Plasty jsou nedostatkové zboží. Chybí materiál

Nedostatek plastů dělá vrásky zejména výrobcům obalů – díky rostoucí ekonomice v Asii jich je nedostatek.

Většina zpráv o plastech hovoří o tom, že je jich příliš mnoho v oběhu. Často jsou zmiňovány gigantické plastové „koberce“ v moři a mikroplasty v lidském těle. O to překvapivější je, když průmysl nyní varuje před nedostatkem plastů. Co je za tím?

Máme oblasti, kde momentálně prostě neexistují lepší alternativy k plastu. To zahrnuje balení určitých potravin nebo laboratorní a lékařskou technologii. Jednotlivé části testů na covid-19 jsou také vyrobeny z plastu. Obzvláště chybí plasty, které jsou vhodné pro balení kyselých nebo tučných potravin.

Problém s recykláty

V některých oblastech se používají umělé hmoty, které nelze snadno vyrobit z recyklovaného plastu, říká Dominik Klepper z „Pracovní skupiny pro obaly a životní prostředí“. Při recyklaci se používají příliš odlišné a různě znečištěné plasty: „Čistota směsných plastů často není stoprocentně ověřitelná.“ Evropské orgány by proto nedovolily, aby tyto recyklované materiály přicházely do přímého styku např. s potravinami.

Za nedostatkem plastů je zvýšená poptávka v Asii. Ekonomika vzkvétá a suroviny jsou prakticky nasávány. Kromě toho existuje extrémní poptávka z automobilového průmyslu.

Nedostatek plastů v Německu

V Německu se plast stává vzácností. Výrobci plastových obalů mají v současné době značné problémy s nákupem dostatečného množství surovin na trhu, uvádí IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen. „Situace je extrémně napjatá,“ varuje generální ředitel Martin Engelmann v souvislosti s nedávným bleskovým průzkumem mezi členy průmyslové asociace: 76 % účastníků uvedlo „špatnou až velmi špatnou situaci v zásobování“.

Někteří výrobci jsou již mimo provoz. „Pokud se výroba obalů zastaví z důvodu nedostatku surovin, ohrozí to také systémově relevantní zásobování obyvatel bezpečně balenými potravinami a zdravotnickými výrobky,“ zdůrazňuje Engelmann.

Výpadky jsou obzvláště u polypropylenu (PP), ale také u tvrdého (HDPE) i měkkého (LDPE) polyetylenu, přičemž všechny tři patří mezi nejčastěji používané standardní plasty a uplatňují se hlavně v odvětví obalů.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.