Hlavní obsah

Olomouc ke dni učitelů nechala zrestaurovat bustu Jana Amose Komenského

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucká radnice nechala zrestaurovat umělecky hodnotnou bustu Jana Amose Komenského.

Článek

Práce na ní dokončil restaurátor Radomír Surma, umístěna bude ve vstupní hale Základní školy Komenium. Bustu podle zástupců radnice dostávají učitelé jako symbolický dárek ke svému dnešnímu svátku, informoval dnes ČTK mluvčí radnice Michal Folta.

Busta učitele národů Jana Amose Komenského, jehož narozeniny (28. března 1592) jsou i Dnem učitelů, patří Základní škole Komenium, kde je akademický restaurátor a výtvarník podepsaný již pod opravou freskového sálu. „Jedná se o odlitek velmi kvalitní sochařské práce, který byl ale hodně olámaný a podřený s nečitelnými nápisy s daty narození a úmrtí, s ulomeným nosem a dalšími škodami. Navíc byl natřený nevhodným zažloutlým špinavým latexem,“ uvedl Surma. Nakonec se rozhodl provést tuto práci bezplatně jako sponzorský dar škole.

Bustu odborník očistil a oloupal a skalpelem dočistil hrubý latexový nátěr. „Pak jsem sádrou domodeloval chybějící olámané artefakty modelace, což se nejvíce týkalo nosu, draperie a hřbetů knih na podstavci. Zregeneroval jsem i nečitelné nápisy na dolním štítku,“ popsal Surma. Následně ještě naimpregnoval změklou sádru pryskyřicí a opatřil ji patinací olejem, která imituje bronzový odlitek. „K bustě jsem ještě navrhl a napatinoval profilovaný sokl, který je v bílé mramorové leštěné polituře,“ dodal.

Busta bude umístěna ve vstupní hale školy. Vedení města původně plánovalo, že bude po dokončení slavnostně odhalena, což vzhledem k okolnostem ohledně koronavirových opatření nyní nelze. Podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) slavnostní odhalení obnoveného sochařského díla se odehraje teprve tehdy, až se do školy vrátí jak učitelé, tak i jejich žáci.

Reklama

Doporučované