Olomouc: Učitelé dostali k svátku restaurovanou bustu Komenského

29.03.2021 13:55

Učitelé patří k těm profesím, které to dnes mají složitější než dříve. Vyrovnat se s tím, že se se svými žáky nemohou vídat jinak, než formou online vyučování, na ně klade větší nároky na kreativitu a v neposlední řadě i na technickou zdatnost.

Olomouc: Učitelé dostali k svátku restaurovanou bustu Komenského
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

I proto je milé, že v Olomouci mohli ke svému svátku, který připadl na neděli 28. března, dostat symbolický dárek. Restaurátor Radomír Surma dokončil práci na restaurování umělecky hodnotné busty Jana Ámose Komenského. Ta bude umístěna ve vstupní hale ZŠ Komenium.

Busta učitele národů Jana Ámose Komenského, jehož narozeniny (narozen 28. 3. 1592) jsou i Dnem učitelů, patří Základní škole Komenium, v níž se už několik let odehrává velká část odborné práce akademického restaurátora a výtvarníka Radomíra Surmy. Ten zde totiž během několika let restauroval úžasný slavnostní freskový sál. Následně jej oslovila ředitelka školy Petra Romanovská, zda by dokázal restaurovat i tuto poškozenou bustu. „Jedná se o odlitek velmi kvalitní sochařské práce, který byl ale hodně olámaný a podřený s nečitelnými nápisy s daty narození a úmrtí, s ulomeným nosem a dalšími škodami. Navíc byl natřený nevhodným zažloutlým špinavým latexem,“ říká Radomír Surma. Nakonec se rozhodl provést tuto práci bezplatně jako sponzorský dar škole.

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí

„Nejprve jsem sochu očistil a oloupal a skalpelem dočistil hrubý latexový nátěr. Pak jsem sádrou domodeloval chybějící olámané artefakty modelace, což se nejvíce týkalo nosu, draperie a hřbetů knih na podstavci. Zregeneroval jsem i nečitelné nápisy na dolním štítku,“ popisuje restaurátor průběh práce. Následně ještě naimpregnoval změklou sádru pryskyřicí a opatřil ji patinací olejem, která imituje bronzový odlitek. „K bustě jsem ještě navrhl a napatinoval profilovaný sokl, který je v bílé mramorové leštěné polituře,“ dodává Radomír Surma.

Busta bude umístěna ve vstupní hale školy. „Původně jsme s panem restaurátorem plánovali, že busta bude po dokončení slavnostně odhalena, jenže vzhledem k okolnostem to zatím nejde,“ komentuje dokončení díla primátor Olomouce Mirek Žbánek. „Každopádně bych chtěl alespoň takto na dálku nejen do ZŠ Komenium, ale všem olomouckým pedagogům popřát k jejich svátku a poděkovat jim za to, že svou práci zvládají i v těchto mimořádných podmínkách.“

Jak primátor dodává, slavnostní odhalení obnoveného sochařského díla se odehraje teprve tehdy, až se do školy vrátí jak učitelé, tak i jejich žáci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…