První britský monarcha, který navštívil Česko. Před 25 lety Havel přivítal Alžbětu II. v Praze

Události: Návštěva britské královny v roce 1996 (zdroj: ČT24)

Přesně před 25 lety přiletěla britská královna Alžběta II. s princem Filipem do Česka. Prohlédla si Prahu i Brno. O historickou návštěvu usiloval první český prezident Václav Havel, a to jak u britské premiérky Margaret Thatcherové, tak i jejího nástupce Johna Majora. Významná návštěva pomohla Česku ke vstupu do EU a NATO.

První návštěva britské hlavy státu v českých dějinách se odehrála sedm let po pádu železné opony. Panovnici vítal 27. března v Praze prezident Havel, který byl dříve politickým vězněm komunistického režimu. „Tato návštěva je vyznamenáním celého českého národa,“ prohlásil.

Havel se s královnou nicméně nesetkal poprvé, už předtím byl na audienci v Buckinghamském paláci. Osobně také zažil, jaké to je být s Alžbětou II. na palubě královské jachty Britannia, která teď v Edinburghu slouží jako muzeum.

Panovnice během návštěvy označila za jediný stín na společných dějinách britský podpis mnichovské dohody. O to více vyzdvihla roli československého zahraničního odboje v porážce nacistického Německa. „Čeští vojáci a piloti tehdy hráli význačnou roli. Nejen při bitvě o Británii,“ pronesla královna.

Havel neskrýval symboliku návštěvy

Královna promluvila také k obyvatelům moravské metropole. Brněnští policisté měli kvůli velkému zájmu plné ruce práce. Václav Havel jako dramatik nijak neskrýval, jak velkou symboliku pro něho návštěva Alžběty II. znamená. „Jste pro mne, a věřím, že i pro celý český národ, důstojnou představitelkou lásky ke svobodě,“ řekl na adresu královny.

Britská panovnice v roce 1996 s sebou přivezla i důležitý politický vzkaz. Londýn totiž pak významně podporoval české začlenění do západních struktur. „Silně podporujeme rozšíření Evropské unie a NATO. Vítáme vaše úsilí o vstup do těchto institucí,“ řekla Alžběta II.

O čtvrt století později Británie opustila Evropskou unii. Panovnice se mezitím stala nejdéle vládnoucí královnou, letos oslaví 95. narozeniny.