Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Kontroverzní Berlusconi má nový klub. Hrají za něj hvězdy a chce do první ligy

Kontroverzní Berlusconi má nový klub. Hrají za něj hvězdy a chce do první ligy
Kevin-Prince Boateng z klubu AC Monza | zdroj: Profimedia

Dlouholetého italského premiéra Silvia Berlusconiho mnozí vnímají jako kontroverzní osobnost. Fanoušci populárního fotbalového klubu z Milána však na něj nedají dopustit. Pro příznivce místního AC bude Silvio Berlusconi vždy mužem, který z klubu vytvořil nejlepší tým na světě.

Pět triumfů v prestižní Lize mistrů a osm mistrovských ze Serie A. To vše Milán ovládl během jednadvaceti let, kdy prominentní italský politik klub vlastnil. Protřelý podnikatel měl Rossoneri jako srdeční záležitost a v roce 2017 ho prodával jen s těžkým srdcem.

Vášeň pro fotbal je ale nesmrtelná. I proto se do sportovního prostředí po pouhém roce a půl vrátil. Tentokrát však zamířil o poznání níže - jeho novou hračkou se stal tým AC Monza, klub působící v Serii C, tedy až ve třetí nejvyšší lize.

Tahle skutečnost však netrvala dlouho. Berlusconi už ve druhé sezoně v roli majitele s klubem postoupil. Momentálně se pere o nejvyšší příčky ve druhé lize a sen o postupu mezi elitu pro charismatického byznysmena rozhodně není utopií. Jednoznačně vyhlašuje, že v Monze se už brzy bude hrát první liga.

Má k tomu na pomoc starého parťáka. Adriano Galliani, který v pozici ředitele slavil v Miláně s Berlusconim mnohé úspěchy, kývl dlouholetému spolupracovníkovi i na tuhle zajímavou misi. Oba teď dělají maximum pro to, aby město spojené výhradně se slavným formulovým okruhem bylo nově známé i jako fotbalová lokalita.

„Nejsme tu, abychom hráli na schovávanou. Chceme Monzu dostat do Serie A. A myslím, že k tomu máme nezbytné know-how,” vyhlašuje sebevědomě Galliani. Rozhodně v klubu ví, jak oslovit hvězdná jména. V kádru už najdeme ghanského bombarďáka Kevina-Prince Boatenga, který působil v Barceloně, Tottenhamu nebo Borussii Dortmund.

A dost možná definitivně poslední šanci dostal od Berlusconiho ikonický Mario Balotelli - útočník s talentem od Boha, který to však kvůli problematické povaze průšviháře nikdy nedotáhl na úplný Olymp. A tím ambice Monzy nekončí. V hledáčku mají třeba Francka Ribéryho, dlouholetou oporu Bayernu Mnichov.

Italského byznysmena fotbal pořád baví, a byť mu v září bude už úctyhodných 85 let, stále má zajímavé cíle. Jeden je navýsost jasný – aby viděl svůj nový tým z Monzy, jak v zápase Serie A nastupuje na hřiště proti milovaným Rossoneri.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma