InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Směna pozemků pod táborským Tescem za parcely v Čelkovicích neprošla

TÁBOR – Na březnovém zasedání táborského zastupitelstva neprošel záměr směny pozemků mezi městem na jedné straně a Lubomírem Otčenáškem z Prahy a Zdeňkou Andrlovou ze Sezimova Ústí na straně druhé. Tyto privátní pozemky město potřebuje k vybudování spodní propojovací komunikace mezi Tescem a Kauflandem, která má pak vést dál do sídliště Nad Lužnicí. V navrhované směně bylo několik podivností, kvůli nimž transakce nezískala potřebnou podporu. Chyběl jeden hlas.


Parcely směnou za starou skládku?

O získání těchto pozemků na vybudování potřebného silničního propojení jednalo město už delší dobu. Bylo uzavřeno memorandum, že společnost K.O.K. Real Václava Kořenského z Tábora vykoupí tyto pozemky a pak je smění s městem. Tehdy za ně měl Václav Kořenský od města získat směnou parcely v Klokotech a sám postavit komunikaci, kterou by město vykoupilo. O tom existuje usnesení zastupitelstva z března 2020. Argumentem pro koupi a rychlé vybudování spodní silnice je taky stav podchodu k Lidlu pod čtyřpruhem nad Tescem. Podchod se bude muset v budoucnu opravit a to si údajně vyžádá uzavírku čtyřpruhu. Objížďka by měla vést právě po budoucí nové komunikaci.
Nyní na zastupitelstvu zaznělo, že mezi spoluvlastníky pozemků pod Tescem se situace změnila a město může pozemky směnit rovnou s jejich majiteli Lubomírem Otčenáškem a Zdeňkou Andrlovou. Město by zde získalo 2257 metrů čtverečních pod Tescem za 2255 metrů čtverečních pozemků v Čelkovicích, které jsou určeny k výstavbě rodinných domů. Místostarostka Michaela Petrová (Jinak!) apelovala na zastupitele, že je potřeba tuto směnu schválit, protože věc se řeší už 15 let.
U pozemků města znalec určil cenu 1500 korun za metr čtvereční, u pozemků v Čelkovicích 1 748 korun za metr čtvereční. Pozemky, které by získali oba soukromí vlastníci, tak mají podle znaleckého posudku hodnotu 3 942 168 korun, pozemky, které by získalo město pak hodnotu 3 385 500 korun. Už tento nepoměr v neprospěch města se některým zastupitelům nelíbil.
František Dědič (ODS) upozornil, že hodnota pozemků v Čelkovicích je určitě vyšší, než se zde uvádí, zatímco pozemky u Tesca leží na bývalé skládce a to může v budoucnu při stavbě silnice znamenat další dodatečné náklady. Taky Hana Randová (Tábor sobě) řekla, že se jí to nelíbí. „Deficit přes 550 tisíc pro město a ještě chceme měnit stavební pozemky za skládku?," divila se. Soňa Šicnerová (ANO) uvedla, že i stanovisko finančního výboru je nesouhlasné. A nová zastupitelka Marie Fulierová (nezařazená) uvedla, že oslovila dvě realitní kanceláře a obě jí potvrdily, že tržní cena dotyčných pozemků v Čelkovicích se pohybuje nikoliv na 1748 korunách, ale na ceně 2500 až 3000 korun za metr čtvereční. „To už by město přišlo o částku přes dva miliony a to je dost, i když se to řeší 15 let," upozornila.
„Kdybychom to chtěli takhle nevýhodně měnit, mohli jsme to udělat už dávno. My jsme ale trvali na tom, že nevýhodnou směnu si nemůžeme dovolit. Čí dílo je tento návrh?," reagoval František Dědič. Nikdo se ale výslovně k předloženému materiálu nepřihlásil. Místostarostka Petrová Dědičovi připomněla kauzu z jeho éry: „Tady si pamatujeme pozemky pod Lidlem, které město prodalo za 10 milionů a obratem byly prodány za 20 milionů. Asi to v tomto případě není úplně výhodné, ale vyřeší to situaci." Zaznělo, že tito majitelé už v této lokalitě některé pozemky prodali i za 4200 korun za metr čtvereční.

