Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nouzový stav do 11. dubna, Babišovi pomohla KSČM. Návrat do škol má začít 12. dubna

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. března 2021
22:04
Autor: simao, Jakub Veinlich, ČTK - 
26. března 2021
05:15

Poslanecká sněmovna podpořila prodloužení nouzového stavu v Česku. Prošla kompromisní varianta do 11. dubna 2021 - tedy přes Velikonoce. A to opět i díky hlasům poslanců KSČM. Vláda obratem souhlas Sněmovny využila a nouzový stav do tohoto data prodloužila. Poslanci rovněž hlasovali o návrzích na ukončení kontrol na hranicích okresů, návratu žáků do škol, který by dle nich měl začít 12. dubna, a také o možnosti pro chataře, aby na Velikonoce vycestovali na chatu či chalupu do jiného okresu. S jakým výsledkem?

Premiér Andrej Babiš (ANO) čelil ve Sněmovně opět kritice. Stalo se však nakonec přesně to, co se očekávalo - pomohli mu komunisté. Prošla totiž kompromisní varianta na prodloužení nouzového stavu do 11. dubna. Stačilo k tomu 41 hlasů z tábora ANO, 10 hlasů poslanců ČSSD a 5 hlasů od KSČM. Poslanci KDU-ČSL se zdrželi hlasování, ostatní hlasovali proti.

Přehledně: Sněmovna o stavu nouze, školácích i chatařích

Sněmovna nesouhlasila s prodloužením stavu nouze do 27. dubna. Odhlasovala prodloužení do 11. dubna.

⇒ Opatření omezující pohyb obyvatel v rámci okresů i kontroly občanů na hranici okresů by vláda měla podle výzvy Sněmovny ukončit nejpozději v úterý 6. dubna.

⇒ Poslanci svým hlasováním odmítli vyzvat vládu, aby umožnila vycestovat lidem na jejich chaty a chalupy přes hranice okresů.

⇒ Sněmovna uložila vládě, aby vrátila do škol žáky 1. stupně nejpozději od 12. dubna spolu se zajištěním šetrného testování žáků a učitelů a urychleným dokončením očkování učitelů. Otevřít by se měly do tohoto termínu i mateřské školky.

⇒ Sněmovna požádala vládu, aby zrušila povinné nošení roušek či respirátorů v zastavěné části obce, pokud je člověk na ulici sám či se svým blízkým.

⇒ Poslanci ANO, ČSSD a KSČM se zdrželi hlasování u návrhu zveřejnit všechny smlouvy k nákupům v době nouzového stavu. Opozici chyběl jediný hlas.

Co schválila vláda

Vláda na krátkém mimořádném zasedání dnes večer schválila prodloužení všech dosavadních opatření navázaných na nouzový stav do 11. dubna

O Velikonocích lidé budou smět vycházet na mše i po 21:00, a to až do půlnoci. Omezení vychází po 21. hodině jinak pokračuje dál.

Vláda schválila nákup milionu antigenních testů a zrušila povinnost pro řidiče tranzitní dopravy přes ČR do Německa vstupovat na území Česka s testem

Hádky ve Sněmovně: Třaskavý spor o Rusy

Na pátečním jednání Sněmovny nebyla opět nouze o spory. Pomyslné finále přišlo v momentě, kdy se poslanci již chystali hlasovat o nouzovém stavu, ale Tomio Okamura (SPD) k nelibosti mnohých požádal o přestávku v délce 2 hodiny na poradu poslaneckého klubu.

Kromě tohoto průtahu se však řešily i jiné rozpory. Do tvrdého sporu se dostala opozice s vládou hned na úvod - podle ODS změnili komunisté na podporu nouzového stavu názor díky tomu, že kvůli dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech má být osloven i ruský Rosatom. „Skutečně my žádné kšefty ohledně lidských životů našich občanů neděláme a tvrdit nouzový stav a Dukovany je úplně absurdní,“ čílil se ve Sněmovně Babiš.

