Michal Kvasnica
29. března 2021 • 14:32

Čelůstku školil Lukaku a opět je slyšet kritika. Smůla, nebo nepohoda?

Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kontextu ostatních velmi sebevědomých výkonů se Ondřej Čelůstka (31) podruhé v řadě dostal do úplně opačné, nevděčné role. Do pozice toho, jehož jméno je na rozdíl od chválených spoluhráčů často skloňováno s inkasovaným gólem. Stoper Sparty se k němu nachomýtl proti Estonsku i Belgii, kdy jej vycvičil Romelu Lukaku. Kopec smůly, nebo důkaz nepohody? Tak trochu oboje.



Třináct vteřin trvala belgická akce, na jejímž konci vyrovnával superstřelec Lukaku na 1:1. Chyb na české straně bychom napočítali několik: Krmenčíkův ležérně prohraný souboj, Provodovo a Barákovo neatakování Vertonghena, pozdní Holeš u De Bruyneho, postavení Kúdely umožňující kolmici... A ve finále koordinačně rozhozený Čelůstka.

„Otáčel se proti Lukakovi na druhou stranu, tedy přesně tak, jak se obránci otáčet nemají,“ kritizoval Luděk Zelenka, expert ČT a dřívější ligový kanonýr. „V plném sprintu je to samozřejmě složité, ale stoper musí být vždy čelem k útočícímu hráči. Takhle mu to usnadnil i bez kliček.“

Faktem je, že tank z Interu Milán se zachoval perfektně. Tak, jak by se od hvězdy s hodnotou blížící se třem miliardám korun čekalo. Rychlá změna směru doprava, zpátky doleva a na deštěm zmáčeném trávníku chytrá rána pod Vaclíkovu nohu. Technika, sebevědomí, kvalita.

„Ukázal, proč stojí tolik peněz. Byla to precizní akce. Lukaku je v takové formě, že s ním neměli problémy jen čeští stopeři, ale mívají je i obránci v italské lize. Vždycky si najde šanci a většinou ji promění. Je to gólová menšina,“ zastával se Čechů bývalý internacionál Günter Bittengel.

Ondřej Čelůstka brání Romela Lukaka
Ondřej Čelůstka brání Romela Lukaka

Luboš Kubík, někdejší reprezentant, jenž má s postem stopera zkušenosti, si nicméně ještě jednoho zaváhání všiml. „Ondra už ví, že měl mít hlavně lepší postavení ještě před tím, než Lukaku dostal přihrávku. Možná mu mohl trošku se zajištěním pomoct Kúdela, protože když má Lukaku míč a je rozběhnutý, už se blbě honí. S tím už nic nenaděláte.“

Čelůstku má trenér Jaroslav Šilhavý v kategorii nepostradatelných svěřenců. A není se čemu divit, jelikož zkušený bek mu hned na startu pomohl zpevnit defenzivu i stmelit partu. Přesto všechny výše zmíněné chyby spolu s lacinou brankou Estonska, ke které se rovněž nachomýtl, podporují pochybnosti nad aktuální formou šéfa sparťanské obrany.

I na výkonech ve FORTUNA:LIZE je totiž vidět, že po lednovém zranění kotníku Čelůstka stále není v ideální pohodě, což fanoušci zmiňovali už při zveřejnění reprezentační nominace na tři březnové duely. A opakují to i nyní, kdy vzývají start dvacetiletého Davida Zimy. Ten se Slavií udivuje Evropskou ligu a do seniorského výběru byl povolán na úkor EURO U21.

Kromě Čelůstkova vřelého vztahu se Šilhavým je však férové dodat i B, a sice že momentální situace na pozici stopera nároďáku příliš nenahrává. Ze zdravotních důvodů nejsou k dispozici Tomáš Kalas, Jakub Brabec, David Hovorka ani Tomáš Petrášek. A Václav Jemelka kvůli nemoci opustil tým v průběhu srazu. Jeho místo zaujal Patrizio Stronati z Baníku, jenž za áčko dosud nikdy nenastoupil.

Takže? V úterý ve Walesu to bude pravděpodobně opět Čelůstka, kdo bude nahánět Garetha Balea.

Čelůstka vs. Kúdela proti Belgii

Ondřej Čelůstka   Ondřej Kúdela
40 (83 %) úspěšné akce 40 (80 %)
25 (89 %) úspěšné přihrávky 26 (74 %)
9/6 defenzivní souboje/úspěšné 2/2
4/2 vzdušné souboje/úspěšné 2/2
3 odebrané míče 0
3 zachycené přihrávky 4
zdroj: InStat

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Belgie 8 6 2 0 25:6 20
2. Wales 8 4 3 1 14:9 15
3. Česko 8 4 2 2 14:9 14
4. Estonsko 8 1 1 6 9:21 4
5. Bělorusko 8 1 0 7 7:24 3

Vstoupit do diskuse
14

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud