Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Valašskou rallye vede po první etapě Rus Grjazin, loňský vítěz Pech po defektu odstoupil

Úvodní etapu Valašské rallye, která zahájila sezonu mistrovství České republiky v automobilových soutěžích, ovládl Rus Nikolaj Grjazin. Po čtyřech rychlostních zkouškách má v čele pořadí náskok 20 sekund na Filipa Mareše, třetí je Jan Kopecký.

Nikolaj Grjazin
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Již po první měřeném úseku z rallye odstoupil úřadující šampion Václav Pech, jenž měl defekt, ztratil tři a půl minuty a neobhájí loňské prvenství.

Grjazin vyhrál tři ze čtyř erzet, pouze ve druhém testu byl rychlejší Kopecký. Pětinásobný vítěz Valašské rallye se držel na druhém místě, v závěrečném testu úvodního dne ale ztratil 14 sekund a navíc dostal desetisekundovou penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly. V průběžném pořadí jej tak předstihl Mareš.

"Bylo to celkem dobré. Snažili jsme se být rychlí. Je mi líto Honzy Kopeckého, ale to je rallye, nedá se s tím nic dělat. Těšíme se na zítra. Náš cíl je jet v každé vložce co nejrychleji, abychom natestovali a připravili se na další závody. Máme svůj plán a toho se držím," uvedl Grjazin, jehož výsledek se nezapočítává do MČR.

Je nám líto, video expirovalo.
První etapu Valašské rallye vyhrál Rus Grjazin, úřadující mistr Pech skončil

Sedminásobného českého šampiona Kopeckého zbrzdily technické problémy mezi třetí a čtvrtou erzetou. Při výměně kol jedno špatně utáhl.

"Stáli jsme asi tři kilometry před vložkou a zhruba po sedmi stech metrech nám to kolo upadlo. Odkutálelo se, ale zaplaťpánbůh nejelo v protisměru žádné auto," oddechl si Kopecký, který následně nemohl kolo pořádně utáhnout.

"Vybruslili jsme z toho docela dobře. Další s prominutím k... jsem vyrobil hned po startu, pravými koly jsem trefil kámen, který jsem měl napsaný, takže máme ještě vyštíplý pravý předek a zadek. Z auta šly obrovské vibrace a nejistota, že to levé zadní kolo vydrží... Opravdu máme štěstí, že jsme tady," přiznal Kopecký.

První motoristická akce domácí sezony, která se koná za přísných bezpečnostních opatření a bez přítomnosti diváků, vyvrcholí šesti rychlostními zkouškami v neděli.

Výsledky Valašské rallye, úvodního závodu MČR v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Grjazin, Aleksandrov (Rus./Volkswagen Polo Gti R5) 40:57,2, 2. Mareš, Bucha -20,2, 3. Kopecký, Hloušek (všichni Škoda Fabia Rally2 Evo) -27,6, 4. Březík, Krajča (Škoda Fabia R5) -35,1, 5. Černý, Černohorský (Škoda Fabia Rally2 Evo) -36,5, 6. Cais, Žáková (Ford Fiesta R5 MkII) -47,1, 7. Jakeš, Machů (Škoda Fabia R5) -58,9, 8. Von Thurn und Taxis, Ettel (Něm./Škoda Fabia Rally2 Evo) -1:45,1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články