BK MLADÁ BOLESLAV

Sen, boj a jízda – gameři Bruslařů hodnotí uplynulou sezónu

29. 3. 2021
Autor: Zdena Bobková, Adéla Kvapilová
M l. B o l. – Mezera mezi čtvrtfinálovou a semifinálovousérii Bruslařů je poměrně dlouhá, a tak nastal čas vyzpovídat kluky, kteří za nás tuto sezónu hájili zelené barvy u herních konzolí. Řeč je o našich gamerech – Jindrovi "JiFi23" Fenclovi, Jakubovi "Kubii7" Bláhovi a Michaelovi "MichaelHetz" Hetzendorferovi. Naši gameři skončili ve druhém ročníku ENYAQ Hockey League na čtvrtém místě. S odstupem času jsme je vyzpovídali a oni shrnuli a zhodnotili právě uplynulou sezónu, své pocity z ní a dokonce poslali vzkaz mladoboleslavským hokejistům. A co myslíte? Přihlásí se kluci i do příští sezóny?
Pánové, jak zpětně hodnotíte právě uplynulou sezónu EHL?

Jindra: Bohužel se nám nepodařilo zopakovat loňský triumf, ale i tak – patřit mezi top 4 kluby, považuji za úspěch. A to i vzhledem k tomu, že došlo ke změně herního systému EHL a letošní ročník NHL21 se EA SPORTS moc nepovedl.

Jakub: Celkově bych řekl, že naše předváděná hra byla po většinu času velmi solidní, bylo tam několik výborných výsledků, ale konečné pořadí je pro mě lehce za očekáváním.

Michael: Hodnotím ji jako úspěšnou, i když jsem zrovna typ, který rád vyhrává a jako úspěch bere vítězství. Myslím, že oproti loňsku byla daleko větší konkurence a hlavně se hra i systém změnily. Takže bych nakonec řekl, že spíš úspěch než neúspěch.


S odstupem času – panuje nakonec s celkovým čtvrtým místem spokojenost, nebo to i po nějaké době stále hodně mrzí?

Jindra: Největší zklamání, alespoň pro mě bylo, že jsme nepostoupili do finále. Měli jsme ho celkem na dosah, ale nakonec jsme ten poslední rozhodující zápas prohráli. Poté už bylo pro mě těžké hledat motivaci k zápasům o bronz, kde nám opět chybělo trochu toho štěstíčka, abychom získali bronz.

Jakub: Z mojí strany určitě nepanuje spokojenost. Myslím, že se v tomhle složení dalo dosáhnout lepšího výsledku.

Michael: Jsem spokojený za výkon kluků a BK Mladá Boleslav, jak se ke všemu postavili a starali se o nás. Nebudu lhát, pořád mě to moc bolí a mrzí, protože jsme si medaile zasloužili.


Před startem sezony se změnila pravidla a herní systém EHL. Jak vám nový systém vyhovoval nebo nevyhovoval? Případně v čem?

Jindra: No, změna to byla veliká. Už se nesčítalo skóre zápasů, ale počítaly se jen výhry. Přibyl navíc jeden hráč a ta nálož zápasů na jedničku týmu byla také znát. Teď záleželo na všech třech, jak zahrají a soutěž se celkem vyrovnala a rozhodovalo se až do poslední kola základní časti, kdo půjde do play-off a kdo ne. Nejhorší pro mě bylo, když jsem musel jít za stavu 2:2 na zápasy hned po čtvrtém do pátého, bylo to celkem vyčerpávající.

Jakub: Byly tam věci lepší i horší. Mně vyhovoval asi spíše více koncept na dva hráče a méně 2vs2 zápasů jako v předchozím roce. Ale tady se zase hrálo na výhry, nikoliv na skóre, to bylo lepší. Také dva zápasy z kola vždy formou studia byly super. Škoda, že to nemohlo být offline ve studiu, kvůli covidu.

Michael: Systém mi vyhovoval. Je to více týmové, klub se staral i EHL, takže super. Akorát škoda, že se nehrálo víc ve studiu. Myslím, že EHL by mohlo ještě více fungovat na sociálních sítích a dávat informace dříve. Například více propagovat hráče i klub a EHL, ale to je můj osobní názor a není to určitě úplně hlavní.


Byla to nová zkušenost? Hrát v širším týmu, což současně znamená i větší porci zápasů? (speciálně pro Jindru hned tři zápasy naráz…)

Jindra: Byla to určitě nová zkušenost, hlavně bylo najednou i více zápasů 2v2, které loni byly jen v play-off. Zde se ukázala určitá týmová souhra a v těchto zápasech se dal obrátit nepříznivý stav série. Když už jsme byli v týmu tři, tak se rovnou mohl zařadit zápas 3v3 v režimu World of CHEL místo posledního zápasu 2v2.
Pro mne to opravdu nebylo moc příjemné. Tlačili nás, ať co nejrychleji startujeme další zápas, hlavně tedy pokud se jednalo o streamované kolo. Stačil jsem se maximálně napít a ani jsme si moc nestihli říci, co budeme hrát. Pokud série byla rozhodnutá a už se jen dohrávalo, tak byl pátý zápas už jen takový relax, ale když se jednalo o rozhodující zápas, tak to bylo celkem hustý a stálo to hodně sil, hlavně psychických.

Jakub: Byla to nová zkušenost, určitě zajímavá. Více se mi ale líbil systém na dva hráče. Raději bych si zahrál dva 1vs1 zápasy, než jeden a případné 2vs2.