Kořenského z jednání vynechali
Miroslav Ryba (ANO) upozornil na další zádrhel. „Tam ještě patří 300 metrů panu Kořenskému. Máme jistotu, že nám je prodá? Co když město přijde o dvě parcely a ze silnice pak nic stejně nebude? Je to s panem Kořenským dojednané?" Na to místostarostka Petrová odpověděla, že problémy ze strany Václava Kořenského nepředpokládá. „Myslím, že panu Kořenskému jde o blaho města. Několikrát to zdůraznil," řekla.
František Dědič ale přesto trval na tom, že chce znát jméno, kdo za město o této směně jednal. Jiří Fišer (Tábor 2020) podotkl, že jednání s privátními partnery nikdy není jednoduché a výhodnost je subjektivní pojem. „Já mám preferenci dopravní a výhodnost pro sídliště Nad Lužnicí. Víc už se vyjednat nedá, proto budu hlasovat pro," řekl Fišer. Hana Randová souhlasila, že tato silniční propojka je velmi důležitá, ale podle ní tu jsou nejasnosti a doporučila materiál stáhnout, doplnit a předložit příště. Tomu oponoval místostarosta Václav Klecanda (Piráti): „Tohle není o penězích, to je o vážení veřejného zájmu. Proto jsme volení, abychom to mohli posoudit. Jinak by stačil účetní."
Soňa Šicnerová poznamenala, že na sídlišti Nad Lužnicí bydlí a podle ní jeho obyvatelé mají jiné priority. „Chtěli jsme zeleň, to nás ignorujete. Tohle není žádná priorita obyvatel sídliště a jako zastupitelé se tou nevýhodností můžeme dostat do rozporu se zákonem. To není prioritní komunikace města a kvůli zbylým nevykoupeným 300 metrům se můžeme stát rukojmími," varovala. Místostarostka Petrová kontrovala: „Nemyslím, že mluvíte za všechny občany sídliště Nad Lužnicí."
František Dědič se znovu zeptal, kdo s majiteli pozemků za město jednal a kdy. „My tu máme zrušit předchozí usnesení, které znamenalo vícestrannou dohodu, tak kdo nám předkládá tento nový výsledek jednání? Nesedí mi to. A divil bych se, kdyby na tento vyhlášený záměr nereagovali další zájemci o parcely v Čelkovicích za tyto peníze." Rovněž Václav Ebert (KSČM) podotkl, že pro něj to bude hlasovatelné, až bude zřejmý i postoj majitele posledního potřebného kousku pozemku Václava Kořenského. K tomu se přiklonil i Miloš Tuháček (Piráti): „Opravdu to tak chvátá? Ať to vedení města vypracuje lépe a máme i výsledek jednání s panem Kořenským." Marie Fulierová řekla, že by zastupitelé měli dostat i studii ekologické zátěže na pozemcích, které soukromí majitelé městu nabízejí. A Hana Randová dodala, že ekologickou zátěž by měl zohledňovat znalecký posudek.

Záměr neprošel
Nato místostarostka Petrová řekla, že o věci přesto nechá hlasovat. Čekalo ji ale zklamání. Pro vyhlášení tohoto záměru směny se sešlo jen 13 hlasů, takže věc neprošla. Na to zaskočená místostarostka zareagovala oslovením jednoho ze svých kolegů: „Chcete hlasování opakovat?" Ale dostala zápornou odpověď, zřejmě se pro to nenašel relevantní důvod. A o pár chvil později bylo jasné, že Michaela Petrová už příště tuto věc do zastupitelstva nepředloží, protože ji zastupitelé kvůli počínání po prosincové autonehodě odvolali.
Redakce poté oslovila starostu Štěpána Pavlíka (Tábor 2020) s dotazem, kdo za město s majiteli pozemků jednal a předkládal návrh do zastupitelstva. „S majiteli pozemků jednala paní Petrová a před zastupitelstvem nás žádala, abychom tento záměr podpořili," sdělil starosta a dodal, že z diskuse na zastupitelstvu pochopil, že věc není projednaná s majitelem poslední části pozemku a bude třeba se znovu sejít se všemi stranami. Václava Kořenského redakce oslovila také. Dotaz zněl, zda je skutečně připraven městu zbývajících zhruba 300 metrů pro budoucí propojovací komunikaci prodat. Václav Kořenský byl opravdu zaskočený. „Jsem překvapen. Vůbec jsem netušil, že se o této věci bude jednat. Ano, já jsem chtěl pozemky scelit a pak městu prodat. Jenže pan Otčenášek chtěl 5000 korun za metr čtvereční, část pozemků už prodal za 4200 korun od metru firmě C-Energy a zřejmě se rozhodl, že bude jednat přímo s městem. Mě o tom nikdo neinformoval," uvedl. I on řekl, že bude třeba znovu zasednout k jednacímu stolu. S ekologickou zátěží pozemků města to ale také není tak jednoznačné. Nynějším restituentům pozemky kdysi stát zabavil bez skládky a ta tu vznikla až později. 