Opozice mu předhazovala i zprávu NKÚ týkající se nákupů respirátorů a dalších ochranných pomůcek Podle kontrolorů si loni vláda počínala chaoticky a nakupovala předražené respirátory - ministerstvo zdravotnictví dokonce i při ceně 777 korun za kus. Babiš pochybení odmítá.

Aprílový žert?

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vytkla Babišovi před pátečním jednáním „aprílový žert“. „Vláda prosila v zimě občany: Obětujme březen. Teď chce pokračovat v nouzovém stavu také v dubnu. To pokládám takřka za aprílový žert,“ míní.

„Mnoho lidí padá lidově řečeno na hubu. Je bod zlomu: kolikrát jsme to slyšeli už za posledního půl roku, to se nedá dopočítat. Ještě dva týdny, ještě dva tři týdny, obětujme ten či onen měsíc. Nouzový stav vláda potřebuje skutečně jen na omezení pohybu a na netransparentní kšefty,“ podotkla pak ve Sněmovně. Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) však k prodloužení nouzového stavu nebyla zcela jednotná. Lidovci se u hlasování nakonec zdrželi.

Babiš: Poslední lockdown? Naděje tu je

Podle premiéra Babiše tvrdá opatření během nouzového stavu zafungovala. Žádal však o prodloužení nouzového stavu alespoň přes Velikonoce. A pokračující dodržování okresního lockdownu. „Nám všem samozřejmě vadí to omezení pohybu ohledně uzávěry okresů. Ale chápu, že všichni jsou frustrovaní a že to trvá dlouho a psychika nás všech je samozřejmě ohrožena. Ale myslím, že teď je tady skutečně naděje, že to může být poslední lockdown. Ta čísla klesají. Sice klesají pomaleji, než jsme si mysleli,“ uvedl v pátek ve Sněmovně premiér Babiš.

Opět se přitom odkázal na stav v nemocnicích. „Stav v nemocnicích je stále nedobrý. Stav je 7 853 lidí hospitalizovaných a na JIPkách více než 1 700. A samozřejmě i věková struktura je úplně jiná. Včera bylo hospitalizovaných 500 lidí, průměrný věk 65. Tak už to není tak, jako to bylo v minulém roce, že jsou to lidi nad 75. Stav v nemocnicích klesá velice pomalu (...) Ten vir je zabiják, zabíjí lidi, umírají bohužel i mladší ročníky na těch JIPkách,“ upozornil Babiš i na to, že v nemocnicích končí i mladší lidé.

„My si určitě po Velikonocích na vládě na základě celkové situace, a jsem přesvědčen, že to jde správným směrem, sedneme a oznámíme nějaké termíny návratu do škol a další věci,“ slíbil Babiš.

Hamáček: Léto už bude jiné

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je pokračování nouzového stavu nutností – a obětování března se vyplatilo. „Vládní opatření zabírají, počet nově nakažených v sedmidenním průměru stále klesá. Neobětovali jsme březen nadarmo,“ uvedl na twitteru.

Podle Hamáčka je však i vzhledem k tomu důležité ve stávajících opatřeních vytrvat a dodržovat je. „ČR jakkoliv si prošla těžkým obdobím, tak teď to vypadá, že i díky těm vládním opatřením se dostáváme z nejhoršího, ta čísla se otočila, ten počet nově nakažených klesá. Já věřím, že společně to dotáhneme do konce a kombinací opatření, umírněného a rozumného rozvolňování a vakcinace tu situaci zvládneme tak, že léto bude už jiné a že na ty nejhorší chvíle budeme už jen vzpomínat,“ uvedl v pátek ve Sněmovně.

