30. března 2021 • 22:34

Wales - Česko 1:0. Dvě vyloučení, vítězný gól po centru od Balea

Autor: iSport.cz, jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
68
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté ve třetím z osmi utkání kvalifikace mistrovství světa prohráli ve Walesu 0:1 a ve skupině utrpěli první porážku. Zápas v Cardiffu rozhodl v 81. minutě jediným gólem Daniel James. Oba týmy dohrávaly v oslabení. V 49. minutě dostal červenou kartu Patrik Schick, v 77. minutě byl vyloučen domácí Connor Roberts.



Český tým prohrál po čtyřech zápasech a nenavázal na středeční úvodní vítězství ve skupině 6:2 nad Estonskem a sobotní remízu 1:1 s favorizovanou Belgií. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého mají na kontě čtyři body a v tabulce z druhého místa ztrácejí tři body na vedoucí Belgii.

Na šampionát v Kataru v příštím roce postoupí přímo pouze vítěz skupiny, týmy z druhých míst čeká play off. V něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi si dosud na světovém šampionátu zahráli v samostatné historii jen v roce 2006. Kvalifikace vyvrcholí na podzim, předtím ještě čeká reprezentanty účast na letním mistrovství Evropy.

Trenér Šilhavý udělal oproti utkání s Belgií dvě změny v základní sestavě. Do zahajovací jedenáctky se vrátili kapitán Darida a útočník Schick, kteří stejně jako další dva bundesligoví hráči scházeli ve víkendovém zápasu v Edenu kvůli cestovním koronavirovým omezením. V sestavě překvapivě zůstal Holeš a jen na lavičce začal Barák.

Češi podle očekávání vstoupili do utkání aktivně a agilní byl především Jankto, který si za první poločas připsal několik nebezpečných střel. V 11. minutě mířil těsně vedle, za další tři minuty do boční sítě.

Největší šanci úvodního dějství ale měli Velšané, jejichž historickým maximem je semifinálová účast na Euru v roce 2016. V 36. minutě si na Jamesův centr naběhla největší hvězda ostrovního týmu Bale, hosty však proti jeho pokusu zblízka zachránil gólman Vaclík. V závěru na opačné straně vypálil kousek nad Jankto.

Čtyři minuty po přestávce se Čechům zápas hodně zkomplikoval. Roberts v souboji přidržel Schicka, hostující útočník se po něm ohnal a rumunský rozhodčí Hategan jej vyloučil. Reprezentace šla kvůli červené kartě do deseti poprvé od zápasu s Koreou v červnu 2016.

Češi měli i v oslabení velkou šanci. Darida technickým pasem vysunul Provoda, který obešel brankáře Warda, ale vracející se Lawrence odvrátil míč. Za pět minut se hostující záložník dostal do brejku znovu a po pádu v šestnáctce se marně dožadoval penalty.

I v deseti hráli čeští fotbalisté aktivně a Velšané prakticky nehrozili. V 70. minutě vypálil pohotově Darida, ale zamířil nad. V 77. minutě trefil Roberts ve výskoku protihráče do obličeje a do deseti šli i domácí.

Paradoxně až poté začali hrozit. V 79. minutě ještě Jamese po kličce vychytal Vaclík, ale za dvě minuty už kapituloval. Na Baleův centr si naskočil James a hlavičkou zamířil přesně k tyči. V druhé minutě nastavení mohl srovnat Čelůstka, ale trefil jen bránícího protihráče.

Góly

Domácí: 82. D. James

Hosté:

Sestavy

Domácí: D. Ward – Mepham (57. Moore), J. Lawrence, Rodon – C. Roberts, H. Wilson (76. Jonathan Williams), Ampadu, Morrell, N. Williams – D. James, Bale (C).

Hosté: Vaclík – Coufal (87. Vydra), O. Čelůstka, Kúdela (87. Barák), Bořil – Holeš (53. Krmenčík), Souček – Provod (83. Kadeřábek), Darida (C), Jankto (83. Masopust) – Schick.

Náhradníci

Domácí: Davies, Cabango, Gunter, Hennessey, Johnson, Lawrence, Levitt, Moore, Norrington-Davies, Williams, Sheehan, Smith

Hosté: Krmenčík, Barák, Kadeřábek, Masopust, Pavelka, Pavlenka, Pekhart, Pešek, Stronati, Zima, Vydra, Mandous

Karty

Domácí: C. Roberts, J. Lawrence, C. Roberts

Hosté: Schick (č), Zima, Jankto

Rozhodčí

Hategan – Ghinguleac, Gheorghe (vš. Rum.)

Stadion

Cardiff City Stadium, Cardiff (Wales)

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Belgie 8 6 2 0 25:6 20
2. Wales 8 4 3 1 14:9 15
3. Česko 8 4 2 2 14:9 14
4. Estonsko 8 1 1 6 9:21 4
5. Bělorusko 8 1 0 7 7:24 3

Vstoupit do diskuse
68

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud