Před necelými pěti lety představoval Slávek Horák svůj filmový debut Domácí péče v Los Angeles členům Americké filmové akademie. Tehdy v nadsázce pronesl, že další film bude o Václavu Havlovi, vtipu se zasmál jen on, Američané to brali jako jasnou věc. Z moravského venkova se tak děj dalšího filmu přenesl do 60. let 20. století do života jedné z největších osobností novodobých českých dějin.

Dílo Václava Havla si Slávek Horák před natáčením pořádně načetl: „Byla to radost, protože píše krásně a skrz ty věci se člověk dozvídá nejenom o společnosti, která ho obklopovala a o které psal, ale i o něm samotném,“ uvedl k přípravě na film. Z řady herců pak vybíral toho, který mu nejvíce připomínal Václava Havla fyzicky, ale také způsobem myšlení. Roli získal pražský divadelní herec Viktor Dvořák, který byl nominovaný také na cenu Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli.

Největší odměna

Od začátku režisér opakuje, že se film snažil pojmout jako svůj pohled na Václava Havla. S jeho pohledem se ale ztotožnili i další lidé, kteří si na zesnulé osobnosti ze snímku Havel ještě pamatují. „My jsme promítli ten film ještě před premiérou Jakubovi Landovskému, synovi Pavla Landovského, kterého hraje ve filmu Martin Hofmann, a mně se obrovsky ulevilo, když jsem viděl jeho reakci. Nadšená je asi příliš silné slovo. Film se mu líbil a říkal, že je rád, že vidí tátu znova oživnout na plátně. To mě hrozně potěšilo,“ podělil se o dojemný moment Slávek Horák.

Film představili také Dagmar Havlové, vdově po Václavu Havlovi. „Byla dojatá z toho, že viděla svého manžela opět obživnout na plátně, protože Viktorův výkon byl pro ni tak přesvědčivý, že ji to vzalo. A to jsou krásné momenty, když pro lidi, kteří jsou těm předobrazům postav nejbližší, když oni jsou dojatí a prožijí si své blízké znova, tak to je ta největší odměna,“ dodal uznávaný režisér.

Neproměněné nominace

Horákův Havel byl nominovaný do 14 kategorií na prestižních filmových cenách Český lev. Odnesl si však pouze jen jednu sošku za nejlepší masky. „Tenhle rok bylo hodně dobrých filmů. Líto mi to není, protože film děláme proto, aby byl dobrý. Cokoliv přijde potom - vysoká návštěvnost, dobré kritiky, ceny a podobně, jsou jenom bonus,“ řekl s úsměvem režisér. 

Proč při natáčení občas přepíná do jihomoravského dialektu, co říká na přátelství Aleny Mihulové se svojí maminkou, a proč lidé z Moravy vnímají Domácí péči odlišně, než rodilí Pražané, prozradil Slávek Horák v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Dojal Havlovou a Landovského. Režisér Horák promluvil o filmu Havel Blesk

Fotogalerie
35 fotografií