Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Španělé zlomili Gruzii až v nastavení. Dánsko nasázelo osm branek Moldavsku, sparťan Nita trápil Němce

Španělé odvrátili další ztrátu až v nastaveném čase. foto: Reuters

Praha - Fotbalisté Španělska otočili utkání kvalifikace mistrovství světa na hřišti Gruzie, poté co výhru 2:1 zařídil velkému favoritovi až v druhé minutě nastavení střídající Dani Olmo. První tříbodový zisk mají na kontě také mistři světa Francouzi, kteří si poradili 2:0 s Kazachstánem. Roli favorita potvrdila i Anglie vítězstvím 2:0 v Albánii a také Německo, které vyhrálo 1:0 v Rumunsku.
  23:21

Španělé v Gruzii po prvním poločase překvapivě prohrávali po Kvaracchelijově křížné střele, krátce po změně stran ale srovnal Ferrán Torres. Mistři světa z roku 2010 dlouho nemohli znovu najít recept na obranu 89. týmu žebříčku FIFA, až v nastavení převzal míč Olmo a ránou ze střední vzdálenosti rozhodl.

Danové rozstříleli Moldavsko vysoko 8:0.
Harry Kane pomohl Anglii gólem a asistencí na hřišti Albánie.

V závěru navíc dostal červenou kartu za ostrý skluz domácí Šengelija. Gruzie nezískala body ani v druhém utkání kvalifikace, Španělé naopak částečně napravili úvodní domácí remízu s Řeckem. V kvalifikacích MS neprohráli rekordní 65. utkání v řadě.

Po remíze z prvního kola si spravili chuť také obhájci titulu Francouzi. Ti rozhodli v Kazachstánu už v úvodním dějství, kdy se nejprve trefil Ousmane Dembélé a krátce před pauzou zamířil hlavou do vlastní sítě Serhyj Malyj. Po změně stran mohli přidat „Les Bleus“ třetí branku, střídající hvězda týmu Kylian Mbappé ale z pokutového kopu proti brankáři Mokinovi neuspěl.

Úřadující světoví šampioni zvítězili posedmé za sebou na hřišti soupeře a vyrovnali svoji nejdelší sérii z let 1990 a 1991. Kazachstán naopak neuspěl v prvním utkání pod vedením nového kouče Talgata Bajsufinova, který ve funkci nahradil na konci minulého roku českého trenéra Michala Bílka.

Fotbalisté čelí stále častějším útokům na internetu. Opusťte sociální sítě, nabádá je trenér Anglie

Anglii dotáhl ke třem bodům Harry Kane, který dal hlavou úvodní gól a druhý připravil Masonu Mountovi. Nick Pope vychytal i v šestém reprezentačním startu čisté konto, což se mu povedlo jako prvnímu brankáři Albionu v historii. 

V dalším zápase se Anglie utká s Polskem, které porazilo 3:0 Andorru. Dvakrát se trefil kanonýr Robert Lewandowski.

O druhém vítězství Německa ve skupině J rozhodl Serge Gnabry, který v 17. minutě zužitkoval Havertzovu přihrávku před prázdnou bránu a překonal bezmocného gólmana pražské Sparty Nitu. Celý zápas odehrál v rumunském dresu také slávistický záložník Nicolae Stanciu.

Stoprocentní zůstává i Švédsko ve skupině B, které si poradilo 3:0 s Kosovem. Ani ve svém druhém utkání po návratu do reprezentace se neprosadil hvězdný útočník Zlatan Ibrahimovic, který byl opět v roli nahrávače – před prvním gólem sklepl míč na skórujícího Augustinssona a o pár minut později našel ve vápně i druhého přesného střelce Alexandera Isaka. V 67. minutě Ibrahimovic vystřídal a zanedlouho přidal pojistku z penalty Sebastian Larsson,

Itálie zvítězila 2:0 v Bulharsku, skórovali Andrea Belotti z penalty a střídající Manuel Locatelli, který se trefil poprvé v dresu „Squadry azzurry“. Belotti dal v reprezentaci devátý gól na hřištích soupeřů, čímž se zařadil na třetí místo italských historických tabulek. Italové neprohráli už 24 utkání v řadě.

Dánský trenér Kasper Hjulmand udělal oproti vítěznému zápasu v Izraeli deset změn v sestavě, přesto jeho svěřenci deklasovali Moldavsko 8:0. Dvěma góly k tomu přispěli Kasper Dolberg a Mikkel Damsgaard. Dánsko má jistotu, že i po odehrání kompletního programu druhého kola skupiny F zůstane se šesti body v čele, Moldavsko je s bodem poslední.

Kvalifikace MS 2022 ve fotbale:

Skupina B:

Gruzie - Španělsko 1:2 (1:0)

Branky: 44. Kvaracchelija – 56. Torres, 90.+2 Olmo. ČK: 90.+4 Šengelija (Gr.).

Kosovo - Švédsko 0:3 (0:2)

Branky: 12. Augustinsson, 35. Isak, 70. Larsson z pen. ČK: 90.+2 Berisha (Kos.).

Skupina C:

Švýcarsko - Litva 1:0 (1:0)

Branka: 2. Shaqiri.

Bulharsko - Itálie 0:2 (0:1)

Branky: 43. Belotti z pen., 83. Locatelli.

Skupina D:

Kazachstán - Francie 0:2 (0:2)

Branky: 19. Dembélé, 44. vlastní Malyj.

Ukrajina - Finsko 1:1 (0:0)

Branky: 80. Moraes - 89. Pukki z pen. ČK: 88. Mykolenko (Ukr.)

Skupina F:

Dánsko - Moldavsko 8:0 (6:0)

Branky: 19. z pen. a 48. Dolberg, 22. a 29. Damsgaard, 35. Stryger Larsen, 39. Jensen, 81. Skov, 89. Ingvartsen.

Rakousko - Faerské ostrovy 3:1 (3:1)

Branky: 30. Dragovic, 37. Baumgartner, 44. Kalajdžič - 19. Nattestad.

Izrael - Skotsko 1:1 (1:0)

Branky: 44. Peretz - 56. Fraser.

Skupina I:

Albánie - Anglie 0:2 (0:1)

Branky: 38. Kane, 63. Mount.

Polsko - Andorra 3:0 (1:0),

Branky: 30. a 55. Lewandowski, 88. Swiderski.

San Marino - Maďarsko 0:3 (0:1)

Branky: 13. Szalai z pen., 71. Sallai, 88. Nikolics z pen.

Skupina J:

Arménie - Island 2:0 (0:0)

Branky: 53. Barseghjan, 74. Bajramjan.

Rumunsko - Německo 0:1 (0:1)

Branka: 17. Gnabry.

Severní Makedonie - Lichtenštejnsko 5:0 (1:0)

Branky: 51. a 54. Trajkovski, 7. Bardhi, 62. Elmas, 82. Nestorovski z pen.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!