Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zemřela známá lobbistka Jana Mrencová, která se vydávala za mluvčí hejtmana Haška. Bylo jí 67 let

Česko

  17:10
Mariánské Lázně - Ve věku 67 let zemřela známá lobbistka Jana Mrencová z Mariánských Lázní. Hlavně v 90. letech, ale i později, měla úzké vazby i na vysoké politiky, zejména z ČSSD. Policie ji vyšetřovala kvůli podezření z pokusu uplatit novináře nebo kvůli tomu, že se vydávala za mluvčí někdejšího hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD). Informaci o úmrtí Mrencové potvrdila pohřební služba.

Lobbistka Jana Mrencová. foto: Martin Stolař, MAFRA

Falešná mluvčí před krachem. Lobbistka Mrencová si napůjčovala peníze od slovenského miliardáře

Mrencová pracovala hned pro několik politických stran, kromě ČSSD měla vazby i na KSČM, Věci veřejné a další. Byla zakladatelkou soutěže Missis, na které se objevovaly i známé osobnosti kulturního a politického života.

Jana Mrencová u Okresního soudu v Chebu.
Lobbistka Jana Mrencová

Před chebský soud se dostala kvůli obžalobě z uplácení, když měla slíbit, že ovlivní novináře, aby nenapsal negativní článek o někdejším místostarostovi Mariánských Lázní Petru Horkém (ČSSD). Soud jí za to uložil podmínku, i když se nepodařilo prokázat, že vůbec existoval novinář, kterého chtěla ovlivnit.

Za pokus podplácení dostali bývalý politik Horký a lobbistka Mrencová podmínku

V médiích se její jméno objevovalo i v souvislosti se službami pro Jihomoravský kraj a bývalého hejtmana Haška. Podezření z porušování povinností při správě cizího majetku prošetřovala policie, případ ale nakonec odložila. Producentské centrum Profil v Mariánských Lázních, pro které Mrencová pracovala, bylo od roku 2018 v insolvenci. V konkurzu byla od loňského roku i sama Mrencová.

Autor: