Solární sprcha nesmí na žádné zahradě chybět!

Datum publikace: 31.03.2021

Kategorie: Novinky na trhu

To, že na zahradě má svoje místo bazén, už ví asi každý. Stejně tak si tam většina z nás udělala pěkné posezení, kde tráví volný čas. Víte, co dalšího by tam ale nemělo chybět? Solární sprcha!

Solární sprchu ocení majitelé bazénů i ti, kdo ho nemají

Taky to určitě znáte. Sluníčko svítí a pálí, my se potíme a hledáme, kde a jak se nejlépe osvěžit. Pití nápojů je fajn, ale to pravé osvěžení nám poskytne bazén nebo solární sprcha.


Kdo má velkou zahradu, ten si může pořídit obojí, protože před vstupem do bazénu je dobré se opláchnout pod vodou a smýt ze sebe nečistoty, pot a zbytky opalovacích přípravků. Kdo bazén nemá, ten se osvěží aspoň pod tou sprchou.


Proč si solární sprchu pořídit a jak ji vybrat?

Provoz solární sprchy není nijak náročný, místa taky moc nezabere. Budete potřebovat jen přívod vody, o zbytek se postará solární energie.


Tělo sprchy je z hliníku nebo plastu, funguje jako solární kolektor a také jako zásobník vody. Sluneční záření vodu ohřeje, její teplota může během parných letních dnů vystoupat až na 60 °C. Abyste se neopařili, bývá součástí sprchy také mísící baterie, díky které si teplotu vody dokážete upravit sobě „na míru“.


Pevná nebo přenosná solární sprcha?

Plánujete sprchu umístit na zahradu a tam ji nechat, nebo ji budete převážet s sebou třeba na chatu nebo někam jinam? Zamyslete se nad tím dřív, než si ji pořídíte.
•    Pevná solární sprcha se instaluje do pevné podložky, je bytelnější a má větší zásobník na vodu a oplach nohou.
•    Přenosná solární sprcha je o něco lehčí, snadno se skládá a můžete ji přenášet z místa na místo. Když ji postavíte, stačí zajistit přívod vody. Zásobník je menší, konstrukce méně kvalitní než u pevné solární sprchy a na oplach nohou ve většině případů zapomeňte.


Náš tip: Kromě toho, že si vyberete mezi pevnou a přenosnou sprchou, je dobré si ověřit stabilitu sprchy, fajn je i mísící hlavice a polohovací sprchová hlavice.


Jaké místo je pro sprchu ideální?

Vodu v zásobníku ohřívá sluníčko, proto najděte na zahradě místo, kam po většinu dne svítí sluníčko a kde je závětří. Máte i bazén? Najděte jí místo v jeho blízkosti.


Náš tip: Nezapomeňte sprše zajistit také odtok vody.

Jak velký potřebujete zásobník na vodu?

Jedním z nejdůležitějších parametrů pro výběr sprchy je velikost jejího zásobníku. Tu vybírejte podle toho, kolik lidí ji bude pravidelně používat.


•    Pro 2 osoby postačí solární sprcha se zásobníkem 8 litrů.
•    Pro rodinu je minimem 20 litrů.
•    Bude vás víc? Sáhněte po sprše s objeme zásobníku alespoň 40 litrů.


Náš tip na závěr: Vodu ve sprše během parných dní pravidelně měňte. Zabráníte tím usazování vodního kamene a množení bakterií.

Komentáře