Moderní medicína a urologické problémy. Prevence je nejen pro onemocnění ledvin zcela zásadní

30. březen 2021

Urologie je moderním oborem, který spojuje specifické diagnostické i terapeutické postupy. S rozvojem moderních technologií se vyšetření zpřesňuje, zrychluje a většina metod je dostupná pro ambulantní urology. Nové operační postupy využívají unikátní hi-tech materiály a pomůcky.

Prof. MUDr. Miloš Broďák, Ph.D. z Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně na téma: urologie a pandemie koronaviru, rakovina prostaty i robotické operace.

Infekce novým koronavirem je virové onemocnění s vysokou mírou infekčnosti, velice snadno se šířící v populaci. Vstupní branou infekce jsou sliznice dýchacích cest (nos, ústa), případně sliznice oka.

Čtěte také

Mezi rizikové skupiny můžeme zařadit seniory, osoby s přidruženými onemocněními jako jsou např. diabetici, kardiaci, pacienti s chronickým onemocněním plic či ledvin, onkologičtí pacienti nebo po transplantacích, užívající celkově kortikoidy. Zdá se také, že těžší průběh onemocnění mají obézní pacienti.

Zcela zásadní je dodržování základních hygienických opatření - pravidelné mytí a dezinfekce rukou. Nesahat si neumytýma rukama na obličej a do okolí očí. Prádlo prát pokud možno na teplotu 60 °C. Pravidelně dezinfikovat povrchy - na různých površích se virus drží různě dlouho.

Důležitá je i čerstvá a výživná strava - dostatek ovoce a zeleniny, vitaminů a minerálů, bílkovin a zdravých tuků s obsahem omega-3 mastných kyselin
(olivový, lněný olej). Důležitý je i vitamin D, kterého má naše populace většinou nedostatek.

Rakovina prostaty

Je druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. I zde platí, čím dříve se nemoc odhalí, tím větší šanci má pacient na úplné uzdravení.

Čtěte také

V pokročilých stádiích nádor metastazuje, především do kostí.

V první fázi je rakovina prostaty bez příznaků, a je tak většinou odhalena zcela náhodou. Podle české urologické společnosti přibývá případů nádorových onemocnění prostaty. Zároveň se ale více lidí daří vyléčit. Důležitá je především prevence.

Nejdůležitější je zdravý životní styl - dostatek ovoce, zelenin, omezení nadměrné konzumace alkoholu, nekouření a dostatečný pohyb.

Robotické operace

Tato technologie navíc umožňuje dokonalý trojrozměrný a zvětšený obraz, proto lékaři mohou postupovat velmi precizně a doslova preparovat tkáně po milimetrech. Snižuje se tak i krevní ztráta, tudíž nejsou zapotřebí ani tolik zatěžující krevní transfuze.

Výhodou v dnešní době rovněž je, že nemocní již nemusí jít na jednotku intenzivní péče, operace tak lze provádět i v současnosti, kdy jsou nemocnice přeplněné covid nemocnými.

Přednosta urologické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice Miloš Broďák

Celou radioporadnu s prof. MUDr. Milošem Broďákem, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související