Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly

    Meeting Brno se ptá, zda pravda vítězí

    Šestý ročník festivalu Meeting Brno se uskuteční pod mottem Pravda vítězí? ve dnech od 26. července do 1. srpna 2021, tedy stejně jako loni v – z důvodu pandemie – posunutém termínu.

    Diskusní setkání i umělecký program zdůrazní nezbytnost neustálého zkoumání dějinných či současných událostí z různých úhlů pohledu a přinesou téma ohýbání skutečnosti ve prospěch ideologií.

    Marie Kudeříková

    Jedna z hlavních dramaturgických linek se bude vinout kolem příběhu mladičké komunistické odbojářky Marie Kudeříkové, která měla 24. března tohoto roku sté výročí narození. Na uctění její památky proto ten den zástupci festivalu položili kytice před její rodný dům ve Vnorovech u Veselí nad Moravou, dále před bustu akademického sochaře Vojtěcha Hořínka z roku 1961 v areálu firmy Hartmann – Rico ve Veverské Bítýšce, kde Kudeříková krátce pracovala, a také v místě jejího brněnského bydliště, v areálu dnešní mateřské školky na Kamenné 21.

    Marie Kudeříková měla 24. března tohoto roku sté výročí narození. Foto archiv festivalu

    Prezidentka festivalu Martina Viktorie Kopecká k tématu říká: Životní příběh vnorovské rodačky Marie Kudeříkové, pozoruhodné účastnice druhého odboje, byl za komunistického režimu zneužit k šíření politické propagandy, a po roce 1989 naopak odsouzen k zapomnění. Meeting Brno proto chce v roce stého výročí narození této statečné ženy připomenout její osobnost bez ideologického balastu.

    Do festivalové linky věnované Marii Kudeříkové se zapojí choreograf a režisér Martin Dvořák, který ve své umělecké tvorbě často ztvárňuje témata z našich dějin. V roce 2019 tak ve spolupráci s festivalem Meeting Brno vytvořil taneční představení v ulicích Brna s názvem Přervané životy, jako připomínku osudu tří obětí brněnských demonstrací v roce 1969. Pro letošní festival připravuje komponovaný divadelní večer věnovaný Marii Kudeříkové.

    Dále Meeting Brno oslovil ke spolupráci sochaře a výtvarníka Pavla Karouse, který se ve své teoretické i umělecké činnosti věnuje surrealismu 30. let, druhému odboji a výtvarné či architektonické tvorbě v době komunismu. Pro letošní festival Meeting Brno vytvoří uměleckou intervenci reagující na jedinou ženskou sochu, kterou v Brně zatím máme, tedy právě sochu Marie Kudeříkové na třídě Kpt. Jaroše od Josefa Preclíka a Miloše Axmana.

    Banderovci

    Repro archiv

    Dalším příběhem, kterému se bude v této souvislosti letošní ročník věnovat, je banderovský mýtus a jeho využití komunistickou propagandou v bývalém Československu, stejně jako ruskou propagandou na dnešní Ukrajině. Mnohovrstevnatost a nejednoznačnost odkazu Stepana Bandery a propagandistickou práci s vytvářením jejich černobíle fašistického narativu představí brněnský historik Tomáš Řepa, autor publikace Banderovci. Politické souvislosti, následky zneužití tématu komunistickou propagandou, návaznost na hybridní konflikt v současnosti, a historik Radko Mokryk z Ústavu východoevropských studií FF UK, pocházející ze Lvova.

    Debata na téma Banderovců bude součástí širšího programu věnovaného pohledu na východ od našich hranic. Festival tak chce posílit povědomí veřejnosti o oblasti, která je s naší zemí historicky spjata, o níž jsou však naše znalosti reálií minimální a často zatížené stereotypními představami.

    Moc bezmocných

    Repro archiv

    Hodnota pravdy je také tématem připravované výstavy vycházející z eseje Moc bezmocných Václava Havla, jehož desáté výročí úmrtí si letos připomeneme 18. prosince. V tomto zásadním eseji z roku 1978 se tehdejší disident zabývá principy fungování společnosti v „post-totalitním systému“, jak tehdejší režim nazývá, a rolí pravdy v tomto systému.

    Výstava vzniká ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla bude umístěna po dobu konání festivalu ve veřejném prostoru a budou se k ní vztahovat festivalové diskusní pořady navazující na Havlův myšlenkový odkaz, upřesňuje David Macek, viceprezident festivalu.

    Centrem festivalového dění se stejně jako v loňském roce stane augustiniánský klášter na Mendlově náměstí. Kompletní program festivalu bude zveřejněn koncem května při příležitosti připomínky konce druhé světové války v obvyklém termínu festivalu Meeting Brno.

    Festival Meeting Brno

    je multižánrový festival, který nabízí platformu pro setkání zástupců různých názorů, kultur a náboženství. Jeho program sestává z diskusních fór s inspirativními hosty a množství uměleckých vystoupení, která rozvíjejí hlavní festivalové téma. Každoročně se koná na přelomu května a června a jeho významnou součástí je Pouť smíření.

    První ročník festivalu se konal v roce 2016 s podtitulem ztracené / nalezené domovy a prohloubil téma německé a židovské minority žijící před válkou v Brně. Mottem ročníku 2017 byla jednota v rozmanitosti a jeho vyvrcholením pozvání 120 členů významných brněnských rodin Tugendhat, Löw-Beer a Stiassni . V roce 2018 se festival pod mottem čas re/vize zaměřil na bilanci stoleté historie novodobého česko/slovenského státu. V roce 2019 se festival zamýšlel nad výročím sametové revoluce pod heslem teď když máme, co jsme chtěli. Ročník 2020 měl motto vystup z řady.

    ///

    Více zde:

    www.meetingbrno.cz

    www.facebook.com/meetingbrno

    • Autor:
    • Publikováno: 29. března 2021

    Komentáře k článku: Meeting Brno se ptá, zda pravda vítězí

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,