Volební kalkulačka. Spočítejte si, komu by nejvíce pomohly nové varianty sčítání hlasů

V říjnových sněmovních volbách se začnou poslanecké mandáty rozdělovat podle nového klíče. Ten by měl omezit dosavadní zvýhodňování nejsilnějších stran a může tak posílit zastoupení těch menších. Poslanci teď posuzují několik variant. Porovnejte je mezi sebou i se starým klíčem v interaktivní kalkulačce.

Praha/Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé vlády i opozice ukázali už šest návrhů, jak konkrétně by se mohl systém sněmovních voleb změnit. První z nich předložila skupina lidoveckých poslanců už v roce 2019. Tedy víc než rok před tím, než letos v únoru Ústavní soud zrušil pasáže volebního zákona stanovující zvýšený vstupní práh pro koalice a použití D'Hondtova dělitele ve spojení s rozdělením republiky na 14 nestejně velkých volebních krajů.

„D'Hondtův dělitel sám o sobě znevýhodňuje menší subjekty. V kombinaci se 14 nestejně velkými volebními kraji dochází k rušení principu rovnosti,“ odůvodnil rozhodnutí předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Návrh lidoveckých poslanců jako by nález Ústavních soudců předjímal a oba protiústavní postupy ruší. „Ačkoli žádný systém nebude nikdy úplně čistý, ten náš nepočítá s žádným bonusem pro vítěze, je čistě poměrný,“ řekl předkladatel zákona Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý týden kolegům z ústavně právního výboru.

Ti se však nakonec rozhodli projednávání lidoveckého návrhu přerušit a pouze si jej ponechávají v záloze pro případ, že by sněmovna potopila jejich favorita. Tím se stal návrh poslance ODS Marka Bendy, ve kterém by rozdělování mandátů v krajích zůstalo zachováno, v dalším kroku by se však k rozpočítání hlasů mezi strany použila Imperialiho kvóta. To přináší menší poměrnost rozdělení mandátů a větší strany tedy mohou být nadále zvýhodněny, i když méně než při stávající metodě.

Benda svůj návrh prosadil díky hlasům ANO a SPD, protestovali proti němu naopak Piráti a STAN. Nejvíc jim vadí, že při rozdělování zbylých mandátů ve druhém skrutiniu by si mohly strany samy určit, ze kterých krajů pošlou do sněmovny kandidáty. „Bendův návrh zavádí pravidlo, že výběr poslanců do sněmovny bude zčásti v rukou vedení politických stran, nikoliv voličů. U malých stran to může představovat dokonce většinu klubu, například že 5 poslanců z 9 vybere vedení strany a ne veřejnost, jak by tomu mělo být,“ vysvětloval Vojtěch Pikal (Piráti).

Bendův návrh projednala sněmovna ve čtvrtek ve druhém čtení a sešlo se k němu patnáct pozměňovacích návrhů. Za deset dnů by měli poslanci rozhodnout o jeho konečné podobě, do které pak ještě může zasáhnout Senát.