Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nekonfliktní charismatik a obchodník s vodkou: kde se vzal nový slovenský premiér Heger

Eduard Heger. Budoucí bývalý premiér Slovenska. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Eduard Heger. Budoucí bývalý premiér Slovenska. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Igor Matovič včera oznámil, že už nebude premiérem, ale navzájem si s Eduardem Hegerem vymění posty ve vládě. Heger se stane jejím předsedou a Matovič, aspoň podle jeho představy, bude ministrem financí. Z obchodníka a křesťanského aktivisty Hegera se za pět let v politice stal kandidát na nejmocnějšího muže Slovenska.

Byl březen 2016 a 39letý, málo známý manažer Eduard Heger poprvé v životě směřoval do velké politiky jako kandidát OLaNO v parlamentních volbách.

Použil malý trik: kromě profese „ekonom“ si na kandidátku napsal také „křesťanský aktivista“. Podobnou taktiku využil i lékař Marek Krajčí, který si na kandidátce jako další profesi uvedl „ředitel platformy Křesťané ve městě“. Také „manažer obchodní skupiny“ Jozef Lukáč napsal, že je křesťanský aktivista. Funguje to. Více než 15 tisíc preferenčních hlasů posunulo Hegera z 24. příčky na desátou, Lukáče ze 44. na čtrnáctou a Krajčí dostal téměř 32 tisíc hlasů.

Kdyby se Eduard Heger v roce 2016 do parlamentu „neprokroužkoval“, možná bychom o něm už neslyšeli.

Po pěti letech rychlé politické kariéry je z něj vicepremiér, ministr financí, zastupující ministr zdravotnictví a školství a kandidát na předsedu vlády.

Kdo je vlastně ten, jemuž v OLaNO říkají Eda, a jak je možné, že z něj může být premiér po tak krátké kariéře?

Vodovodní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější