26. března 2021 • 19:28

FAČR rozhodl proti Blaschkemu! Na Pardubicku se znovu volili delegáti

Autor: šp
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Pardubicku se v pátek znovu volili delegáti na krajskou valnou hromadu. Původní výběr vyhodnotil FAČR v rozporu se stanovami a nařídil jiný způsob. Michal Blaschke, předseda PKFS, se snažil situaci zvrátit. Podle všeho marně, a zřejmě ještě v rozporu s fakty...



V polovině února se uskutečnilo zásadní jednání výkonného výboru Pardubického krajského fotbalového svazu. Hlavním bodem schůze bylo schválení návrhu klubů, které se zúčastní dubnové volební valné hromady. Podle stanov PKFS měl proběhnout následující proces: sportovně technická komise (STK) navrhuje kluby, výkonný výbor jmenuje.

K takovému postupu údajně ovšem nedošlo. Předseda komise Karel Braun podle všeho žádný návrh nepodal, o delegacích rozhodli dle návrhu krajského šéfa Michala Blaschkeho přítomní členové výkonného výboru podle vlastního uvážení. Portál iSport.cz o celé kauze podrobně informoval.

Dodatek k zápisu z únorové valné hromady Pardubického krajského fotbalové svazu
Dodatek k zápisu z únorové valné hromady Pardubického krajského fotbalové svazu

Kluby se cítily podvedené, proto iniciovaly přezkoumání postupu fotbalovou asociací, která k věci zaujala jednoznačné stanovisko. „V konkrétním případě nebylo postupováno v souladu se Stanovami Pardubického krajského fotbalového svazu,“ píše se v odůvodnění podepsané předsedou Martinem Malíkem a generálním sekretářem Janem Paulym.

Asociace zároveň nařídila jiný způsob nominace na valnou hromadu. „Za použití zásad spravedlnosti je jediné možné řešení ponechat na všech členských klubech, aby volbou určily své zástupce – delegáty na valnou hromadu,“ praví se ve stanovisku FAČR. Opakování původního postupu dle stanov PKFS už nebylo možný, jelikož členům výkonného výboru skončilo funkční období.

Nové hlasování bylo ukončeno v pátek ve 14 hodin. Podle informací Sportu došlo výhradně k nominaci klubů, které chtějí změnu poměrů v kraji. Michal Blaschke, bývalý blízký spojenec Romana Berbra, se snažil celou věc ráno ještě zvrátit.

Na úřední desku PKFS vyvěsil dodatek k zápisu z únorové valné hromady, z něhož vyplývá, že schválení nominace delegátů proběhlo dle stanov. Zarážející bylo, že zápis byl opatřen pátečním datem. „Pak se ale musíme ptát, kým byl dodatek vytvořen a kdo ho schválil, když výkonný výbor nemá od poloviny února žádný mandát,“ pokládá řečnickou otázku jeden z funkcionářů z Pardubicka, který si nepřál být jmenovaný. „Je to totiž jedna velká lež,“ dodal.

Podle všeho Blaschke se svou protiakcí neuspěje a nominovaní delegáti budou za několik týdnů volit v Žichlínku nového krajského předsedu.

Volební dění ve FAČR sledujeme ONLINE zde »

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud