Smutná anekdota, rozhlasový žert i poklad z archivu. Poslechněte si komedie k 85. narozeninám Zdeňka Svěráka

28. březen 2021

Zdeněk Svěrák, spisovatel, scenárista, herec, textař a principál Divadla Járy Cimrmana, začal svou skvělou scenáristickou kariéru v rozhlase. U příležitosti jeho 85. narozenin na Vltavě uvádíme dvě autorovy komedie, jednu dokonce ve dvou interpretacích. Smutnou anekdotu To jeli dva ve vlaku i rozhlasový žert Posel hydrometeorologického ústavu (včetně ztracené a znovuobjevené archivní nahrávky z roku 1969) poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

To jeli dva ve vlaku
Osoby a obsazení: Vojtěch Šebek, penzionovaný topič ČSD (Rudolf Deyl ml.), učitel (Bohumil Záhorský) a paní průvodčí (Jindra Hollmanová)
Dramaturgie: Dalibor Chalupa
Režie: Jan Fuchs
Natočeno v roce 1965.

Posel hydrometeorologického ústavu (1992)
Osoby a obsazení: Rousek (Zdeněk Svěrák), Doktor (Josef Abrhám), Sestra (Jiřina Jirásková), Redaktorka Pilná (Jiřina Bohdalová), Redaktor Holý (Karel Malina), Redaktor Moravec (Robert Tamchyna), Redaktorka Žitná (Jana Špačková), Profesor Mleziva (Miloš Kopecký), Hlasatel (Miloň Čepelka) a další
Dramaturgie: Pavel Minks
Režie: Jan Fuchs
Natočeno v roce 1992.

Posel hydrometeorologického ústavu (1969)
Účinkují: Karel Höger, Jiří Sovák a další
Režie: Jan Fuchs
Natočeno v roce 1969.

To jeli dva ve vlaku

„To jeli dva ve vlaku už svým názvem připomíná začátek nějakého vtipu. Na té hříčce je znát, že jsem byl venkovským učitelem a že jsem miloval Fráňu Šrámka a Karla Čapka,“ napsal u příležitosti vydání svých rozhlasových her do bukletu k CD autor Zdeněk Svěrák.

V krátké komedii spolu v jednom kupé cestují dva starší muži, na začátku to vypadá, že jsou dobří známí. Zatímco jeden z nich mluví nepřetržitě, druhý proti jeho výřečnosti v duchu vede protestní monolog. Snad jen jedno mají společné – na obou se zásadním způsobem podepsala jejich celoživotní profese.

„Nejvíc vás asi potěší dva herci, kteří tu zanechali stopu svých hlasů: Bohuš Záhorský a Rudolf Deyl mladší. A to nevíte, jak první z nich potěšil mě. Po natáčení mně, nesmělému začínajícímu autorovi řekl: Človíčku, měl byste zkusit napsat něco pro divadlo nebo pro film, poněvadž umíte dialog.“

Zdeněk Svěrák

Posel hydrometeorologického ústavu (1992)

„Fascinovali mě tenkrát podvodníci a mystifikátoři. Tak dlouho jsem o nich psal povídky, až jsem se usadil na mystifikaci s Járou Cimrmanem.“

Hlavním hrdinou nápaditě vystavěného rozhlasového žertu je trochu řečný, ale jinak na pohled obyčejný důchodce, pan Rousek, který má zvláštní zálibu – rád se v rozhlasovém vysílání vydává za cizí osoby. Netuší přitom, že jeho série zábavných mystifikací zároveň odstartuje politickou aféru celostátního významu. Inscenaci natočil režisér Jan Fuchs v roce 1992. V hlavních rolích uslyšíte Josefa Abraháma, Zdeňka Svěráka, Jiřinu Jiráskovou a Jiřinu Bohdalovou.

Posel hydrometeorologického ústavu (1969)

Rozhlasová hra Zdeňka Svěráka Posel hydrometeorologického ústavu byla ovšem poprvé natočena už v roce 1969. Režisér Jan Fuchs do hlavních rolí tehdy obsadil výtečné herce – pro trochu nerudného zubaře, kterému se přijde hlavní hrdina vyzpovídat, si vybral Karla Högera, všetečného důchodce Rouska svěřil Jiřímu Sovákovi. Bohužel režisér upadl po roce 1969 u normalizačního vedení rozhlasu do nemilosti, a tak byla v sedmdesátých letech nahrávka zničena. Zachovala se jen soukromá amatérská nahrávka jednoho z posluchačů, který si na magnetofon nahrál vysílání z rozhlasového přijímače. Pro odvysílání záznam nemá potřebnou technickou kvalitu, ale pro ty, kdo by chtěli získat aspoň přibližnou představu o původní verzi, ji nabízíme k poslechu na webu.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio