Theodore Dreiser: Americká tragédie. Kam vede nekonečná honba za penězi a společenským uznáním?

4. duben 2021

Na cestě za životním úspěchem doslova obětuje svoji první lásku – Clyde Griffiths, hlavní hrdina slavného románu Americká tragédie Theodora Dreisera. Kvůli kariéře se rozhodne ke zločinu, ale nakonec se sám stává obětí soudní mašinérie. Dvoudílné zpracování klasického díla americké literatury ve hvězdném hereckém obsazení poslouchejte on-line do 11. dubna 2021. Učinkují Svatopluk Skopal, Viktor Preiss, Rudolf Hrušínský st., Eduard Cupák, Vladimír Brabec a další.

Dramatizace: Jan Strejček
Dramaturgie: Pavel Minks
Překlad: Jiří Valja a Zdeněk Urbánek
Hudba: Vladimír Popelka
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1986

Clyde Griffiths je synem chudého pouličního kazatele a chce se vyšvihnout z nepříznivých rodinných poměrů. Uchází se o místo v továrně svého bohatého strýce, kde se seznámí s mladou dívkou Robertou Allenovou. Zamiluje se do ní, zanedlouho čekají dítě, mezitím však Clyde vycítí příležitost oženit se s bohatou milionářskou dcerou Sandrou Finchleyovou. Možnosti povznést se definitivně nad poměry, ze kterých vzešel, nedokáže odolat. Zbaví se těhotné milenky, počíná si však velmi neobratně, brzy je odhalen, souzen a popraven.

Theodore Dreiser

Prozaické dílo amerického spisovatele Theodora Dreisera (1871–1945) bylo ovlivněno studiem sociologie a novinářskými začátky autora. V dobovém tisku Dreiser také našel námět pro svůj dvoudílný román Americká tragédie (1925): seznámil se s případem Chestera Gilleta, který utopil svou přítelkyni Grácii Brownovou, byl souzen pro vraždu a popraven.

Za své novinářské praxe si Theodore Dreiser všiml shodných okolností hned v několika amerických trestních případech, v nichž se ctižádostivý mladý muž zbavil obtížné milenky, která mu ztěžovala cestu k úspěchu. Jako člen komunistické strany se zájmem o sociální politiku dával Dreiser vedle individuálního morálního selhání pachatelů vinu celé americké společnosti, která nade vše cenila úspěch, ať byl dosažen jakkoliv.

Theodore Dreiser: Americká tragédie (1/2) – Láska a smrt
Osoby a obsazení: Clydův průvodce (Viktor Preiss), Clyde Griffiths (Svatopluk Skopal), Roberta Aldenová (Helena Friedrichová), Sondra Finchleyová (Jarmila Švehlová), Samuel Griffiths (Rudolf Hrušínský), paní Griffithsová (Jiřina Petrovická), Gilbert Griffiths (Pavel Soukup), Bella Griffithsová (Milena Steinmasslová), Squires (Oldřich Janovský), poslíček (Marcel Rošetzký), Whiggam (Bohumil Švarc), Kemerer (Zdeněk Ornest), lékař (Petr Pelzer) a hostinský (Oldřich Vlach)
Theodore Dreiser: Americká tragédie (2/2) – Vina a trest
Osoby a obsazení: Clydův průvodce (Viktor Preiss), Clyde Griffiths (Svatopluk Skopal), Roberta Aldenová (Helena Friedrichová), Sondra Finchleyová (Jarmila Švehlová), Samuel Griffiths (Rudolf Hrušínský), Gilbert Griffiths (Pavel Soukup), Mason, prokurátor (Eduard Cupák), Belknap, obhájce (Miroslav Moravec), Jephson, obhájce (Vladimír Brabec), matka (Blanka Bohdanová), Esta, sestra Clydova (Soňa Dvořáková), Bertina, přítelkyně Sondry (Jana Špaňurová), Stuart (Aleš Procházka), hlas v telefonu (Ladislav Kazda), soudce (Jan Teplý) a Zilla, zapisovatelka (Karolina Fridecká)
autor: Jan Strejček
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.