Hlavní obsah

Bodl známého. Měl jsem 20 vodek, hájil se

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Kuchyňský nůž s patnácticentimetrovou čepelí zabodl do hrudníku svého známého dělník ze Slovenska. K činu došlo po krátké rozepři na ubytovně v Jihlavě. Napadený stačil i s těžkým poraněním útočníka srazit pěstí a utéct.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Útočník se marně hájil tím, že si kvůli opilosti nic nepamatuje. Justice útok posoudila jako pokus o vraždu a muž dostal deset let vězení, jak uvádí rozsudek, který má Právo k dispozici.

K incidentu došlo předloni na konci listopadu. Mezi muži vypukla rozepře, po níž jeden z nich odešel do kuchyňky a vrátil se s nožem. „Obžalovaný nožem poškozeného bodl velkou intenzitou do pravé části hrudníku, a to natolik nečekaně, že poškozený na útok nestačil jakkoli zareagovat, a teprve po tomto bodnutí se začal útoku bránit,“ stálo v obžalobě.

Za týrání partnerky i její dcery potvrdil soud recidivistovi z Ostravy 11,5 roku

Krimi

Útočník u soudu zvolil obhajobu „na nic si nepamatuju“. Tvrdil, že osudný den měl volno, což využil k pití alkoholu. Od několika piv se prý v podvečer přeorientoval na tvrdý alkohol v podobě až 20 panáků vodky a šesti panáků whisky, které zapil červeným vínem. „Nevím, co se stalo, je mi to líto, nikomu jsem nechtěl ublížit,“ tvrdil u soudu.

Napadený si vzpomněl na to, že jeho známý se do něj už od rána navážel. „Ignoroval jsem to, a když už to bylo neúnosné, sebral jsem se a šel jsem do vedlejší místnosti. Už jsem ležel, on za mnou přišel na pokoj a něco říkal. Cítil jsem se ohrožen, tak jsem se taky postavil. On si došel pro nůž a bodnul mě,“ vypověděl napadený, který i s ránou v hrudníku a poraněnou plící dokázal útočníka srazit pěstí, ještě mu naložil pár ran a pak utekl ven volat pomoc.

Soud výrazně snížil muži trest za prodej metylalkoholu, místo vězení podmínka

Krimi

Vyšetřovatelům se nepodařilo za celou dobu zjistit, jak moc byl útočník vlastně opilý. Přivolaní policisté mu totiž naměřili 2,7 promile. O dvě hodiny později měl nadýchat už jen 0,4 nebo 0,7 promile. Lékařka v nemocnici, která měla posoudit, zda je muž schopen pobytu v cele, do věci také mnoho jasného nepřinesla. Ve formuláři zaškrtla doporučení na záchytku i kolonku, že muž není tak opilý, aby nezvládl pobyt v policejní cele.

Útočil s rozmyslem

Senát brněnského krajského soudu v čele s Dagmar Bordovskou nakonec usoudil, že muž se pokusil vraždit s rozmyslem. Podle trestního zákoníku mu hrozilo 12 až 20 let vězení.

Soud byl ale nakonec k útočníkovi, který byl přitom podle slovenské justice v podmínce kvůli útoku na policisty, shovívavý. Mimořádně totiž udělil trest pod zákonnou sazbou.

Za sdílené video masturbující školačky potrestal soud pětici ze Sušicka podmínkami

Krimi

„K trestnému činu došlo pouze ve stadiu pokusu. Poškozený byl několik týdnů po události zcela zdráv, jednáním obžalovaného tak nedošlo k zásadním trvalým nebo obdobným následkům,“ vysvětlila desetiletý trest soudkyně.

Verdikt už je pravomocný, v uplynulých dnech jej totiž potvrdil Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám