Hlavní obsah

Poplatky ve Frýdku-Místku nebude možné hradit složenkou

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Magistrát Frýdku-Místku letos nebude zasílat složenky pro platby poplatků. Systém považuje za příliš nákladný a neefektivní. Od platby prostřednictvím složenek upouštějí i další města v regionu.

Článek

„Město Frýdek-Místek nebude v dubnu, jak bývalo dlouhá léta zvykem, rozesílat složenky na úhradu poplatku za komunální odpad a psy. V návaznosti na vysoké náklady a nízký efekt této služby o tom v závěru loňského roku rozhodlo, dnes již z velké části bývalé, vedení města,“ uvedla mluvčí radnice Jana Matějíková.

Podle mluvčí město muselo ročně nechat vytisknout zhruba 38 tisíc složenek, které lidem do schránek doručovalo prostřednictvím České pošty. Náklady na tuto službu byly zhruba 400 tisíc korun.

„Téměř třetina složenek se ale městu vrátila zpět jako nedoručitelná a pro další velkou část občanů sloužily složenky ve schránce pouze jako upozornění, že se blíží splatnost poplatku za odpad a psy,“ uvedla Matějíková.

Dodala, že většina lidí pak stejně přišla poplatky zaplatit na pokladnu magistrátu nebo je uhradila bankovním převodem či prostřednictvím městského portálu občana. Odpadla jim tím nejen cesta na poštu, ale i poplatek za úhradu složenkou.

„Tisknout a rozesílat složenky jako formu upozornění na splatnost poplatku je tedy velice neefektivní a drahé. Navíc v době stále se rozšiřujících možností bezhotovostních plateb se složenky stávají přežitkem,“ uvedla mluvčí. Připomněla, že splatnost poplatku za odpad a psy je do 31. května.

K podobnému kroku se před časem rozhodl například opavský magistrát. Od příštího roku tam budou lidé poplatky za psy a odpad platit elektronicky či přímo na pokladně města. Podle vedení města je totiž systém složenek zastaralý a nákladný. Také Bohumín na Karvinsku letos avizoval, že chce postupně rušit rozesílání složenek, které má nahradit on-line platba. Bohumín proto na městském webu testuje novou elektronickou službu portál občana, která umožní platit poplatky a objednávat různé služby z domova. V první fázi lidé na portálu vyřídí úhradu za psa či svoz odpadu a nabídka se bude postupně rozšiřovat. S ostrým startem počítá radnice už v dubnu.

Ostrava platbu složenkami zrušila už před několika lety.

Reklama

Doporučované