The Capitals: Sputnik V stále rozděluje Evropu

© EPA-EFE/BERND KAMMERER

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

Sputnik V stále rozděluje Evropu. Ruská vakcína Sputnik V rozděluje evropské země na dva tábory. Zatímco jedna skupina zemí, do které patří i Německo, je jejímu nákupu otevřena, druhý tábor v čele s Francií či Polskem se ruské vakcíně z politických důvodů brání.

Evropská komise zatím oficiální jednání s ruským výrobcem nezahájila, členské státy ji o to totiž nepožádaly.

Dělící linie se objevují i uvnitř jednotlivých států, například v Itálii. Italské regiony Umbrie, Lazio a Sardinie se nedávno nechaly slyšet, že jsou ochotny využívat ruskou vakcínu Sputnik V. Předseda regionální vlády v Kampánii Vincenzo De Luca (PD) dokonce oznámil, že „uzavřel dohodu“ o nákupu dávek až pro 4,5 milionu občanů. Dohoda má ale začít platit až poté, co vakcínu schválí Evropská léková agentura (EMA) a italská léková agentura (AIFA).

Opačného názoru je předseda regionu Emilia-Romagna Stefano Bonaccini (PD), který zároveň stojí v čele rady italských regionů. „Žádný italský region si nemůže nakoupit vakcínu sám, současná pravidla to neumožňují,“ prohlásil. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)


NOVINKY Z BRUSELU

Jádro dostane zelenou. Experti z výzkumného centra Evropské komise uznají jadernou energii za udržitelný zdroj. Vyplývá to z dokumentu, do kterého nahlédl server EURACTIV. Zařazení jádra do udržitelné kategorie je pro budoucí financování jaderných projektů klíčové, řada soukromých i veřejných investorů totiž odmítá investovat do sektorů, které mohou škodit životnímu prostředí.

„Analýza neprokázala žádné vědecké důkazy o tom, že by jaderná energie mohla škodit lidskému zdraví či životnímu prostředí více než jiné technologie na výrobu elektřiny,“ uvádí dokument. Bezpečné jsou podle něj i hlubinná úložiště radioaktivního odpadu. (EURACTIV.cz, EURACTIV.com)


ZÁPAD

BERLÍN

Kancléřčina výzva. Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala spolkové země ke zpřísnění protikoronavirových opatření. Počet pozitivních případů je totiž opět na vzestupu. (EURACTIV.com, Reuters)

PAŘÍŽ

Protest proti klimatickému zákonu. Desítky tisíc lidí vyrazilo v neděli do ulic několika francouzských měst, aby vyjádřily svůj nesouhlas s nedostatečně ambiciózní verzí zákona o klimatu a odolnosti. Ten by měl být dnes předmětem debaty v Národním shromáždění. Mezi protestujícími byli zástupci neziskovek, odborů i politických stran. (Anne Damiani | EURACTIV.fr)

LUCEMBURSKO

Protest za dostupnější bydlení. V neděli se protestovalo také v lucemburských ulicích. Demonstranti po vládě požadují, aby povzbudila výstavbu domů, více kontrolovala nájemné a ukončila spekulace s nemovitostmi.

Průměrné měsíční nájemné za apartmán v Lucembursku činilo loni 1611 eur. V prvním čtvrtletí roku 2020 zaznamenalo Lucembursko nejvyšší nárůst cen nemovitostí v EU, který činil až 14 % ve srovnání s rokem 2019. Vyplývá to z dat bytové observatoře. (Anne Damiani | EURACTIV.fr)

VÍDEŇ

Restaurace budou moci po hostech vyžadovat test na covid-19. Rakouská vláda předloží poslancům zákon, který umožní restauracím a barům požadovat po hostech negativní test na covid-19. Opoziční strany původně avizovaly, že návrh zablokují, nyní se však zdá, že na to nebudou mít dostatek hlasů. Část sociálních demokratů chce zákon podpořit. (Philipp Grüll, EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

Výstavba největšího evropského jaderného reaktoru se blíží ke konci. Výstavba pátého finského jaderného reaktoru Olkiluoto 3, který má na starosti francouzsko-německé konsorcium Areva-Siemens, se blíží do finále. Děje se tak po letech zpoždění, překročení rozpočtu a spekulacím ohledně smluv. Jaderný reaktor se stane největším v Evropě a zřejmě jedním z nejmodernějších na světě. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

