Nemocnice Litoměřice. Foto: Nemocnice Litoměřice

Krajská zdravotní převezme nemocnici v Litoměřicích v dubnu

Společnost Krajská zdravotní převezme k 1. dubnu původně městskou nemocnici v Litoměřicích. Společnost vlastněná Ústeckým krajem chce také uskutečnit zastavené investice v nemocnicích v Děčíně a Chomutově.

Společnost Krajská zdravotní (KZ) převezme k 1. dubnu původně městskou nemocnici v Litoměřicích. Společnost vlastněná Ústeckým krajem chce také uskutečnit zastavené investice v nemocnicích v Děčíně a Chomutově. Řekl to předseda představenstva Adam Vojtěch. Krajská zdravotní je jedním z největších poskytovatelů zdravotní péče v ČR.

Převzetí šesté nemocnice pod Krajskou zdravotní podle Vojtěcha nic nebrání. Litoměřice získaly před lety nemocnici bezúplatně od státu. O změně vlastníka zdravotnického zařízení uvažovaly delší dobu. Vedení města jako důvod uvádělo nutnost investovat do zařízení, které je spádové pro 150.000 pacientů. Proti prodeji se vyslovili obyvatelé v referendu. Na převodu se pak dohodla s městem Krajská zdravotní.

Budovy a pozemky pod nemocnicí získá KZ bezúplatně, za akciovou společnost zaplatí zhruba 120 milionů korun. Od 1. července by na KZ měla přejít i Lužická nemocnice v Rumburku, která nyní spadá pod Krajskou majetkovou. „Věc ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl Vojtěch.

Ze tří velkých investic KZ začaly na konci loňského roku práce na stavbě kardiocentra v ústecké Masarykově nemocnici. „Objekt by měl být dokončen do konce roku 2023,“ řekla ČTK mluvčí KZ Jana Mrákotová. Veřejné zakázky na investice v Chomutově a Děčíně byly v prosinci 2020 zrušeny. „V současné době jsou vedena jednání o zajištění finančního krytí. Předpokládáme ale, že i díky podpoře Ústeckého kraje se jej podaří zajistit a obě akce budou moci být rovněž realizovány. Veřejné zakázky na dodavatele stavebních prací budou nově vypsány,“ uvedla Mrákotová. V Děčíně a Chomutově se počítá se stavbou nového pavilonu emergency.

Mezi priority KZ pro letošní rok patří podle Vojtěcha vedle akvizice dvou nemocnic a uskutečnění tří strategických investic také podání žádostí o evropské dotace, změna organizační struktury a stabilizace společnosti včetně řešení období po epidemii koronaviru a elektronizace.

-čtk-