Během dohadů s opozicí došlo i na kuriózní momenty. To když se Hamáček bránil kritice Tomia Okamury (SPD). „Všimli si toho i na sociálních sítích a říkají, cituji: Ten Okamura do toho Hamáčka zajíždí tak, jako kdyby mu sežral psa. Já chci všechny ujistit, že jsem žádného domácího mazlíčka pana místopředsedy nezkonzumoval,“ vzkázal Hamáček.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
20:31
26. 3. 2021

Dnešní online reportáž k jednání Poslanecké sněmovny o žádosti vlády k prodloužení nouzového stavu končí. 

Podle premiéra Andreje Babiše by mělo být nynější prodloužení nouzového stavu do 11. dubna poslední. Vláda chtěla původně nouzový stav dodržet až do konce dubna.

Děkujeme za pozornost. Pro další informace sledujte zpravodajství na Blesk.cz. 

20:27
26. 3. 2021
!

Vláda oficiálně na mimořádném jednání během pár minut během videokonference prodloužila nouzový stav do 11. dubna. Ten trvá nepřetržitě od 5. října. 

20:24
26. 3. 2021

Sněmovnou prošlo také usnesení Pirátů, podle kterého by vláda měla povolit konání farmářských trhů a narovnat tak podmínky mezi trhy a supermarkety. 

20:22
26. 3. 2021

„Všechna usnesení, která byla přijata, bereme vážně, nicméně se budeme rozhodovat podle konkrétní situace,“ řekla k přijatým usnesením Sněmovnou vicepremiérka Alena Schillerová. 

„Pokud bude ta situace přijatelná, tak budeme dělat vše pro to, aby mohla být ta opatření ukončena i dříve,“ dodal ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

Šéf zdravotnictví vyloučil, že by se cestování mezi okresy mohlo povolit například před Velikonocemi. 

„Právě minimálně do Velikonoc, včetně, musí podle odborníků ta opatření trvat,“ dodal Blatný.  

20:15
26. 3. 2021

„Jsem nesmírně rád, že zvítězily odborné argumenty a víra toho, že musíme ochránit zdraví našich občanů,“ řekl na tiskové konferenci po jednání Sněmovny ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

Ihned po Velikonocích vláda podle Blatného přezkoumá všechna opatření. Zákaz nočního vycházení má podle Blatného skončit nejpozději s nouzovým stavem. 

„Budeme pracovat co nejintenzivněji s ministerstvem školství na návratu dětí do škol. Jako nejpravděpodobnější termín je 12. dubna,“ řekl Blatný. 

O Velikonocích má přestat platit zákaz pořádání bohoslužeb.  

 

20:10
26. 3. 2021

Přes videokonferenci by se dnes měla ještě sejít vláda a formálně potvrdit prodloužení nouzového stavu, tak jak schválila Sněmovna do 11. dubna. 

20:09
26. 3. 2021

Jednání poslanců pro dnešek skončilo. Znovu by se měli sejít na schůzích příští týden ve čtvrtek. 

20:05
26. 3. 2021

Lidé nemohou nadále cestovat na své chaty a chalupy s negativním testem na covid mimo okres, kde mají trvalé bydliště. Návrh Sněmovnou neprošel. 

19:59
26. 3. 2021

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se pozastavil nad tím, proč bude v Česku platit nouzový stav ještě po 6. 4., kdy mají skončit kontroly na hranicích okresů a také zákaz cestování mezi okresy. 

Podle Jurečky bude nouzový stav do 11. dubna upravovat tedy jen zákaz vycházení po 21. hodině a také, aby vláda mohla provádět nákupy bez vypsání veřejných zakázek. 

19:53
26. 3. 2021

Poslanci schválili výzvu vládě, aby otevřela od 12. 4. mateřské školy, 1. stupeň základních škol a další školy. Žáci by měli být testovaní, učitelé a další personál očkovaný. 

19:49
26. 3. 2021

Poslanci neprosadili výzvu vládě, aby zveřejnila všechny smlouvy o nákupech zdravotnického a dalšího materiálu během nouzového stavu. 

19:47
26. 3. 2021

Lidé by měli mít možnost cestovat volně mezi Prahou a Středočeským krajem, schválili poslanci další usnesení. 

19:45
26. 3. 2021

Zákaz cestování by mezi okresy měl skončit nejpozději 6. 4. 2021 - tedy hned po Velikonocích. 

19:44
26. 3. 2021
!

Lidé nebudou muset nosit roušku, pokud půjdou po ulici sami nebo v doprovodu osoby ze společné domácnosti. 

19:42
26. 3. 2021
!

Poslanecká Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu na návrh KSČM do 11. dubna!

Pro hlasovalo 53 poslanců, proti 34. 

Poslanci schválil prodloužení nouzového stavu do 11. dubna.
19:41
26. 3. 2021
!

Poslanecká sněmovna neschválila prodloužení nouzového stavu do 27. dubna 2021, jak žádala vláda. Pro bylo 45, proti 47 poslanců. 

19:36
26. 3. 2021
!

Jako první se ujal slova po přestávce předseda Sněmovny Radek Vondráček. 

Přečetl stanovisko z roku 2012. Přečetl tehdejší vývoj jednání poslanců, když Kateřina Klasnová (VV) žádala o přestávku na klub. Zbyněk Stanjura (ODS) chtěl tehdy hlasovat o návrhu Klasnové. 

Ve Sněmovně se tehdy podle Vondráčka tleskalo. Přestávka tehdy neprošla. 

I tentokrát poslanci Stanjurovi tleskali. 

Stanjura uvedl kontext jednání - tehdy se jednalo šest dní a šest nocí o církevních restitucích. 

19:29
26. 3. 2021

Jednání Poslanecké sněmovny by mělo pokračovat po dvouhodinové pauze klubu SPD v 19:30. 

17:52
26. 3. 2021
!

Radek Vondráček vzal zpět svůj návrh o tom, že by měla Sněmovna hlasovat o přestávce pro klub SPD. Požádal předsedu klubu Radima Fialu, aby si vzal pausu ale jen hodinu. „Alespoň z humanitárních důvodů,“ prosil Vondráček. 

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip nakonec vyhlásil přestávku do 19:30. Čas na přestávku podle něj začal běžet ve chvíli, kdy o ní poslanci začali diskutovat.  

17:48
26. 3. 2021
!

Marian Jurečka se omluvil Okamurovi za jeho slova, že nemají v klubu žádného Pitomia. „Chtěl jsem oglosovat to, že ten návrh je pitomý,“ omluvil se šéf KDU-ČSL. 

17:47
26. 3. 2021

„Mně velmi vadí ta přestávka. Mám nějaké povinnosti, které jsem měl splnit večer,“ rozesmál Sněmovnu šéf KSČM Vojtěch Filip. „Dodám, že vůči vnoučatům. Já to dořeším a manželce napíšu SMS," dodal Filip.

Sám řekl, že pokud bude i nadále řídit schůzi, sám přestávku vyhlásí. Schůzi ale nakonec převzal Radek Vondráček, na kterého prý vyšla řada. 

Filip vyzval také Mariana Jurečku, aby se omluvil Tomiu Okamurovi za slova na jeho adresu.

17:41
26. 3. 2021

„Děkujeme za tu nabídku se poradit. Ale my to nepotřebujeme,“ vzkázal Okamurovi místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Sám chcem, aby se o přestávce o SPD hlasovalo. 

17:38
26. 3. 2021

„V našem klubu není žádný Pitomio, kvůli nám si brát přestávku nemusíte,“ vzkázal Okamurovi šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, který si chce vzít pauzu na klub, aby dal čas ostatním klubům. 

17:36
26. 3. 2021

Předseda Poslanecké sněmvony Radek Vondráček (ANO) řekl, že přestávky nejsou v jednacím řádu nijak zakotvené. „Je to zvyk“ řekl Vondráček, podle kterého také ve Sněmovně platít dohoda, že si kluby neberou přestávky v takové délce. 

Radek Vondráček navrhuje, aby si se o přestávce pro SPD hlasovalo. 

