na mnoha tvrzeních,že fotografie by se měly nechat nejdříve "uležet"a teprve po čase s nimi vyjít na světlo boží,oproštěno jsa od prvotních emocí a nazíráno s nadhledem téměř objektivním...
    A jak dlouhý čas je tedy to "uležení"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Honzo jak si to v těch článcích "Dycky v pátek" vlastně svým způsobem zjednodušil. Tedy tím pravidlem, že fotky nesmějí být starší než dvou týdnů. A tím pádem odpadla další hlediska...nebo tedy ustoupila do pozadí. Se sám sebe neptám jestli fotka je už dost uleželá aby ji mohl vložit do Galerie DA. Nebo jestli je dost uleželá třeba pro nějakou jinou prestižní prezentaci nebo dražbu :-)
      Prostě se snažím vkládat fotky s hlediskem "abych se za ně nemusel stydět v danou chvíli...a pokud možno ani později" v kontextu těchto pátečních článků.

      Určitě by mohl být zajímavý pohled na svoje vlastní fotky staré třeba deset let s nemilosrdnou otázkou: Tak které z nich bys ještě s hrdostí vytisknul PODEPSAL a pověsil na nějaké výstavě? :-)
      Pro mě dost stresující představa :-)

      Vymazat
    2. Díky za odpověď,Josefe. Plyne z ní,že jakékoliv časové "uležení" je jen a jen na našem uvážení. A ano,taky se často pousměju nad snímky pořízenými před více lety. Ale i naopak,kdy si říkám - kam se vytratila ta dřívější múza? ;-)

      Vymazat
  6. Fotografie 257 s 259, zaujaly těmi nepopsanými cedulemi ... . Fotografii 260 vyhazuji, vypadají, že by si dali spíše pivo nežli zmrzlinu. No a zbývá 258 ... zombíky se rozhodit nenecháme, raději si na ně posvítíme, ještě že máme takové zajímavé články k porozumění, o co jim jde, odkaz k bodu č.5:
    https://www.flowee.cz/clovek/5228-sedm-nebezpecnych-vlastnosti-podle-kterych-bezpecne-odhalite-psychopata
    Pohový, i když dnes ne zrovna sluníčkový, den Vám přeje SX :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za odkaz na přehledně napsaný článek o psychopatech :-)

      Co se toho posvícení týká: Někdy mám pocit, že když se posvítí jsou o to raději, nabytou sebevědomým a pozvou podobně vybavené aby se nebáli vlka nic...

      S tím přáním nápodobně :-)

      Vymazat
    2. J, to oni/y dělávají velmi rádi/y .... Kdyby jen vlka, prý se tu potuluje po okolí medvěd. SX

      Vymazat

Okomentovat