Hlavní obsah

Význačná univerzita odhalila sochu Grety. Studenti ji zkritizovali

Foto: Profimedia.cz

Socha švédské aktivistky vyšla Winchesterskou univerzitu v přepočtu na 720 tisíc korun.

Reklama

Britská Winchesterská univerzita se stala terčem kritiky poté, co odhalila sochu švédské aktivistky Grety Thunbergové v životní velikosti. Podle studentů jde o zbytečně vyhozené peníze, škola by je měla raději investovat do nich.

Článek

Winchesterská univerzita v úterý slavnostně odhalila sochu 18leté aktivistky Grety Thunbergové a kritika na sebe nenechala dlouho čekat. Socha nazvaná Make a Difference (Učinit změnu) vyšla univerzitu v přepočtu na 720 000 korun.

Studenti ale umělecké dílo Britky Christine Charlesworthové rychle odsoudili jako „marnivý projekt“ a uvedli, že škola mohla finanční prostředky využít lépe.

„Greta je fantastickým vzorem pro každého, koho zajímají důležité globální problémy,“ uvedla pro BBC předsedkyně studentské unie Megan Ballová. Jedním dechem však dodala, že ani přesto se univerzita od svých studentů nedočká pochvalných slov.

„Jsme v covidovém ročníku. Spousta z nás nemá přístup do kampusu, ale přesto se snažíme studovat a naléhavě potřebujeme podporu ze strany univerzity.“

„Tímto vyzýváme univerzitu, aby vyrovnala náklady na sochu tím, že přidělí 720 000 korun do fondu na podporu studentů,“ napsala studentská organizace na svém twitteru, kde školu obvinila z „marnivosti“ a „neprůhledného jednání při zadání zakázky na umělecké dílo“.

Projekt byl podle vyjádření univerzity financován z peněz vyčleněných na přestavbu jednoho z univerzitních kampusů. Instituce se navíc brání tím, že na podporu studentů jen letos vynaložila 5,2 milionu liber, tedy téměř 160 milionů korun.

„Socha se má stát symbolem univerzitního závazku bojovat proti klimatickým změnám,“ stojí v emailu, který studentům zaslala vicekancléřka Winchestertské univerzity Joy Carterová.

„Greta je mladá žena, která se navzdory životním obtížím stala přední světovou aktivistkou v oblasti životního prostředí. Jako univerzita pro udržitelnost a sociální spravedlnost jsme hrdí na to, že můžeme tuto inspirativní ženu ocenit,“ dodala Carterová. „Víme, že ji mnozí považují za kontroverzní postavu. Na univerzitní půdě ale vítáme debaty a kritické rozhovory,“ cituje slova vicekancléřky BBC.

Nejde o první neobvyklou poctu, které se Thunbergová dočkala. Vědci po ní například pojmenovali dva druhy šneka. Plž, který žije na Novém Zélandu, získal jméno Opacuincola gretathunbergae a další, který žije na ostrově Borneo, nese název Craspedotropis gretathunbergae. Na Mezinárodní den žen byla po Gretě pojmenovaná zastávka bruselského metra, ve Švédsku se zase prodává poštovní známka s obrázkem mladé aktivistky. Stala se také inspirací pro světelné dílo českého umělce Jiřího Černického, který její tvář přenesl na animovanou medúzu.

Reklama

Doporučované