Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Frýdku-Místku se přes zimu spotřebovalo rekordních 2130 tun posypových materiálů

Frýdek-Místek |

2130 tun posypových materiálů. To je za poslední roky rekordní množství, které během zimy spotřebovaly technické služby ve Frýdku-Místku na údržbu cest a chodníků. Minusové teploty jsou snad už na ústupu a pracovníci se tak mohou zaměřit na další jarní práce.

Ve Frýdku-Místku a jeho místních částech se pravidelně každou zimu udržuje celkem 415 kilometrů Komunikací. Z toho je zhruba 181 kilometrů vozovek a zbytek jsou chodníky. Současná zima dala zimní údržbě pořádně zabrat. Nejen že poměrně hodně nasněžilo, ale výkyvy teplot si vyžádaly také velkou spotřebu posypových materiálů.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Já doufám, že ten poslední březnový víkend, kdy jsme měli ještě zásahy, kdy jsme používali i chemické posypové materiály, byl v tomto zimním období poslední. Protože ta zima letos byla dlouhá. V porovnání s těmi lety předcházejícími taková i pestrá. Ty teploty kolísaly mezi nulou, do plusu, do mínusu, takže byla náročná pro nás z hlediska spotřeby toho posypového materiálu."

Podle meteorologů letošní zima nebyla nijak extrémní na silné nebo dlouhotrvající mrazy a sníh.

Tomáš Ostrožlík, meteorolog, ČHMÚ Ostrava: "Začala v podstatě až v lednu, ale rozdíl byl v tom, že letošní leden a únor a částečně březen, byly proměnlivé, takže se střídalo období s četným sněžením, potom oteplení, kdy tálo, pak zase tálo, pak zase sněžilo, pak se vytvářela ledovka. A tyhle možná i několikrát za týden změny způsobily tu zvýšenou práci silničářů."

Ve Frýdku-Místku během zimy spotřebovali za poslední roky rekordní množství posypových materiálů.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Zhruba 1670 tun chemických materiálů, 460 tun inertního materiálu. Když bych vypíchl nějaké ty špičky, tak paradoxně oba druhé týdny, jak v lednu, tak v únoru na tu spotřebu byly největší, to znamená nějakých 350 tun v lednu, necelých 500 tun v únoru a pokračovalo to samozřejmě až do toho období zhruba do poloviny toho března a pak ještě nějaký takový ten záchvěv v tom posledním březnovém víkendu."

V nejbližších dnech už by mělo přijít oteplení a teploty mohou dosahovat až dvaceti stupňů. Nicméně proměnlivý charakter počasí bude pravděpodobně i v dubnu.

Tomáš Ostrožlík, meteorolog, ČHMÚ Ostrava: "Na Velikonoce čekáme mírné ochlazení, kdy na horách může zase sněžit, v nížinách ale teploty kolem deseti nebo do deseti stupňů. A po Velikonocích pravděpodobně by mohlo dojít k oteplení. Ale krátkodobé vpády studeného arktického vzduchu nelze během dubna ani začátkem května vyloučit."

Technické služby se teď zaměřily postupně na jarní práce v podobě jarního úklidu, blokového čištění ulic a také se připravují na tradiční výsadbu květin ve městě.

Nahlásit chybu


K tématu

Torzo problematického altánu u řeky ve Frýdku-Místku šlo k zemi

Technické služby Frýdek-Místek rozebraly torzo altánku za úřadem práce. Město rozhodlo o jeho likvidaci, protože ho velmi často okupovali lidé bez domova. Oficiálně cyklistický přístřešek s ohništěm tím pádem dlouhodobě neplnil svou původní funkci.

Ve Frýdku-Místku už začaly provizorní opravy výtluků na cestách

Technické služby ve Frýdku-Místku už začaly s prvními provizorními opravami výtluků na městských silnicích. Oprava probíhá pomocí studené obalované asfaltové směsi. Obalovny s teplým asfaltem se totiž rozjedou až na jaře. Až poté pak přijdou na řadu velké celoplošné opravy komunikací.

Fotbalisté MFK Karviná odstartovali zimní přípravu, o víkendu je čekají přípravné zápasy

9. ledna 2024 18:55 | Karviná | Monika Danková

Fotbalisté MFK Karviná odstartovali zimní přípravu. Už tento víkend je čekají dva přípravné zápasy. Do jarní části vstupují v nejvyšší soutěži ze 14. místa, čeká je i odložený zápas s Pardubicemi.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Ve Frýdku-Místku se přes zimu spotřebovalo rekordních 2130 tun posypových materiálů
Vydáno 29. března 2021 13:42, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
2130 tun posypových materiálů. To je za poslední roky rekordní množství, které během zimy spotřebovaly technické služby ve Frýdku-Místku na údržbu cest a chodníků. Minusové teploty jsou snad už na ústupu a pracovníci se tak mohou zaměřit na další jarní práce.

Ve Frýdku-Místku a jeho místních částech se pravidelně každou zimu udržuje celkem 415 kilometrů Komunikací. Z toho je zhruba 181 kilometrů vozovek a zbytek jsou chodníky. Současná zima dala zimní údržbě pořádně zabrat. Nejen že poměrně hodně nasněžilo, ale výkyvy teplot si vyžádaly také velkou spotřebu posypových materiálů.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Já doufám, že ten poslední březnový víkend, kdy jsme měli ještě zásahy, kdy jsme používali i chemické posypové materiály, byl v tomto zimním období poslední. Protože ta zima letos byla dlouhá. V porovnání s těmi lety předcházejícími taková i pestrá. Ty teploty kolísaly mezi nulou, do plusu, do mínusu, takže byla náročná pro nás z hlediska spotřeby toho posypového materiálu."

Podle meteorologů letošní zima nebyla nijak extrémní na silné nebo dlouhotrvající mrazy a sníh.

Tomáš Ostrožlík, meteorolog, ČHMÚ Ostrava: "Začala v podstatě až v lednu, ale rozdíl byl v tom, že letošní leden a únor a částečně březen, byly proměnlivé, takže se střídalo období s četným sněžením, potom oteplení, kdy tálo, pak zase tálo, pak zase sněžilo, pak se vytvářela ledovka. A tyhle možná i několikrát za týden změny způsobily tu zvýšenou práci silničářů."

Ve Frýdku-Místku během zimy spotřebovali za poslední roky rekordní množství posypových materiálů.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Zhruba 1670 tun chemických materiálů, 460 tun inertního materiálu. Když bych vypíchl nějaké ty špičky, tak paradoxně oba druhé týdny, jak v lednu, tak v únoru na tu spotřebu byly největší, to znamená nějakých 350 tun v lednu, necelých 500 tun v únoru a pokračovalo to samozřejmě až do toho období zhruba do poloviny toho března a pak ještě nějaký takový ten záchvěv v tom posledním březnovém víkendu."

V nejbližších dnech už by mělo přijít oteplení a teploty mohou dosahovat až dvaceti stupňů. Nicméně proměnlivý charakter počasí bude pravděpodobně i v dubnu.

Tomáš Ostrožlík, meteorolog, ČHMÚ Ostrava: "Na Velikonoce čekáme mírné ochlazení, kdy na horách může zase sněžit, v nížinách ale teploty kolem deseti nebo do deseti stupňů. A po Velikonocích pravděpodobně by mohlo dojít k oteplení. Ale krátkodobé vpády studeného arktického vzduchu nelze během dubna ani začátkem května vyloučit."

Technické služby se teď zaměřily postupně na jarní práce v podobě jarního úklidu, blokového čištění ulic a také se připravují na tradiční výsadbu květin ve městě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000024750/ve-frydku-mistku-se-pres-zimu-spotrebovalo-rekordnich-2130-tun-posypovych-materialu