Podle předsedy ODS a místopředsedy Sněmovny Petra Fialy je návrh předsedy Vondráčka chybou. „I když známe stanovisko SPD, tak mi přjide návrh pana předsedy Vondrářka chybný,“ dodal Fiala. 

„Nechtěli jsem se poradit o stanovisku. Chtěli jsem dát šanci vám a chceme najít způsob jak vás přesvědčit,“ rozemál Sněmovnu Okamura. 

17:30
26. 3. 2021

Diskuse v Poslanecké sněmovně skončila. 

Předseda SPD Tomio Okamura požádal o přestávku na jednání klubu v délce dvou hodin. 

Michal Snobl ( 27. března 2021 10:44 )

Tak přeci se jim včera zasek gramofon po Gotvaldovi.
Oficiální komouši podpořili převlečený komouše.
V klidu ať to zavřou třeba do voleb ale ať se začnou urychleně starat o prohospodařené peníze touhle vládou.
Tahle vlada co to vede už se tam dlouho hřát nebude.

Uživatel_5454143 ( 27. března 2021 09:56 )

Nemám slov...

donypan ( 27. března 2021 09:44 )

Tady se opozice ukázala jací jsou pokritci.Všichni vědí,že nouzoví stav je potřeba,ale když zjistili,že KSČM asi vládu podpoří,tak se stáhli.Je smutné,že zrovna KSČM ví co v dnané chvíli je nutné.

fesak2 ( 27. března 2021 08:48 )

Proč mají příznivci pohádek výjimku?

MAMKA2316 ( 27. března 2021 08:46 )

PROČ JSOU PROTI BABIŠOVI ??PROTOŽEN ŽE CHCE VYŠETŘOVANI PRIVATIZACE A NEROMLČENI TĚCHT PŘIPADŮ Číslo 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny

TAK ABY BYLO JASNO: Usnesení číslo 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny.Proto tolik křiku na Letné, jde jim o krk. Usnesení čísla 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny 6.6.2019 v 10.40 přijala sněmovna usnesení zavazující Babišovu vládu, aby začala vyšetřovat zločiny privatizace v letech 1992 až 2005 a aby připravila zákony, aby co bylo ukradeno, bylo vráceno – třeba OKD, třeba Mostecká uhelna, třeba Škoda Plzeň. Číslo usnesení je 836.

Proti usnesení hlasovali ODS a jinak sabotovali všichni z TOP-09, STAN, KDU-ČSL. Hlasování v PDF jako příloha. Tisk usnesení ještě parlament nezpracoval. Mainstreem o něm mlčí. O to víc křičí – bude demonstrace! Poprvé od listopadu 1989 se budou vyšetřovat zločiny privatizace. Proto musí Babiš pryč. Proto "Čapí hnízdo". Proto státní zástupci a soudy se snaží vytvořit si páky na premiéra Babiše, aby k vyšetřování zločinů privatizace nedošlo. Hodně soudců a státních zástupců má totiž "špínu za nehty".

Kdo demonstroval proti Babišovi, hlasoval proti vyšetřování zločinů privatizace. Je to jasné, čeho se bojí. Je jasné, kdo jim platí a kdo a hlavně kteří politici vystupují na demonstracích.

Bude toto usnesení někdy realizováno?

ROZHODNOU VOLBY.

V příloze "hlasování", opravdu nedošlo k privatizačnímu pochybení???

Přílohy

001584611.pdf – PDF, 256 kB
StáhnoutZobrazit ›

Hlaso­vani_­Posla­necke_­snemov­ny_-_30_8362.pdf – PDF, 231 kB
StáhnoutZobrazit ›
Neza­place­ne_pod­niky_­priva­tizo­vane_­vlada­mi_OD­S_ODA_­a_KDU-CSL_v_letech_1992_-_1_3.docx – Word, 31 kB
StáhnoutZobrazit ›
Stáhnout všechny přílohy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa