Dnes zemřela sopranistka Jadwiga Wysoczanská-Štrosová

Ve svých 93 letech dnes po dlouhé nemoci zemřela v Praze sólistka opery Národního divadla Jadwiga Wysoczanská-Štrosová. Pohřeb se z důvodu koronavirové pandemie odkládá.
W. A. Mozart: Kouzelná flétna - Jadwiga Wysoczanská (Pamina) - ND Praha 1961 (zdroj ND Praha / foto Jaromír Svoboda)
W. A. Mozart: Kouzelná flétna – Jadwiga Wysoczanská (Pamina) – ND Praha 1961 (zdroj ND Praha / foto Jaromír Svoboda)

Jadwiga Wysoczanská-Štrosová se narodila 24. května 1927 v Praze. V letech 1943–1945 studovala u Vojtěcha Bořivoje Aima na pražské konzervatoři. Posléze v letech 1945–1957 studovala soukromě u J. Logačové-Klemensové. K jejím 90. narozeninám napsal Mojmír Weimann článek pro Operu PLUS, kde se podrobně zabývá jejím profesním životem (ZDE).

Působila jako sólistka opery v Liberci a v Opavě, zpívala ve Státním divadle v Brně. V roce 1960 získala angažmá v pražském Národním divadle. Nejčastěji ztvárňovala role v operách Bedřicha Smetany (Mařenka, Milada, Anežka, Blaženka, Vendulka, Hedvika, Libuše). Dále jsme ji mohli vidět jako Verdiho Aidu, Čajkovského Taťánu, Mozartovu Donnu Elvíru a Donnu Annu, Pucciniho Mimi, Janáčkovu Jenůfu atd.

Vystupovala i koncertně, například v roce 1967 zpívala na festivalu Pražské jaro sopránové sólo v Beethovenově 9. symfonii. V roce 1970 vystoupila na zájezdu do Itálie jako sólistka se Symfonickým orchestrem Československého rozhlasu pod vedením Aloise Klímy. V roce 1975 nahrála pro Českou televizi Čarostřelce (roli Agáty).

Poslední rozloučení se sopranistkou se na přání rodiny z důvodu epidemie koronaviru odkládá. Pohřeb se uskuteční, až se bude moci na obřadu setkat více lidí. Obřad bude následně spojen s uložením urny do rodinného hrobu.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments