Rockaway má miliardu v blockchainovém fondu, Kovy inspiruje a luxusní rezidence v Brně. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

fischer_brno
0Zobrazit komentáře

Za námi je další týden, který byl opět plný zajímavých novinek a velkých příběhů. Hned na úvod musíme zmínit důležitý úspěch skupiny Rockaway, která do svého blockchainového fondu nabrala už miliardu korun, a nalákat na příběh s Karlem „Kovym“ Kovářem, který přes originální videa vzdělává přímo na YouTube a chce inspirovat i učitele.

Zavítali jsme i do Brna, konkrétně do čtvrti Zábrdovice, kde vyroste prémiový rezidenční komplex s potenciálem celou oblast výrazně proměnit. Velké vášně vzbudil v uplynulých týdnech i Rohlík, který se rozhodl, že bude přes unikátní rostlinnou vrstvu prodlužovat čerstvost potravin, a rezonovaly také příběhy o Brašnářství Tlustý a slovenském Powerlogy.

Připomenout si můžete i naši nedávnou konferenci CzechCrunch Onlajn, ze které nyní vznikají speciální články týkající se konkrétních spíkrů, a v neposlední řadě se ponořit do života Jany Soukupové z Innovators 20, jež nejprve učila mladé zajímat se o politiku a nyní chce bořit předsudky také v esportu, protože nastupuje do startupu Madmonq.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly! Nezapomeňte sledovat i náš Instagram, kde se můžete rychle o denních i zásadních novinkách dozvědět v jiné formě.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? LEGO a NASA postavily raketoplán: Když dají hlavy dohromady NASA a LEGO, je pravděpodobné, že z toho vznikne hvězdný výsledek. Nyní obě firmy spolupracovaly na replice slavného raketoplánu Discovery, jehož součástí je i Hubbleův teleskop. Do prodeje zamíří již brzy.

? Herní Bohemia vydělala 600 milionů korun: Pražské studio Bohemia Interactive má za sebou velmi vydařený rok, během kterého utržila 1,6 miliardy korun a vydělala 600 milionů. Nyní se čeští vývojáři chystají uspět i v Číně, k čemuž jim pomůže gigant Tencent.

? Oddin predikuje výsledky esportových zápasů a nabírá desítky milionů: Český startup Oddin se specializuje na oblast, se kterou si mnohé analytické firmy zatím nedokáží poradit – predikování výsledků i jiných příležitostí u esportových zápasů pro sázkové kanceláře. A nyní na svůj byznys nabírá vyšší desítky milionů korun od Američanů.

? Bolt ve velkém obsazuje Brno i Ostravu: Přepravní platforma Bolt načala rok 2021 na českém trhu velmi aktivně, což nyní potvrzuje i ještě větší rozšíření po Brně a Ostravě. Startup do nich vyrazil nejen se svými elektrickými koloběžkami a koly, ale také s rozvážkovou službou Bolt Food.

? Historicky první tweet z roku 2016 vydražen: Spolu s růstem nového kryptotrendu NFT se i spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey rozhodl, že se zapojí. Nabídl v aukci historicky první tweet z roku 2006, který se teď vydražil za 2,9 milionu dolarů.

?️ Nové hravé kanceláře studia Applifting: Ačkoliv vývojáři z českého studia Applifting nemají na práci hry, milují je. Svou náklonnost k nim ukazují i přes své nové kanceláře, které jsou inspirované kultovními tituly jako Pac-Man nebo Need for Speed.

? Telegram hlásí půl miliardy uživatelů a nabírá masivní investici: Komunikační aplikace Telegram zažívá velmi plodné období, které se projevuje hlavně růstem uživatelů. Nyní eviduje přes 500 milionů měsíčně aktivních lidí a aby udržela růst, nabírá miliardu dolarů.

? Suplementy proti stárnutí: Michal Kočí se od projektu Pokeat a jídla do kapsy přesunul k výživovým doplňkům. Pod značkou Trime s odborníky připravuje zdravé suplementy na míru, které pomáhají s podvýživou i proti stárnutí.

? Tesla začala přijímat bitcoiny: Nejprve do bitcoinu ve velkém investovala a teď ho Tesla začala přijímat jako platidlo za své vozy. Pokud bude navíc hodnota nejpopulárnější kryptoměny dál růst, může to být od Elona Muska chytrý investiční tah.

***

Rockaway už pro svůj blockchainový fond nabralo miliardu korun. Rosteme rychleji, než jsme čekali, říká Viktor Fischer

viktor-fischer-boxed

Foto: Rockaway

Viktor Fischer, šéf Rockaway Blockchain Fund

V Rockaway šlapou do svého blockchainového fondu. Vybrali už miliardu korun, chtějí ještě jednou tolik a díky růstu celého kryptosvěta roste i jejich portfolio rychleji, než bylo původně v plánu.

***

V Brně vzniká rezidenční komplex za 1,5 miliardy korun. Nabídne unikátní koncept bydlení poblíž centra

domoplan-brno-pekarensky-dvur-7-min

Foto: Domoplan

Střešní terasa s výhledem na okolní město

Brněnská čtvrť Zábrdovice se výrazně mění k lepšímu, což za pár let potvrdí i prémiový rezidenční komplex s netradičním konceptem bydlení, kterému vévodí minimalistický interiér.

***

Vzdělává masy přes YouTube a chce inspirovat i učitele. Baví mě rozšiřovat povědomí divákům i sobě, říká Kovy

kovy-boxed

Foto: Michala Rusaňuková

Karel Kovář alias Kovy

Alza v pandemii nezahálela a otevřela nové kancelářské patro, které je připravené na novou dobu. Má desítky zasedaček a počítá se s tím, že zaměstnanci už každý den v kanceláři nebudou.

***

Finále Creative Business Cupu se blíží. ??

Už za pár dní se desítka českých startupů utká ve zlínském finále Creative Business Cupu o vítězství. A CzechCrunch bude jako mediální partner u toho.

Startupy jsou motorem inovací. Ambiciózní desítka se ve Zlíně utká o vítězství v Creative Business Cupu

slama-bc

Loňský vítěz Creative Business Cupu Jan Sláma, který stojí za startupem faceUp

Od Památníku Tomáše Bati ve Zlíně do celého světa. Už 30. března se utká deset českých startupů o vítězství v Creative Business Cupu, kterého je CzechCrunch mediálním partnerem. ?

***

Rohlík prodlouží čerstvost potravin. Na ovoce nanese unikátní rostlinnou ochrannou vrstvu od amerického startupu

tomas-cupr2

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Tomáš Čupr, zakladatel online supermarketu Rohlik.cz

Až si příště na Rohlik.cz koupíte pomeranče, je možné, že vám vydrží déle než obvykle. Český online supermarket nasazuje unikátní ochrannou technologii, která prodlouží čerstvost potravin.

***

Začínat byznys v USA je snazší, říká Jan Bednář na CzechCrunch Onlajnu. Teď chce se ShipMonkem dobýt Evropu

bednar-cc-onlajn

Foto: CzechCrunch

Jan Bednář ze Shipmonku na konferenci CzechCrunch Onlajn

Cílem mnoha českých podnikatelů je uspět v USA. Jan Bednář na to ale šel obráceně, svůj startup ShipMonk založil na Floridě a na konferenci CzechCrunch Onlajn popsal, proč to bylo skvělé rozhodnutí a jak nyní dobývá Evropu.

***

Partner newsletteru:

Inspirativní rozhovory na ZonkyTalks | Myšlenky, o kterých stojí za to mluvit. Inspirativní rozhovory i debaty s osobnostmi českého byznysu. Lidé lidem o svých inovativních nápadech.

zonkytalks

***

Od kávy k funkčním potravinám. Slovenský biohacker začíná se značkou Powerlogy dobývat Česko

fuji3919-min

Foto: Powerlogy

Dušan Plichta, zakladatel značky Powerlogy

Když poprvé ochutnal kávu s máslem a kokosovým olejem, byl to moment, který mu změnil život. Nyní chce slovenský biohacker Dušan Plichta se svou značkou funkčních potravin Powerlogy dobýt i Česko a rozjíždí spolupráci s Rohlíkem.

***

Začalo to obavou o život. Dnes je Brašnářství Tlustý úspěšná firma s baťovským přístupem a míří do USA

brasnarstvi-tlusty11

Foto: Jan Řezáč

Ivan Petrův, jednatel a spoluzakladatel Brašnářství Tlustý

Začalo to obavou o život zakladatele. Jenže přišla pomocná ruka Ivana Petrůva a z Brašnářství Tlustý je dnes úspěšná firma s obratem 44 milionů, baťovským přístupem k zákazníkům – a s plány na expanzi do USA.

***

Hollywood se od základu mění. Black Widow bude mít premiéru online a Warneři zkracují exkluzivitu pro kina

black-widow

Foto: Falcon

Black Widow v kinech uvidíme už v létě

Transformace Hollywoodu pokračuje. Disney pustí očekávaný blockbuster Black Widow online ve stejný den jako v kinech, zatímco Warner Bros. plátnům do budoucna zkrátí exkluzivní práva na promítání.

***

Startup ze SatoshiLabs získal 100 milionů korun na vývoj bezpečného čipu. Využije ho i česká kryptopeněženka Trezor

tropic-square4

Foto: Tropic Square

Evžen Englberth a Jan Pleskač, spoluzakladatelé Tropic Square

Češi jsou v kryptoměnovém světě známí díky populární peněžence Trezor od SatoshiLabs, kde vznikl další projekt, který má přinést ještě větší bezpečnost. Na vývoj vlastního čipu nyní získal přes 100 milionů korun.

***

Z parlamentu do gamingu. Jana Soukupová zbavuje předsudků politiku a jako provozní šéfka Madmonqu i esport

jana-soukupova-boxed

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jana Soukupová, nová provozní šéfka startupu Madmonq

Několik let přibližovala politiku mladým a prosazovala jejich zájmy v parlamentu. I proto jsme Janu Soukupovou zařadili do výběru #Innovators20. Teď jako vášnivá hráčka nastupuje do startupu Madmonq a předsudky chce bořit také v esportu.

***

Pro dobře nastavenou firemní kulturu jsou důležité symboly a lidé, co jdou příkladem, říká Tereza Macháčková z Creda

onlajn-machackova

Foto: CzechCrunch

Tereza Macháčková na konferenci CzechCrunch Onlajn

„Pro dobře nastavenou firemní kulturu jsou důležité symboly a lidé, kteří jdou příkladem,“ říká Tereza Macháčková z Credo Ventures, která na konferenci CzechCrunch Onlajn prozradila, jak nastavit tým, aby byl připraven na zahraniční expanzi.

***

Výuka 3D tisku, laserů a robotiky. Brněnský FabLab spouští univerzitu digitálního řemesla pro učitele i studenty

fablab-university3

Foto: JIC

JIC spouští FabLab univerzitu, která naučí digitálnímu řemeslu

Digitální řemeslo se otevírá zájemcům z řad žáků i učitelů. V nově otevřené online univerzitě FabLabu se například dozvědí, jak dostat 3D tisk do hodin matematiky, biologie či cizích jazyků.

***

Lodní doprava mezi fjordy. V Norsku díky architektům ze studia Snøhetta vznikne světově první tunel pro oceánské lodě

norsky-tunel1

Foto: Snøhetta

Návrh prvního tunelu pro velká plavidla od studia Snøhetta

Unikát ze Skandinávie, který urychlí lodní dopravu. Norové mezi fjordy vyhloubí světově první tunel pro oceánské lodě, o jehož podobu se postará i slavné architektonické studio Snøhetta.

***

V Česku vzniká miliardový investiční fond pro vědecké startupy. Podpoří vývoj léků nebo inovativní diagnostiky

avcr-1

Foto: Tomas Bellon

V Česku vzniká miliardový investiční fond pro vědecké startupy

Akademie věd ČR spolu s Evropským investičním fondem chtějí více podporovat tuzemské vědecké startupy. Investují proto miliardu korun do vývoje léků či inovativní diagnostiky.

***

Rok 2020 vedl k razantnímu snížení znečištěného vzduchu. Mapa od IQAir i tak ukazuje místa, kde je stále nedýchatelno

uhelna-elektratna

Foto: Pixabay

Valná většina českých domácností svítí, vaří, chladí a topí energií získávanou z uhlí

S příchodem pandemie se začaly objevovat pozitivní zprávy o čistším ovzduší, report společnosti IQAir za rok 2020 však ukazuje, že se i tak některé části světa stále dusí.

***

Česká spořitelna investuje do elektronických podpisů. České Signi podpoří desítkami milionů korun

ondrej-synovec

Foto: Signi

Ondřej Synovec, zakladatel startupu Signi

Česká spořitelna dál proniká do startupového světa. Desítky milionů korun posílá do projektu Signi, který šetří čas digitalizací podpisů a chystá se nejen do největší tuzemské banky, ale i do světa.

***

Empatie a komunikace jsou základ úspěchu. Při expanzi je nutné být v centru dění, říká Hubert Palán z Productboardu

palan

Foto: CzechCrunch

Hubert Palán na konferenci CzechCrunch Onlajn

„To, co je při stavbě firmy nejdůležitější pro prodej, marketing i zákaznickou podporu, je co nejdokonalejší porozumění potřebám zákazníka,“ říká na konferenci CzechCrunch Onlajn Hubert Palán, který z USA buduje startup Productboard.

***

Loono vybralo přes 700 tisíc korun a rozjíždí díky tomu další kampaň. Zaměří se na prevenci duševního zdraví

loono

Foto: Martin Faltejsek

Tým neziskové organizace Loono

Loono hlásí, že se podařilo úspěšně vybrat peníze na další osvětovou kampaň. V ní se tým kolem Kateřiny Vackové a Blanky Sigmundové zaměří na prevenci v oblasti duševního zdraví.

***

Z královské role do Silicon Valley. Princ Harry se bude ve startupu BetterUp věnovat duševnímu zdraví

Princ Harry

Po roli v královské rodině naskakuje princ Harry do skutečného zaměstnání. Usedá do ředitelské pozice amerického startupu BetterUp, ve kterém se zaměří na duševní zdraví.

***

Kupkovo Tryskání II se v Sotheby’s vydražilo za 231 milionů korun. Za český obraz se v aukci nikdy nezaplatilo víc

kupka

Foto: NGP

Obraz Tryskání II Františka Kupky se vydražil za rekordních 231 milionů korun

České umění pokračuje v boření rekordů a není překvapivé, že je u toho opět František Kupka. Jeho obraz Tryskání II se ve slavné aukční síni Sotheby’s vydražil za 231 milionů korun.

***

Unikátní divadelní zážitek ve virtuální realitě. Český projekt Brejlando přenese diváky doprostřed pódia

hamlet-brejlando-boxed

Foto: Brejlando

Brejlando přináší divadelní představení ve virtuální realitě do obýváku

Oživení kultury může přijít i pomocí technologií. Nový český projekt Brejlando vás ve virtuální realitě přenese přímo mezi herce na pódia známých pražských divadel.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym