5 zajímavostí o menstruaci, které by měla vědět každá žena

Komentáře
5 zajímavostí o menstruaci, které by měla vědět každá žena
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

“Ty máš zase náladu, nemáš to náhodou dostat?”  Obvyklá věta, která dokáže nejednu ženu pěkně rozpálit. Jednou do měsíce zkrátka přichází období, kdy je všechno tak nějak náročnější, proměnlivější a někomu by se mohlo zdát, že až nespravedlivé. Co se vlastně ve vašem těle během menstruace děje, jaký význam mohou mít projevy premenstruačního syndromu, co během menstruace jíst a jak cvičit? Na vše vám odpoví dnešní článek.

Co se ve vašem těle během menstruace vlastně děje? 

Ve vaječnících každé dívky se již při narození nachází cca 2 miliony vajíček. Ty pak během vývoje postupně zanikají a na začátku puberty jich zbývá pouhých 200–300 tisíc. Během reprodukčního věku ženy (tj. do menopauzy) jich dozraje cca 500. Vajíčka se každý měsíc uvolňují střídavě z obou vaječníků a následuje složitý proces dozrávání, který končí buď zahnízděním oplodněného vajíčka do děložní sliznice, nebo jejím odumřením a odloučením – tedy menstruací.

Menstruační cyklus trvá nejčastěji 28 (±7) dní, je řízen účinkem ovariálních hormonů a můžeme jej rozdělit do 5 fází:

1. Fáze ischemická (28. den cyklu) – pokud nedojde k uhnízdění oplozeného vajíčka do děložní sliznice, dochází ke stahu děložních svalů, zamezení přívodu krve do sliznice a odumírání slizničních buněk. Po několika hodinách tento stah povolí, přítok krve se obnoví, ovšem cévy jsou již natolik poškozené, že se krev vylévá mezi buňky sliznice.

2. Fáze menstruační (trvá 1–4 dny) – poškozená vrstva sliznice se odloučí od zbytku dělohy a je v podobě menstruačního krvácení odplavena z těla. Krevní ztráty se běžně uvádí na 35–80 ml a samotné krvácení trvá 2–7 dní. 

3. Fáze regenerační (4.–5. den cyklu) – na obnaženém vnitřním povrchu dělohy se začínají tvořit nové slizniční buňky.

4. Fáze proliferační (6.–14. den cyklu) – pod vlivem hormonu estrogenu dochází k rychlému dělení buněk a tvorbě cév, nová děložní sliznice roste a prokrvuje se.

5. Fáze sekreční (15–27. den cyklu) – pod vlivem hormonu progesteronu dochází ke zvětšování objemu buněk a zvýšenému prokrvení. Na konci této fáze je sliznice připravena k uhnízdění oplozeného vajíčka. Pokud se tak nestane, produkce hormonu progesteronu prudce poklesne a celý cyklus se opakuje.

5 zajímavostí o menstruaci

1. Menstruace se v průběhu života mění 

Stejně jako celé tělo, i vaše menstruace se v průběhu let mění. U mladých dívek je její nástup obvykle nepravidelný a celková doba cyklu může být delší, než se standardně uvádí. Časem pak dochází k postupnému ustálení, zkrácení a pravidelnějšímu nástupu krvácení. Ve vyšším věku se však může menstruace kvůli přirozenému úbytku hormonu estrogenu opět “rozházet”. 

Aktuální stav menstruace závisí nejen na hladině hormonů v těle, ale také na mnoha dalších faktorech (stres, trénink, strava, spánek, kouření, léky), takže je logické, že pokaždé jednoduše nemusí šlapat jako hodinky a malé a postupné odchylky jsou proto zcela normální. U náhlých a výrazných změn je však vždy lepší poradit se s lékařem. 

2. Strava může váš cyklus ovlivnit jak pozitivně, tak i negativně 

Během menstruace se snažte zaměřit zejména na:

  • dostatek ovoce a zeleniny jako zdroj vitaminů

  • ryby, libové masoluštěniny jako zdroj kvalitních bílkovin

  • ořechyrostlinné oleje jako zdroj kvalitních tuků

  • mléčné výrobky jako zdroj kvalitních bílkovin a pro posílení střevního mikrobiomu

Omezit byste naopak měla příliš slané, sladké nebo tučné potraviny, alkohol a ostrá jídla, která mohou být dráždivá a těžko stravitelná. Ve vyšším množství je vhodné dát si pozor také na kávu. I tady ovšem platí, že každému zkrátka vyhovuje něco jiného. Je proto třeba řídit se svými pocity a individuální snášenlivostí. 

Pozitivní vliv na předmenstruační chutě a zvýšený apetit má hořčík a potvrzuje ho několik studií, ale jeho přínos můžeme vidět i v menším množství zadržené vody.
S chutěmi na sladké může pomoci také chróm. Jsou totiž dvě podstatné úlohy, které v našem těle plní a které tento problém řeší - správný metabolismus základních živin a udržování normální hladiny glukózy v krvi. Spolu s dalšími látkami (hořčík, vitamin B6) a komplexem bylin (např. drmek obecný, meduňka lékařská) jej najdeš v produktu Spokojená, který byl navržen pro podporu menstruačního komfortu.

3. PMS může být způsob, jak s vámi tělo komunikuje 

PMS neboli premenstruační syndrom je soubor fyzických a psychických příznaků, které se mohou pravidelně dostavovat během 14 dnů před začátkem menstruace a končí s prvními dny krvácení. Mezi typické projevy patří křeče v břiše, bolesti hlavy, pocit nadýmání, zadržování tekutin, otoky, zvýšená citlivost prsou, akné, zvýšená chuť k jídlu, úzkost, napětí, přecitlivělost, smutek, deprese, výkyvy nálad nebo pocit nedostatku energie. S těmito problémy se v různé míře potýká až 50 % žen. 

Přestože jsou tyto obtíže přirozené a nelze jim nijak spolehlivě předcházet, v tomto období se navíc mohou stupňovat i takové problémy, které si jinak možná ani neuvědomujete. Premenstruační syndrom zhoršuje např. konzumace alkoholu, kouření, vysoká míra stresu nebo nedostatek fyzické aktivity. Kromě snahy o odstranění (nebo alespoň zmírnění potíží) byste se proto měla zaměřit i na to, jestli váš běžný životní styl nemá tendenci tyto problémy ještě zesilovat.

5 zajímavostí o menstruaci, které by měla vědět každá žena

4. Cvičení může pomoci s projevy PMS, výkyvy nálad a potlačením bolesti

Je zřejmé, že pokud se právě necítíte dobře, nemá smysl se nutit do tvrdého tréninku v posilovně nebo zaběhnutí půlmaratonu jen proto, že to zrovna bylo v plánu. V žádném případě to však není důvod, proč zanevřít na pohyb jako takový. Fyzická aktivita totiž pomáhá snižovat projevy PMS, díky vyplavení endorfinů se vám zlepší nálada a stále budete moct mít radost z toho, že na sobě pracujete.

Na jaký pohyb během menstruace vsadit?

Na světě však neexistuje nic, čemu byste se musela striktně vyhýbat jen proto, že zrovna máte menstruaci. Pokud se cítíte dobře, máte chuť a dostatek energie, můžete samozřejmě sportovat, jakkoliv jen uznáte za vhodné. 

5. Nadbytek pohybu spojený s nedostatečným příjmem energie může ohrozit váš cyklus

Pro správné pochopení následujícího bodu je třeba si nejprve ujasnit pojem energetická dostupnost (ED). Ta představuje energii, která nám zbyde, pokud od naší denní přijaté energie odečteme energii vydanou na záměrnou fyzickou aktivitu (trénink, fyzická práce). Tuto zbylou energii poté přepočítáváme na množství beztukové tělesné hmotnosti (FFM).

Dlouhodobé snížení ED (<30 kcal/kg FFM/den) vede ke snížení bazálního metabolismu a poklesu produkce pohlavních hormonů, což může vyústit až v úplnou ztrátu menstruace. Nízká energetická dostupnost je základním kritériem v diagnóze tzv. ženské atletické triády, která kromě snížené ED zahrnuje také osteoporózu a právě zmiňované poruchy menstruace.

Co si z toho vzít?

Menstruace je fyziologický děj, který během života prochází mnoha změnami a je nezbytnou součástí zdraví ženy. I přes svou důležitost však dokáže pořádně potrápit. Až 50 % žen se setkává s nepříjemnými projevy premenstruačního syndromu, jehož příznaky mohou významně zhoršovat faktory jako např. kouření, konzumace alkoholu, nedostatek pohybu nebo přemíra stresu. Kromě tlumení těchto problémů je proto třeba zamyslet se i nad celkovým životním stylem a snažit se toto rizikové chování eliminovat. 

Během menstruace je také vhodné řídit se aktuálními pocity a potřebami těla a zaměřit se na kvalitní, nutričně vyváženou stravu a dostatek pohybu. V souvislosti se cvičením je však důležité ohlídat si energetickou dostupnost, která by dlouhodobě neměla klesnout pod 30 kcal/kg FFM/den.

Jaké potraviny během menstruace jíst, a čemu se naopak vyhnout?
Jaké potraviny během menstruace jíst, a čemu se naopak vyhnout?
Menstruace nás ženy umí pěkně potrápit. Nese s sebou totiž řadu nepříjemných projevů. Které potraviny nám mohou pomoci zmírnit její projevy, a co nám naopak může ještě přitížit?
Menstruační cyklus: ovlivňuje chutě, sílu i zadržování vody
Menstruační cyklus: ovlivňuje chutě, sílu i zadržování vody
Strasti a patálie s menstruačním cyklem dobře zná každá z nás. Jak se ale podepisuje menstruační cyklus na kvalitě tréninku a má smysl to nějak řešit? Ano!
Co pomáhá proti nadýmání? Poradíme 6 snadných tipů
Co pomáhá proti nadýmání? Poradíme 6 snadných tipů
Taky se budíte s hezky plochým břichem, ale večer si připadáte jako v sedmém měsíci? Nadýmání není příjemné a dokáže nás pořádně frustrovat. Jak si s ním poradit, se dočtete v článku.
Co je bazální metabolismus a jak ho vypočítat?
Co je bazální metabolismus a jak ho vypočítat?
Už jsi někdy počítal/a hodnotu bazálního metabolismu? Možná víš, že výpočtů existuje mnoho. Jak se mezi jednotlivými rovnicemi orientovat a která je ta nejlepší?
Ztráta menstruace kvůli sportu není samozřejmost! Jak ji vrátit zpět?
Ztráta menstruace kvůli sportu není samozřejmost! Jak ji vrátit zpět?
Ztráta menstrauce v honbě za dokonalým fitness tělem je zdraví ohrožující stav, kdy dáváte v sázku své zdraví a především plodnost. Dnes se dozvíte, že k navrácení menstrauce stačí změnit jen pár věcí. Jak na to?
Běhání (kardio) a posilování, jak je spolu skloubit?
Běhání (kardio) a posilování, jak je spolu skloubit?
Proč je důležité kombinovat běh i s posilováním? Proč by mohli i zarytí příznivci silového tréninku zařadit běh nebo jiné kardio? A jak tyto dvě aktivity skloubit v rámci tréninkového plánu se dozvíte v dnešním článku.
Jak silový trénink mění ženské tělo? 9 výhod posilování pro něžné pohlaví
Jak silový trénink mění ženské tělo? 9 výhod posilování pro něžné pohlaví
Ženy a těžké váhy, myslíte si, že se to vylučuje? Popularita silového tréninku žen neustále roste. Pojďme se blíže podívat na vliv takového cvičení na něžné pohlaví.
Menstruace není konec světa! Proč a jak cvičit během svých dní?
Menstruace není konec světa! Proč a jak cvičit během svých dní?
Menstruace dokáže potrápit nejednu z nás - měly bychom proto v těchto dnech vůbec cvičit? A jak si trénink upravit, aby vyhovoval našim potřebám?
5 bylin, které pozitivně ovlivňují menstruační cyklus
5 bylin, které pozitivně ovlivňují menstruační cyklus
Menstruace občas dokáže pěkně znepříjemnit život – v novém článku proto najdeš 5 bylin, které mají na menstruační cyklus pozitivní vliv a pomohou ti ulevit od nepřijených příznaků PMS.
Správný pitný režim jako jeden z klíčů k lepšímu zdraví
Správný pitný režim jako jeden z klíčů k lepšímu zdraví
Správný pitný režim má vliv (bez nadsázky) na vše kolem vašeho života. Nedostatek vody sami na sobě poznáte celkem snadno, dobře se cítit totiž rozhodně nebudete. Jak by ale měl váš optimální příjem tekutin vypadat?
TOP 10 cviků na trénink s vlastní váhou, které dají pořádně do těla
TOP 10 cviků na trénink s vlastní váhou, které dají pořádně do těla
Abyste si mohli zacvičit, nemusíte nutně vyrážet směr fitko. Hravě si dáte do těla i doma nebo venku. Jak? V dnešním článku se podíváme, jaké jsou TOP cviky s vlastní vahou a jak si sestavit krátký a intenzivní trénink na celé tělo.
Benefity chůze: proč chodit pěšky?
Benefity chůze: proč chodit pěšky?
Chůze je jednoduchou a nenáročnou aktivitou, kterou může provozovat téměř každý. A taky by každý měl! Jaké konkrétní benefity vám a vaše zdraví může přinést, se dozvíte v tomto článku.
Proč cvičit jógu? Pomůže k lepší postavě i klidnější mysli
Proč cvičit jógu? Pomůže k lepší postavě i klidnější mysli
Máte za to, že jógu cvičí jenom nadšenci v batikovaných hábitech? V dnešním článku vás přesvědčíme, že cvičení jógy má spoustu benefitů, ze kterých vytěží nejen vaše tělo, ale i mysl.
Jak PMS ovlivňuje fungování ženského těla?
Jak PMS ovlivňuje fungování ženského těla?
Být ženou je skvělé - dokud do hry nevkročí PMS. Premenstruační syndrom zažívá více než polovina žen. Co ho způsobuje a jak ovlivňuje naši hmotnost a chuť k jídlu?
Jak předejít intimním ženským problémům při honbě za dokonalým fitness tělem?
Jak předejít intimním ženským problémům při honbě za dokonalým fitness tělem?
Touha po krásném, hubeném a vyrýsovaném těle s sebou nese spoustu zdravotních problémů. Když na to půjdete špatně, jste připraveni zaplatit vysokou cenu v podobě zdraví?