Opera o komínku

Slezské divadlo Opava na svých webových stránkách nabízí krátkou frašku z 18. století ve vtipném zpracování.

Online přenosů a streamů teď na webu najdeme celkem hodně, až leckdy není čas se na všechno podívat. Teď tu ale mám pro vás tip na operu, jejíž kompletní shlédnutí se vejde do 15 minut. Jde o známou frašku Karla Jana Loose Opera o komínku (celý název přeložený z latiny by zněl „Opera o komínku zedníky nakřivo postaveném aneb Bitva mezi pantátou a zedníky“). Zpěvohra je napsána pro čtyři zpěváky s doprovodem dvou houslí a basso continua a určena byla nejspíše pro klášterní produkce jako vtipná moralita.

Autor Karel Jan Loos se narodil v roce 1722, podle nejnovějších nálezů pravděpodobně v Mnichovském Týnci u Loun, působil jako ředitel kůru, varhaník a skladatel při jezuitském kostele sv. Víta v Tuchoměřicích u Prahy, kde roku 1772 zemřel.

Z jeho patrně rozsáhlejšího díla se dochovalo jen několik desítek skladeb u nás i v okolních zemích, ze scénických děl je kromě Opery o komínku dochována ještě ouvertura Lamentace doktora Fausta, která patrně sloužila jako úvod ke hře o Faustovi.

Opavská inscenace je březnovou novinkou, hudebně ji nastudoval Vojtěch Spurný, režie se ujala Jana Andělová Pletichová. Přeji vám dobrou zábavu!

Foto: Stanislav Předota

Podcast