Michael: Zkušenost úžasná, neměnil bych. Myslím si, že, i když někdo odehrál víc a někdo míň, je to pro všechny psychicky stejně těžké.


Víte už, jakou podobu bude mít soutěž v dalším ročníku?

Zde se všichni shodli, že žádné informace o průběhu dalšího ročníku, prozatím nemají. Snad prý ale nedostanou informace od pořadatelů EHL na poslední chvíli, jako to prý bylo pro tuto sezónu :-)


Přihlásíte se do dalšího ročníku EHL?

Jindra: Uvidíme, bude záležet na více faktorech: Jaká budou pravidla, bude-li o mě vůbec zájem, jak se mi bude hrát další ročník, jestli na to budu ještě vůbec mít nebo už pověsím ovladač na hřebík… (smích)

Jakub: Určitě ano.

Michael: Doufám, že už třetí ročník bude trochu jiný – scéna a hráči z play-off už zůstanou a nebudou se muset znovu přihlašovat. Myslím si, že dost z nás je tváří téhle hry a ligy a zaslouží si stabilitu a ne pořád bojovat o to, aby vůbec mohli hrát.


Všichni tři spolu hrajete i v týmu „Infamous“ v šestkách. Jak se dařilo týmu v letošní sezoně?

Jindra: V československé soutěži CSCL jsme skončili na druhé místě. Všechny finálové zápasy byly velmi vyrovnané a skončili většinou rozdílem jedné branky a velmi jsme si tyto finálové zápasy užili, nakonec jsme podlehli 4:1 na zápasy. Na to, že to bylo naše první společné působení 6vs6, tak to považuji za super výsledek.

Michael: Beru to jako super sezónu, skvělí lidé, tým, zápasy, momenty a úspěchy s InFamous. Obsadili jsme první místo ve VPG lize, pak druhou příčku v československé lize CSCL. V ECL lite, což je zatím nejvíc prestižní soutěž v šestkách, sice nedopadlo play-off, ale že všech československých klubů, které se účastnily, jsme byli nejlepší a dostali se nejdál.


Co vás čeká v nejbližší době? Jaké máte plány dál?

Jindra: Právě se teď rozjíždí další esport hokejový turnaj na grunex.com v režimu HUT 1v1, který začíná 1.4. Přihlásili jsme se tam a uvidíme jak dopadnou kvalifikační kola. Je to tedy především pro slovenské hráče, ale bylo nám povoleno se také účastnit. Můžeme si tedy zase poměřit síly i mezi sebou. Takže se může stát, že bude ze spoluhráče najednou soupeř.

Jakub: V dubnu bude kvalifikace do GWC (mistrovství světa v NHL), takže to určitě zkusím. V minulém roce se mi tam docela dařilo. Nově se také rozbíhá slovenská obdoba české ehokej ligy (pro cz i sk hráče), tak tam také v kvalifikačních bojích zkusím štěstí.

Michael: Chvilku byla pauza. Osobně jsem se přihlásil do GWC a do ehokej ligy Tipos, což je slovenský sourozenec ENYAQ ligy. Obě soutěže vezmu jen tak zlehka, protože si myslím, že moje místo je v ENYAQ lize. Je to pro mě víc důležité a prestižní, tam opravdu vždy hraji naplno. Je to moje priorita a největší motivace, že můžu reprezentovat české kluby extraligy.


Jedno slovo, které by vyznačovalo uplynulou sezónu?

Jindra: Byla to JÍZDA.

Jakub: Byl to BOJ.

Michael: Sen.


Budete či nebudete fandit hokejové Mladé Boleslavi v play-off? Případně, co byste našim hokejistům vzkázali?

Jindra: To je jasné, budeme. Jsem rád, že aspoň oni vyprovodili z play-off Pardubice, když nám se to nepovedlo a nechali jsme je vyhrát titul. Ted vás čeká Třinec, se kterým jsme si poradili i my v e-sportu. A vzkaz pro hokejisty: Ať ten titul uděláte! Loni jsme to vzali za vás, když se zrušila sezóna. Ale teď už to musíte vyhrát vy!

Jakub: Play-off budu určitě sledovat a samozřejmě přát vítězství právě Mladé Boleslavi. Snad nedopadnou stejně jako my. (smích) Hokejistům bych určitě vzkázal, ať do toho dají všechno, s každým se dá hrát. A i když nejsou fanoušci na stadionu, tak z domova všichni fandí!

Michael: Určitě jim budu fandit a přeju jim, ať do dotáhnou do vítězného konce!

Na našem webu jsme vás informovali, že Jindřich Fencl alias „JiFi23“ se v letošním ročníku Mladoboleslavského sportovce roku umístil na 18. místě mezi jednotlivci a v kategorii kolektivů brali s jeho bývalým parťákem Kumbíkem, se kterým vyhráli 1. ročník EHL. „Vůbec jsem to nečekal, že budeme nominováni, když jsme vlastně jen e-sportovci a už vůbec jsem nepočítal s nějakým umístěním. Mile mě to překvapilo a děkuji všem za podporu a hlasy,“ reagoval Jindra.

Závěrem bychom chtěli našim gamerům poděkovat za reprezentaci našeho klubu v EHL sezoně 2021 a popřát jim hodně štěstí v pracovním i osobním životě a samozřejmě i v další gamingové kariéře. DĚKUJEME!