Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odcházím nerad, ale v dobrém, říká plzeňský trenér Čihák. Už má nabídku

  18:57
Na jaře 2012 ho Martin Straka přetáhl z pražské Sparty k plzeňské mládeži. Už o necelé tři roky později ale hokejový trenér Ladislav Čihák povýšil k prvnímu týmu, z asistenta se postupně posunul až na post hlavního kouče. Nyní, po devíti letech, Čihákovo spojení se Škodou končí, nový kontrakt od klubového vedení nedostal.

Plzeňský trenér Ladislav Čihák udílí pokyny střídačce. | foto: Petr Eret, MF DNES

„Měl jsem obrovskou energii a chuť pokračovat. Tvoří se tady nový tým, daří se nám postupně budovat jádro z plzeňských kluků, odchovanců. Ale respektuji, jak se vedení rozhodlo. Stoprocentně odcházím nerad, ale určitě ne ve zlém. Prožil jsem tady skvělých a nezapomenutelných devět let,“ říká devětatřicetiletý Čihák.

Nejmladší extraligový kouč se loučí s bilancí tří bronzových medailí, semifinále Ligy mistrů, s týmem hrál pravidelně v horních patrech tabulky. I v této sezoně měla Škoda povedenou základní část, s 91 body skončila pátá. Jenže hned v předkole nečekaně vypadla s Olomoucí a sezona brzy skončila. A tenhle výbuch znamenal konec pro Čiháka i jeho asistenta Jiřího Hanzlíka.

Hokejová Plzeň hledá nové trenéry, Čihák s Hanzlíkem smlouvu nedostanou

Co ve vás po těch devíti letech v Plzni zůstává?
Přišel jsem před sezonou, ve které Plzeň vyhrála historický titul. Já byl u mladšího dorostu, stejný rok jsme získali stříbro. A byli u toho kluci, které jsem postupně táhl až do áčka. Petr Kodýtek, Matyáš Kantner, Lukáš Kaňák, Filip Suchý, Tomáš Vracovský... Ty dva roky u mládeže byly skvělé. A moc mi pomohl kolega Vláďa Vimr, srdcař a Plzeňák, to stříbro je i jeho zásluha.

Bylo vám teprve třiatřicet, když přišla od Martina Straky nabídka, abyste se posunul k A-týmu Škody. Rovnýma nohama jste skočil do extraligy.
Té nabídky jsem si moc strašně moc vážil. K týmu jsem přišel v listopadu, kdy odvolali Milana Razýma. Tým jsme převzali s Michalem Strakou, nakonec jsme v předkole vyhulili s Mladou Boleslaví. Ale další sezona už byla úspěšná, semifinále se Spartou a bronzové medaile.

Ladislav Čihák burcuje plzeňské hokejisty.

Jenže pak přišel znovu špatný podzim.´
A s Michalem nás odvolali. Jenže pak to vzalo obrat, já byl za dvě hodiny zase vzatý zpátky. A na lavičku se hlavně postavili Martin Straka s Tomášem Vlasákem.

Bylo těžké si u nich prosazovat svoje názory?
Jsou to obrovské persony, legendy. Mám k nim úctu a měl jsem v nich těžkou oponenturu. Ale zároveň férový přístup. Nikdy jsem nepocítil, že by se nade mnou povyšovali. V Plzni to vždycky byla týmová práce. Dopracovali jsme se k závěru, který fungoval. A bylo jedno, z jaké hlavy přišel, jestli z Martinovy, Tomášovy, Špágrovy (Špačkovy), nebo později od Jirky Hanzlíka. S ním jsme si neskutečně sedli a byl bych rád, kdybychom se ještě někdy na lavičce zase sešli. A nechci zapomenout ani na Michala Straku, je to vynikající trenér. Pro mě to byla obrovská škola, že jsem v takových osobnostech měl oponenturu. Myslím, že z toho budu dál těžit. Jsem rád, že jsem u toho mohl být. Plzeň není movitý klub, má to postavené na pár lidech, zapracovává hodně mladých hráčů. A přesto je úspěšná, co by za to daly jiné organizace.

Ještě ve vás hlodá předloňské semifinále s Třincem? Vedli jste 2:0 na zápasy, finále bylo hodně blízko...
Nemusíme být slušní, že? Dodnes mě to se... Byli jsme blízko, strašně mě to mrzí. Cítili jsme, že kdybychom přes Třinec dokázali přelézt, mančaft byl tak nastartovaný, že bychom pro Plzeň to zlato udělali. Byla to skvělá série, ale pořád mě to bolí.

Frodl: Je čas jít dál, ale jednou se chci do Plzně vrátit

Emoce dáváte najevo. Nedávno se o vás v rozhovoru zmínil i útočník Vojtěch Němec. Že umíte být v kabině hodně hlasitý, někdy až příliš. Sedí to?Respektuji, že hráč něco řekne přes media. Nicméně za sebe říkám, že co je v kabině, to tam má také zůstat. Od Vojty mě to zamrzelo. Nikdy jsem hráče nepropíral přes media. Když jsem si s nimi chtěl něco vyříkat, tak v šatně nebo u sebe v kanceláři. A zrovna vůči Vojtovi mám hodně čisté svědomí. Kolikrát měl problém a já mu vyšel vždycky vstříc.

Rozumím. Možná chtěl jen říct, že na hráče umíte zakřičet.
Když hráč nedělá, co má a vidím, že do toho nedává sto procent, naštve mě to a dám to najevo. Umím být hlasitý. Ale také dobře poznám, když hráč dělá maximum, ale stejně se mu nedaří. To se prostě stává a tohle nikomu nevyčítám. Je to asi důslednost, kterou v sobě mám a kterou vyžaduji. A ano, jsem emoční člověk. Neumím na lavičce jen stát, to nejde.

Trenér Plzně Ladislav Čihák motivuje svůj tým před prodloužením.

Trénoval jste Milana Gulaše, tři roky nejlepšího hráče extraligy, jednu z největších hvězd soutěže. Bylo někdy složité s ním vyjít?
Milan se trénuje dobře. Nikdy jsem s ním žádný problém neměl, respektovali jsme se navzájem. Samozřejmě, i on toho měl někdy nad hlavu, ale to jsou věci, které zůstanou v kabině. Milan je především kluk, který chce vyhrávat. A chce jít ostatním příkladem, na ledě i na tréninku. Vždy šel do zápasu s tím, že ho chce za každou cenu vyhrát. To je věc, která v českém hokeji trošičku chybí. Ta touha, sebedůvěra, sebeobětování se. Pracovat na maximum a když se něco nepodaří, dát do toho ještě víc. Guli to v sobě má.

Nabídl vám teď Martin Straka, abyste se v Plzni vrátil k mládeži?
To vůbec nepadlo. Kdyby to místo bylo a bylo by mi nabídnuto, určitě bych o tom uvažoval. Ale teď je situace, kdy jsou trenéři u mládeže podepsaní. A nedělá se, abych někoho vyhazoval, to je nefér. Domluvili jsme se tak, že končím.¨

Frodl odejde. A Gulaš? Je to otevřené, říká plzeňský šéf Straka

Teď si od hokeje chvíli odpočinete?
Já nejsem unavený! Mám obrovskou energii pokračovat. Těšil jsem se, že to bude v Plzni, to nevyšlo. Ale nechci žádný oraz, jdu dál. Mám své cíle, asi je to i ambicióznost. Pokud to půjde a hokejové prostředí mi to umožní, chtěl bych v trenéřině pokračovat.

A rýsuje se něco?
Jeden telefonát jsem už měl. Tento týden o té nabídce budu jednat. Pokud se domluvíme, strašně se na tu práci těším. Jsou tam lidi, se kterými se znám. A mají o mě zájem, toho si nesmírně vážím.

Ladislav Čihák.

Je to nabídka z extraligy?
Ano, je z extraligy.

Co kdyby vás oslovil i Filip Pešán, šéftrenér Českého hokeje, se kterým jste studoval a dobře se znáte, a nabídl vám práci u některého mládežnického výběru. Bral byste to?
Víte, já měl těch devět let klapky jen na Plzeň. Mám to tak, že kde jsem, tam se snažím odvést maximum, na nic jiného nemyslím. Ale kdyby taková nabídka přišla, stoprocentně bych o ní přemýšlel. Lákalo by mě to. Reprezentace, na jakékoliv věkové úrovni, je zase jiná práce, obrovská zkušenost, velké zápasy. Byla by to pro mě čest.

V době, kdy jste šel ze Sparty do Plzně, vás právě Filip Pešán lákal i do Liberce. Proč jste mu dal košem?
Je pravda, že jsme také jednali, vážím si toho. Ale Plzeň byla první, já jí už něco slíbil a jednoduše jsem to dodržel. Bylo z toho krásných devět let, kéž by se mi něco takového ještě povedlo. Nechci pendlovat, mám rád koncepční práci. Líbí se mi fotbalové velkokluby, kde manažeři pracují třeba dvacet let a furt to funguje. K tomu vzhlížím.

Zmínil jste hráče, které jste v Plzni vychovával od dorostu. Jaké s nimi bylo loučení?
Emotivní, až slzavé. Pořád jsem toho plný. Jsem strašně rád, kam se ti kluci posunuli. Mají výborný charakter, jsou správně vychovaní, dobře vedení od rodičů. I díky tomu to dotáhli až do extraligy a teď v týmu přebírají důležitější role. Pro mě je to skvělý pocit, že jsou to poctiví kluci a společně jsme je nastartovali. Nejen já, i další trenéři, kteří je vedli. Přesně to jsem si přál, vybudovat tady nové jádro z plzeňských kluků a to se daří. Jsou připravení do hokeje i do života. Nechci být samolibý, ale myslím, že jsme s nimi tu práci odvedli dobře.

Jak změnili oni vás?
V tom, jak k nimi přistupuji. Z dětí, kterým kontroluji žákovské knížky, jsou dospělí chlapi, kteří za chvilku budou zakládat rodiny. I oni mě posunuli. V myšlení, jednání. Kdybych se teď vrátil k mládeži, asi budu mít trošku větší nadhled a zkušenosti. Ale pedant bych byl dál, v důslednosti nikdy neslevím. 

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Pardubice
2:2
Třinec
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

Pardubice stojí za Zadinou: Ale rozumíme, že lidi nesouhlasí s formou

23. dubna 2024  7:59

Hodně lidí si díky Marku Zadinovi s chutí pustí středeční pátý duel finále. Lačnící po další krvi...

Pastrňákův gól Bostonu k výhře nestačil, Hertl podpořil vítězství Vegas

23. dubna 2024  6:58

David Pastrňák dal po nahrávce Pavla Zachy svůj první gól v aktuálním play off, prohru hokejového...

Jágr: Kdybychom baráž neuhráli, hokej by na Kladně pravděpodobně skončil

22. dubna 2024  23:09

V půlce rozhovoru mu zacinkal v kapse mobil. „To mi zvoní budík, kdybych náhodou zaspal. Občas si...

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...