Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

IPO FreeTrade a Robinhood – Dva brokeři umožňující obchodování bez poplatků chtějí vstoupit na burzu

Publikováno
IPO FreeTrade a Robinhood – Dva brokeři umožňující obchodování bez poplatků chtějí vstoupit na burzu

Minulý rok byl na IPO více než štědrý a přinesl nám takové tituly jako dlouho očekávané Airbnb či Snowflake, po jejíž akciích se hned první den obchodování jen zaprášilo.

Letošní rok by se měl nést především v duchu fintech akcií a nabídnout nám hned několik společností v tomto odvětví. Jedněmi z nich by měly být i free brokeři Robinhood a Freetrade, kteří již podniknuli první kroky ke svému úspěšnému vstupu na burzu.

Jak se jim dařilo v posledních letech a kdy můžeme očekávat jejich IPO?

Robinhood již podal předběžnou žádost o IPO

Logo RobinhoodBroker Robinhood začal psát svoji historii již v roce 2013, kdy se dva spolubydlící na vysoké škole Vladimir Tenev a Baiju Bhatt rozhodli vytvořit jednoduchý způsob, jak zpřístupnit investování prakticky každému. Výsledkem byla poměrně jednoduchá a uživatelsky velmi přátelská platforma, která nabízí možnost obchodovat s akciemi, opcemi, ETF či kryptoměnami zcela bez poplatků.

Poznámka

Robinhood navíc podobně jako Revolut nabízí možnost nákupu frakčních akcií, kdy mohou investoři s nízkým kapitálem investovat do zlomků akcií velkých společností, jako je například Apple či Amazon.

Do roku 2020 si získal více než 13 milionů uživatelů, jejíž příliv významně podpořila i pandemie koronaviru. Velká část mladých se totiž rozhodla krátit si dlouhé chvíle investováním, které považují za určitou formu zábavy, ale i přivýdělku.

Počet uživatelů Robinhoodu od roku 2014 do roku 2020 meziročně rostl. Zdroj: statista.com
Počet uživatelů Robinhoodu od roku 2014 do roku 2020 meziročně rostl. Zdroj: statista.com

S rostoucí popularitou se již minulý rok začalo spekulovat o tom, že se Robinhood pokusí v blízké době vstoupit na burzu. O několik měsíců později vše potvrdila na svém blogu i samotná společnost, která se nechala slyšet, že 23. března podala SEC předběžnou žádost o IPO, se kterým by ji měla pomáhat americká banka Goldman Sachs. Ohledně dalších podrobností však společnost stále mlčí. Podle posledních informací by mohlo k IPO dojít v následujících týdnech, a to na americké burze Nasdaq.

IPO Robinhoodu by mohlo dosáhnout hodnoty 40 miliard dolarů.

Robinhood stále čelí kritice

Robinhood je často kritizován kvůli samotnému vzhledu aplikace, která připomíná spíše hru než seriózní brokerskou platformu. V praxi se tak aplikace uživatelům odměňuje po dokončení obchodu fanfárami a konfetami nebo jim nabízí část akcií drahých titulů výměnou za přivedení nových členů. Tento přístup, jak již bylo zmíněno, láká především mladé a nezkušené investory, kteří bezhlavě investují do čehokoli, co jim aplikace nabídne.

Nulové zkušenosti s akciovými trhy vedou většinou ke krachu některých uživatelů. Výsledky ale nejsou o moc lepší ani u uživatelů, kterým se “daří” úspěšně obchodovat. Průměrný uživatel Robinhoodu podle posledních průzkumů disponuje na svém brokerském účtu částkou okolo 5 000 dolarů. Pro porovnání uživatelé u konkurenční platformy Charles Schwab disponují v průměru částkou 240 000 dolarů a u TD Ameritrade částkou okolo 110 000 dolarů.

Největší vlna kritiky se na Robinhood snesla v tomto roce, a to poté co byl nucen ukončit obchodování některých titulů v návaznosti na redditové investory, kteří uměle zvyšovali jejich cenu. Jedněmi z nich byly i akcie Gamestop, jejichž cena se zvýšila z 20 dolarů, kterých dosahovaly koncem minulého roku, na 400 dolarů ke konci letošního ledna.

Do brokera Robinhood se navíc opřel i Charlie Munger (spolupracovník Warrena Buffetta), který označil praktiky Robinhoodu, kdy přeprodává data o transakcích velkým hráčům na Wall Street, za nečestné.

Na burzu se chystá i britský broker Freetrade

Logo FreetradeNa burzu se podle všeho chystá i britský startup broker Freetrade, který od svého založení v roce 2015 nalákal na své služby již 600 000 uživatelů. Podobně jako Robinhood jim nabízí možnost obchodovat s americkými a britskými akciemi či ETF za nulové poplatky, a to i v podobě frakčních akcií. Čtvrtletně se objem obchodu pohybuje v průměru okolo 1 miliardy GB.

Na rozdíl od Robinhoodu však Freetrade netlačí investory k dennímu obchodování a vedle svých primárních služeb nabízí například i možnost otevření zpoplatněného spořícího účtu či penzijního spoření. Výnosy společnosti z velké části závisí na předplatném Freetrade Plus, které uživatelům za poplatek 9,99 liber přináší výhodnější podmínky a možnost investování do širší nabídky akcií.

Robinhood a Freetrade by neměly být v tomto roce jedinými fintech společnostmi, které se odváží k vydání svého IPO. Podle posledních informací bychom se mohli na burze v tomto roce dočkat i SoFi, eToro či Coinbase.

Freetrade před pár dny dokončil druhé kolo financování, kde získal 69 milionů dolarů, čímž se jeho předběžné ohodnocení zvýšilo na 366 milionů dolarů. Mezi jeho největší investory se řadí například fond Left Lane Capital, L Catterton či Draper Esprit.

Společnost zatím neuveřejnila žádné podrobné informace ohledně svého IPO ani data, kdy by k němu mohlo dojít.

Ve hře jsou plány na budoucí expanzi Freetrade do dalších evropských zemí. První z nich má být Francie, kde chce uživatelům nabídnout celkem 5 000 akciových titulů a ETF z předních evropských, britských a amerických akciových trhů. Freetrade by se navíc mohl stát největším konkurentem nového německého startupu Trade Republic.

Budete mít zájem o akcie Robinhoodu či Freetrade, nebo v nich nevidíte až takový potenciál?

Líbil se vám tento článek?
4
0

Autor

Milovnice a nadšenkyně do financí, investování a kryptoměn. O finančních, ale i technologicky laděných tématech píše již od roku 2016. Kromě akciových trhů s nadšením sleduje nejnovější trendy v oblasti startupů, ale i velkých hráčů v široké škále odvětví od e-commerce a AI až po elektromobilitu nejen ve světě, ale i v našem malém českém rybníčku.

Nikola se však věnuje i tématům spojených s bankovnictvím, pojišťovnictvím či půjčkami, jejichž recenzování věnuje podstatnou část svého času. Ve všech případech jí však záleží na tom, aby si její texty našly cestu nejen ke zkušeným čtenářům a investorům, ale i úplným nováčkům ve světě financí.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