 

Diskuse k článku - 16 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    dobrý a kvalitní článek

    Vloženo 29.3.2021 19:08:53

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Ach jo, tesil jsem se, ze tahle dulezita stVba bude letos dokoncena. Co tam tedy ted kopou u Tesca? V lete uz se tan mohlo jezdit, pomohlo by to i autobusum a cyklistum. Dokoncete to!

    Vloženo 29.3.2021 18:43:34

  • Hujer 

    Reagovat

     

    Ještě bude v Táboře veselo.

    Vloženo 29.3.2021 16:37:42

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Zaráží mě, že paní Petrová tlačila na pilu v obecném zájmu, ale vlastník posledního pozemku neměl ani tušení.

    Vloženo 29.3.2021 10:20:22

  • jan 

    Reagovat

     

    tak nevím... je ta Petrová odvolaná a nebo ne?! Autorka stále v článku píše o "místostarostce".Ale spíš to bude o tom,že Kolářová,zase píše a neví o čem !!

    Vloženo 29.3.2021 09:53:46

    • Hana 

      Reagovat

       

      Nebude to tím, že v době jednání ještě byla místostarostka? Já teda čtu na konci článku, že ji vzápětí odvolali.

      Vloženo 29.3.2021 09:58:36

      • Jura 

        Reagovat

         

        Klid... Janovi se zvedl adrenalin a nestihl dočíst do konce.

        Vloženo 29.3.2021 10:16:21

      • jan 

        Reagovat

         

        Petrovou odvolali 8.března... kde je na konci článku zmíňka,že jí v zápětí odvolali?!Buď čteme,každý něco jiného a nebo Kolářová píše o něčem,co bylo tedy toho 8.března... to je rychlá reakce,za tři týdny!!!

        Vloženo 29.3.2021 10:56:28

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Při projednávání tohoto bodu na schůzi 8.března ještě místostarostkou byla. Odvolaná byla téhož dne na konci jednání zastupitelstva. Takže Kolářová na rozdíl od tebe ví o čem píše a ty pokud nevíš že byla na konci této schůzi odvolaná, tak jsi 100 let za opicemi, protože o dění ve městě se asi moc nezajímáš, zato více meleš nesmysly. A kdy redakce zveřejní jakýkoliv bod z jednání zastupitelstva je čistě její věcí a ne věcí nějakého Jana, který se probudil dnes v 09:53:46 a zjistil, co se událo 8.3.

          Vloženo 29.3.2021 11:35:18

          • Hana 

            Reagovat

             

            Já taky v článku čtu: Nato místostarostka Petrová řekla, že o věci přesto nechá hlasovat. Čekalo ji ale zklamání. Pro vyhlášení tohoto záměru směny se sešlo jen 13 hlasů, takže věc neprošla. Na to zaskočená místostarostka zareagovala oslovením jednoho ze svých kolegů: „Chcete hlasování opakovat?" Ale dostala zápornou odpověď, zřejmě se pro to nenašel relevantní důvod. A o pár chvil později bylo jasné, že Michaela Petrová už příště tuto věc do zastupitelstva nepředloží, protože ji zastupitelé kvůli počínání po prosincové autonehodě odvolali.

            Vloženo 29.3.2021 11:50:20

          • jan 

            Reagovat

             

            trochu hulvát anonime... neznáme se a přesto drze tykáte.Já vím,kdy a v jakém čase Petrovou odvolali... můj dotaz byl,kde "Hana" vzala,že je v článku na konci,že byla odvolána.Tak se zklidněte a zopakujte si lekce ze slušného chování...

            Vloženo 29.3.2021 12:25:50

            • anonymní čtenář 

              Reagovat

               

              Blbům které znám i neznám zásadně tykám. Hlavně těm, kteří napadají novináře, aniž ví o čem je řeč. O tom hulvátovi a lekci ze slušného chování bych tedy podržel hubu. Potože co píšeš o redaktorce výše je podle tebe asi v normě. Čili rezumé je následující : Kolářová ví o čem píše, akorát nějaký blb nemá koule na to, aby pochopil oč se jedná, takže tady mele nesmysly.

              Vloženo 29.3.2021 15:43:15

              • jan 

                Reagovat

                 

                nejen tedy trochu,ale hulvát každým coulem...nadutost a mysl raketového inženýra.Ale jinak těžká frustrace...

                Vloženo 29.3.2021 19:08:00

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace