Ivana Korolová prozradila, co musí dělat u dabingu Lízy Simpsonové. Pořád nejsem 100% spokojená, říká

Ivana Korolová převzala po smrti Heleny Štáchové dabing Lízy Simpsonové
Ivana Korolová převzala po smrti Heleny Štáchové dabing Lízy Simpsonové
Foto: se souhlasem Ivany Korolové
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 28. 3. 2021

Česko je známo svým skvělým dabingem a širokým výběrem hlasů, které jsou spojeny s největšími hvězdami světového filmového plátna. Mezi zkušené dabérky patří také herečka a zpěvačka Ivana Korolová (32), která má na kontě více jak 150 filmů a desítky nadabovaných seriálů, televizních reality show a dokumentů. Po odchodu legendární Heleny Štáchové (†72), která od začátku vysílání kultovního seriálu Simpsonovi propůjčila hlas Líze Simpsonové, převzala její velmi náročnou roli. "Když mi režisér Zdeněk Štěpán volal a bavili jsme se o tom, že by potřeboval, abych přišla namluvit upoutávku za paní Štáchovou, které nebylo dobře, tak by mě ani ve snu nenapadlo, že už mi pak Líza zůstane," řekla Ivana Korolová v rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz.


O Ivaně Korolové:


▪ Herečka, kterou diváci znají například z pohádky Dvanáct měsíčků, filmu Ať žijí rytíři! nebo seriálu Krejzovi, Ohnivý kuře či z dětského pořadu Planeta Yó, který moderovala.
▪ Věnuje se také zpěvu, vydala několik singlů – PMS, Kruhy, V tom nebo Paleo. V prosinci 2019 vyšlo její debutové album Kruhy.
▪ Patří mezi hojně obsazované hlasy českého dabingu, propůjčila ho více jak 150 filmům, dalším desítkám seriálů, dokumentů a reality show. Po smrti legendární Heleny Štáchové úctyhodně převzala dabing Lízy Simpsonové.
▪ Je rodačka z východočeských Pardubic.
▪ Absolvovala hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři.
▪ V polovině března 2021 pustila do světa zbrusu nový videoklip s názvem Zona 200.


U herce není samozřejmost, že je skvělým dabérem nebo vůbec dabérem jako takovým. Ovšem vy máte s dabingem bohaté zkušenosti. Jak jste se k němu dostala?

Ještě na Pražské Konzervatoři. Myslím, že ve čtvrťáku mě pozvali na voice test na film Muzikál ze střední. Občas totiž hlavní postavy musí schvalovat třeba v Americe nebo Anglii a tak. No a tady si mě vybrali a pak to začalo (směje se). Asi jsem měla i štěstí, že zrovna moc mladých neoposlouchaných dabérek v té době nebylo. Když si to zpětně uvědomím, nechápu to. Měla jsem třeba 3-4 dabingy denně a jezdila po studiích sem a tam.

Nemohu opomenout dabing Lízy Simpsonové v kultovním seriálu Simpsonovi, který jste úctyhodně převzala po zesnulé Heleně Štáchové. Je těžké se přiblížit jejímu původnímu hlasovému ztvárnění, nebo jste si časem zvykla?

Když mi režisér Zdeněk Štěpán volal a bavili jsme se o tom, že by potřeboval, abych přišla namluvit upoutávku za paní Štáchovou, které nebylo dobře, tak by mě ani ve snu nenapadlo, že už mi pak Líza zůstane. Mám k tomu do dneška velký respekt. V hlavě si představuju, jak by to asi řekla paní Štáchová, v uších slyším originál, který je podobný spíš mému hlasu a svým hlasem se snažím »vyčarovat« Lízu. Ale musím říct, že už jsem si trochu zvykla, to ano. Pořád nejsem se sebou spokojená na 100 %, ale časem si to sedne - snad. Podporuje mě skutečnost, že mám na dabing Lízy hodně kladných reakcí.

Ale ani herectvím a dabingem škála vašich schopností nekončí. V roce 2018 vyšel váš hudební singl PMS, rok nato Kruhy, V tom a Paleo, které následovalo celé album Kruhy. Co pro vás hudba představuje?

To jsem prostě já. Je super dělat vlastní tvorbu, vlastní texty a být prostě sama za sebe a nikoho nehrát, na nic si nehrát. Je to příjemná svoboda. A taky se dá písněmi spousta věcí říct. Moc mě to baví.

Kde nacházíte inspiraci k nové tvorbě? Případně v kom.

Ve svém všedním životě a občas i ze situací a zkušeností mých blízkých.

Máte nějaký hudební vzor?

Určitě k nim patří kapela CHVRCHES a zpěvačka Aurora.

Kam sahají vaše pěvecké ambice? Určitě musíte mít cíl, kterého chcete dosáhnout. Nebo tomu můžeme říkat i sen.

Já bych si přála stát jednou na velkém pódiu a být headlinerem nějakého skvělého »fesťáku«, kam přijdou mraky lidí (směje se).

Jaké jsou obecně vaše plány do budoucna? Ať už pracovní, nebo osobní.

Myslím, že tahle doba nás učí moc neplánovat a nechat se překvapit. Zatím víc jedině o tom, že v létě budu hrát v Noci na Karlštejně v produkci Janise Sidovského, což už bude asi pátá sezóna, kterou odehrajeme. A jestli bude koncert, dovolená nebo divadlo - nechám se překvapit. Ale určitě mám v plánu nějaký zbrusu nový singl.

Vzkázala byste něco čtenářům webu ŽivotvČesku.cz?

Vydržte, udržte úsměv a věřte. Však to jednou skončí a zas nám bude hej.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.