Pandemie: O práci přišlo 62 milionů lidí v cestovním ruchu

Přidat na Seznam.cz

Zpráva Světové rady pro cestovní ruch (WTTC) je šokující. V důsledku pandemie COVID-19 ztratilo odvětví cestovního ruchu v roce 2020 zhruba 3,6 bilionu EUR. Desítky milionů lidí po celém světě navíc přišly o práci. Zpráva WTTC je výroční zpráva ukazující ekonomický dopad cestovního ruchu na globální HDP.

Katastrofický dopad, který měl COVID-19 v roce 2020 na odvětví cestovního ruchu, je podle Světové rady pro cestování a cestovní ruch 3,8 bilionu EUR. To je výsledek výroční zprávy WTTC o ekonomických dopadech cestovního ruchu. WTTC naznačila, že celkový podíl odvětví cestovního ruchu na světovém HDP a příspěvek cestovního ruchu k ekonomice poklesl o 49,1%. tj. o 5,5 procenta globální HDP.

Většinu ztrát v roce 2020 nese boj sektoru s cestovním omezením a karanténě. V roce 2020 bylo ztraceno více než 62 milionů pracovních míst, což je pokles o 18,5% a zanechává v celém odvětví cestovního ruchu pouze 272 milionů lidí. Zpráva o ekonomickém dopadu rovněž naznačila, že domácí cestovní výdaje poklesly o 45% a mezinárodní cestovní výdaje o 69,4% ve srovnání s rokem 2019.

Prezidentka a generální ředitelka WTTC Gloria Guevara uvedla: „Vzhledem k tomu, že podíl odvětví na HDP je téměř poloviční, je stále důležitější než kdy dříve, aby cestování a cestovní ruch získaly podporu, kterou potřebují, aby pomohly dosáhnout hospodářského oživení, které bude zásadní pro dopady pandemie“. Pokud budou vakcíny distribuovány podle plánu a cestovní omezení budou před letní sezónou uvolněna, WTTC předpovídá, že do roku 2022 by mohlo být obnoveno 62 milionů pracovních míst ztracených v roce 2019.