Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Harry Potter Boj o bradavice – rozšíření The Charms and Potions

harry-potter-hogwarts-battle-charms-and-potions-06

Kdykoliv má být hodina lektvarů, snažím se najít nějakou výmluvu, abych se nad bublajícími kotlíky nemusel sklánět. Profesor Snape mi nahání hrůzu a mám takový pocit, že na nás vždy chystá nějakou zradu. Jako by nestačilo, že za hradbami poletují smrtijedové, i v Bradavicích na sebe musíme chystat záludné zkoušky.

Je tu další pokračování hry Harry Potter Hogwarts Battle, která u nás vyšla v české lokalizaci společnosti REXhry jako Harry Potter Boj o Bradavice. Novinka se tentokrát jmenuje Charms and Potions Expansion, tedy Zaklínadla a lektvary. Za původním anglickým vydáním rozšíření stojí firma USAopoly a distribuci na evropském kontinentu zajišťuje Esdevium Games.

Lahvičky pro všechny ty míchání lektvarů se nachází v menším ale vysokém boxu a to proto, aby se do něj směstnala čtveřice tajemných očíslovaných boxů. Ty ukrývají spoustu překvapení a jedno veřejné tajemství, které už je popsané v názvu krabice. Není tedy možné před nikým utajit, že se budou ve hře nacházet lektvary.

harry-potter-hogwarts-battle-charms-and-potions-01

Harry Potter Hogwarts Battle je kooperativní deckbuildingová hra, ve které na sebe každý z účastníků vezme roli jednoho z hrdinů této populární čarodějnické série. S pomocí svých karet mohou získávat finance na nákup podpory se spojenci, předměty nebo kouzly. Současně ale využívané karty přináší možnost dobírat další karty, útočit nebo se léčit. Všichni hrdinové totiž mají stupnici životů začínající na desítce. Bojují proti skupině padouchů a odhalovaným kartám temné magie (dark arts). Jejich důsledkem jsou nejen zranění pro hrdiny, ale také přidávání vlivu do lokací. S tím jak partie a vliv padouchů postupuje, odhalují se další lokace a s nimi i více karet temné magie v každém kole. Hrdinové zvítězí pouze v případě, že dokáží porazit všechny nepřátele dřív, než ovládnou i poslední lokaci.

První odlišností je zde sada zaklínadel, kterými si mohou hráči obohatit každý svoji postavu. Specializaci si vyberou před začátkem partie a mají na výběr deset destiček. Ty mají zářezy a krásně zapadnou do desky ze základní hry, ale především jsou rozdělené na tři sekce. Každé zaklínadlo má svoje vlastní téma a jeho účinnost se zvyšuje s tím, jak má hrdina méně a méně srdíček. Právě jejich stavu odpovídají tři části – od deseti do sedmi srdíček je schopnost nejslabší. Nejsilnější pak je, když je hrdina nejzranitelnější.

harry-potter-hogwarts-battle-charms-and-potions-03

A hráči každou pomoc budou potřebovat, protože obtížnost znovu půjde nahoru a hrdinům nepřátelé pořádně zavaří. Je tu spousta nových jmen. Tedy nových pro hru, protože všichni fanoušci knih či filmů je znají nazpaměť.

Ale pokud chceme rozšíření rozumně dále hodnotit a popisovat, nevyhneme se drobným spoilerům a zmínkám o části obsahu boxů. Při tom je jasné, že v krabičkách se nachází nové karty, o kterých se zmiňovat nebudeme.

Už jsme naznačili, že druhým hlavním tématem boxu jsou lektvary. Jedná se o nový typ karet, který obohatí ruku hráčů a pomohou jim v boji. Nejsou nijak extrémně silné, ale je možné je přidat do balíčku nad rámec klasických nákupů. Především se ale takové karty dají jednorázově použít pro silnější efekt a zahodit pryč ze hry. To se někdy opravdu hodí. Je dobré, že jejich použití lze časovat, používat je pro slabší schopnost a teprve ve správnou chvíli ji využít. Ale je třeba také myslet na fakt, že do té doby hráči zabírá karty místo v balíčku.

harry-potter-hogwarts-battle-charms-and-potions-04

S lektvary se pojí také nové žetony, za které si budou hráči tyto karty nakupovat. Při tom jejich sbírání má svoji vlastní fázi a hráče motivuje dělat v tahu různé věci. Pouze, pokud je splní, mohou si z řádku vybrat nějaký ten žeton suroviny a ten pak použít při míchání některého z klasických lektvarů.

Jenže bohužel právě lektvary mají kromě přidané hodnoty také jednu výraznou nevýhodu. Celkovou partii totiž výrazně zpomalují a ruší tu elegantní posloupnost shora dolů, takže někdy máte tendenci na novou fázi zapomínat. Především se ale s rozšířením hra s přehledem přehoupla přes jednu hodinu doby k dokončení.

První tři partie vám budou možná připadat jednoduché. Jenže pak přijde ta čtvrtá hra a ta je naopak opravdu pekelná. Může za to předepsaná kombinace nepřátel a událostí, které se navzájem docela drsně podporují.

harry-potter-hogwarts-battle-charms-and-potions-05

Tím ale zdaleka novinky v boxu nekončí. Nechceme odhalit úplně všechno, ale vězte, že na hráče čekají nové nástrahy, které jim značně znepříjemní každý tah. Ve hře se objeví také nové opravdu obtížné události i silní nepřátelé.

Rozšíření Charms and Potions přináší do naší oblíbené hry Harry Potter Hogwarts Battle spoustu nových prvků a obohacuje velmi výrazně také ty stávající. Celkově se jedná o skvělý přídavek, se kterých si užijete minimálně čtyři partie objevování nových věcí, a pak vás hra nebude přestávat bavit, protože celková nabídka karet už se téměř nevejde do původní krabice.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
VydavatelThe Op Games, KOSMOS, Rebel Sp. z o.o., Reflexshop, REXhry, Tabletop KZ
Rok vydání2020
Počet hráčů2 - 5
Herní doba120
Minimální věk11 and up
Jazyková závislostExtensive use of text - massive conversion needed to be playable
(1 voters)
KategorieExpansion for Base-game, Card Game, Fantasy, Movies / TV / Radio theme, Novel-based
MechanismyCooperative Game, Deck, Bag, and Pool Building, Variable Player Powers
RozšířeníHarry Potter: Hogwarts Battle – 2020 Promo Card Set, Harry Potter: Hogwarts Battle
RodinaBooks: Harry Potter, Game: Harry Potter: Hogwarts Battle (The OP), Mechanism: Campaign Games, Players: Expansions Changing Player Count
Alternativní názvyHarry Potter: Bataille à Poudlard – Extension Sortilèges et Potions, Harry Potter: Boj o Bradavice – Lektvary a zaklínadla, Harry Potter: Hogwarts Battle – ¡Expansión Encantamientos y Pociones!, Harry Potter: Hogwarts Battle – Incanti e Pozioni, Harry Potter: Hogwarts Battle – Zaklęcia i eliksiry, Harry Potter: Kampf um Hogwarts – Zauberkunst und Zaubertränke Erweiterung, Harry Potter: Roxforti csata – Bűbájok és Bájitalok, Гарри Поттер: Битва за Хогвартс – Чары и зелья

Více o hře.

Recenze: Harry Potter Boj o bradavice – rozšíření The Charms and Potions
Harry Potter Hogwarts Battle Charms and Potions nabízí zase spoustu novinek, které by měly být dobrou zprávou. A také jsou, protože hra navíc umí zaujmout tím postupným odhalováním novinek. Jenže jak se nabalují nová pravidla a fáze, posouvá se také herní doba, a to až přes jednu hodinu. Dva titulní prvky ale jsou chytře doplněné do kooperativního snažení hráčů. Pokud tedy odhlédneme od herní doby a trochu narušené plynulosti, celkově musíme rozšíření výrazně pochválit kvůli přidané variabilitě a nápadům.
Klady:

+ dva nové velké prvky
+ spousta nových karet ke koupení
+ noví nepřátelé
+ hra je stále návyková
+ objevování krabiček a postupné představování pravidel
+ obtížná
+ boxíky propojuje příběh
Zápory:

- hra není tak plynulá
- herní doba narůstá
- první tři příběhy jednodušší
4
Prozkoumávejte dál
Recenze: Mathable Quattro – matematika pro čtyři karty