BRATISLAVA

Ministr premiérem, premiér ministrem. Slovenský premiér Igor Matovič (OĽaNO) po čtyřech týdnech vládní krize přišel návrhem, jak zmírnit napětí mezi koaličními partnery. Matovič nabízí své premiérské křeslo ministru financí Eduardu Hegerovi. Zatímco Heger by se stal novým premiérem, Matovič by usedl na jeho místo a stal by se ministrem financí. (Lucia Yar | EURACTIV.sk)

VARŠAVA

EU naléhá na prošetření převzetí plynárenské společnosti. Evropská komise požádala polský Úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele (UOKiK), aby prošetřil akvizici plynárenského monopolu PGNiG polskou petrochemickou společností (PKN) Orlen. UOKiK to oznámil v pátek.

Orlen nedávno koupil společnost Ruch, která vlastní tiskové středisko, poštovní a kurýrní služby. Orlen má pod svým křídlem i mediální skupinu Polska Press, která vlastní celou řadu regionálních tištěných novin. (Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl)


JIH

MADRID

Cizincům vstup povolen, místním nikoliv. S postupným omezováním protikoronavirových opatření napříč Evropou se Španělsko připravuje na příliv zahraničních turistů během velikonočních svátků. Paradoxně ale někteří místní zatím nemohou opustit své regiony, což vyvolává v zemi ostrou debatu. (Fernando. Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)


BALKÁN

SOFIE

Sofie podezřívá Skopje z cílené kampaně zaměřené proti Bulharsku. Vztahy mezi Bulharskem a Severní Makedonií se opět vyostřily. Slovinský Mezinárodní institut pro Blízký východ a balkánská studia (IFIMES) vydal minulý týden publikaci, která referuje o Bulharsku jako o „ošklivce“ Evropské unie. V dokumentu je mimo jiné uvedeno, že Bulhaři jsou původně Bogomilové, Makedonci a Turci, kteří byli po Sanstefanské mírové smlouvě silou „zbulharizováni“.

Podle bulharské vlády stojí za některými pasážemi studie vláda Severní Makedonie. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

ZÁHŘEB

Dočasně nezpůsobilý prezident? Podle vlivného člena vládní strany HDZ Vladimira Šekse, současného šéfa poradního orgánu HDZ a bývalého předsedy sněmovny, je prezident Zoran Milanović dočasně nezpůsobilý a měla by být vůči němu iniciována příslušná procedura.

Šeksova výzva přichází poté, co Milanović v pátek nazval premiéra Andreje Plenkoviće „škaredým“, předsedu Nezávislé demokratické strany Srbska Milorada Pupovace „špinavým“ a současného předsedu sněmovny Gordana Jandrokoviće „zlým“ s odkazem na italský film „Brutti, sporchi, cattivi“ (Škaredí, špinaví a zlí). (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Přeskupení sil v parlamentu komplikuje volbu nového předsedy. Poslanci stran vládní koalice (SDS, SMC a NSi) mají nyní v poslanecké sněmovně menšinu. Čtyři poslanci, mezi kterými je i předseda sněmovny Igor Zorčič, totiž v pátek utvořili nový poslanecký klub. Volba nového předsedy sněmovny se tak pravděpodobně zkomplikuje. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BĚLĚHRAD

Prezident zkritizoval europoslance kvůli zprávě o srbském pokroku. Europoslanci jsou „ztraceni v prostoru i čase“ a „museli číst nějakou zprávu z roku 2011, a ne 2021,“ řekl srbský prezident Aleksandar Vučić na adresu členů europarlamentu, kteří ve čtvrtek přijali zprávu o pokroku Srbska v přístupovém procesu. Zpráva je podle Vučiće plná „nehorázných lží“. (EURACTIV.rs | betabriefing.com)

PODGORICA

Černá Hora žádá EU o pomoc s Čínou. Evropská unie by měla Černé Hoře půjčit peníze na splacení miliardové půjčky na výstavbu dálnice, kterou země dříve získala od čínské banky EXIM. Podle místopředsedy vlády Dritana Abazoviće by to pomohlo oslabit čínský vliv v zemi, informoval web Hina.

„Myslím, že je to logická odpověď, abychom nahradili (čínskou) půjčku novou a lepší, kterou bude pro Černou Horu snazší splatit,“ dodal místopředseda vlády. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář