Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Funguje to, covidem onemocněl jen zlomek očkovaných. Život se vrátil do domovů pro seniory, ostatní si na výhody počkají

Očkování. Foto: archiv MUDr. Ivo Procházky
Očkování. Foto: archiv MUDr. Ivo Procházky

V Česku se nechalo očkovat už více než 1,1 milionu lidí, skoro polovina z nich už dostala obě dávky vakcíny. V některých zemích začínají plně očkovaní lidé pociťovat první úlevy, u nás se však většího „zvýhodnění“ dočkají až po naočkování většiny běžné populace, které je ovšem daleko. Už dnes však výhody vakcíny pociťují klienti domovů pro seniory, kam se vrací stejný režim, jako byl před pandemií.

Hlavní výhodou vakcíny je její účinnost proti těžkému průběhu covidu-19. Čerstvá data ukazují, že očkování zatím opravdu funguje. Z více než milionu očkovaných v Česku se nakazilo pouze 13 tisíc lidí, tedy zhruba 1,3 procenta.

Většina nákaz se podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) navíc potvrdila relativně krátce po první dávce vakcíny, kdy ochrana očkovaného ještě nemohla být rozvinutá.

„U profesních a seniorních skupin, které už se v České republice očkovaly, vidíme, že nákazy po očkování jsou velmi málo četné. Většinou se nedají vztáhnout k očkování, protože ten člověk se nakazil zřejmě těsně před dávkou vakcíny. A je to opravdu velmi málo, zhruba dvě procenta očkovaných, a nejsou tam četné těžké průběhy,“ řekl ve středu šéf ÚZIS Ladislav Dušek v Parlamentu.

Optimistická data hlásí i největší česká nemocnice FN Motol, kde očkování podstoupilo asi 4500 lékařů a sester, přičemž se nakazilo zhruba jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější