Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Chci ukázat, že i holky umí skákat na lyžích, říká česká jednička Indráčková

Nejlepší skokanské výsledky v sezoně opakovaně předváděla Karolína Indráčková. Zatímco její mužští kolegové paběrkovali, třiadvacetiletá skokanka opakovaně bodovala a vylepšila také ženské maximum ve SP. Indráčková doufá, že její úspěchy budou ještě gradovat a zlepší díky nim povědomí o ženách na skokanských můstcích.

Karolína Indráčková
zdroj: AP autor: Rok Rakun

Indráčková se v uplynulé zimě dostala sedmkrát ze třinácti startů do bodované třicítky, zatímco předtím to zvládla v kariéře dohromady jen dvakrát. Má tak za sebou zatím nejlepší sezonu kariéry. "To rozhodně, jsem velmi spokojená," uvedla. "Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že posbírám 47 bodů ve Světovém poháru, tak mu neuvěřím."

Navíc získávala i body do kvalifikace na olympiádu v Pekingu v příštím roce, o kterou by už nemusela přijít. Zvláště pokud zlepší nedostatky především psychiku. "Od loňského léta pracuju se sportovní psycholožkou a to mi hodně pomohlo. Mám plán a zapracovala jsem na nervozitě, s kterou mám dlouhodobé problémy. Dokážu to líp regulovat," řekla Indráčková.

Její předností je první fáze letu, ale v té druhé zatím nedokáže skok pořádně natáhnout, protože je příliš pasivní. Ve srovnání se špičkou má i nízkou nájezdovou rychlost. "Takže se okrádám o nějaké metry. Na tom musím zpracovat," uznává.

Přes nedostatky se dokázala přiblížit elitní desítce. V kvalifikaci už skončila i jedenáctá, v závodech byla po prvním kole patnáctá. "Je pěkné vidět, že i s obrovskými rezervami, které mám, to není vůbec špatný. Je to motivace pracovat dál," pronesla skokanka, kterou v reprezentaci vede Antonín Hájek.

Na šampionátu v Oberstdorfu byla na středním i velkém můstku shodně pětadvacátá a posunula český nejlepší výkon žen. Větší radost ale má z osobního maxima v SP, kterým je od minulého týdne 16. místo. "Toho si víc vážím. Z mistrovství světa mám smíšené pocity. Měla jsem potenciál na lepší umístění, ale hodně jsem se tam trápila, takže to dopadlo ještě dobře," řekla.

Začátky byly v Desné

Ke skoku se Indráčková dostala už v šesti letech na můstcích v Desné. "Brácha skákal, tak mě tam mamka jednou nechala taky, když už ho tam vozila. Tak jsem taky začala," vzpomínala. U skoků vydržela. "Mě to hrozně baví, to je pak jednoduché u toho zůstat. Pocit při letu je fakt krásný," uvedla závodnice liberecké Dukly.

Na bodovaných příčkách se doplňovala s nadějnou Klárou Ulrichovou. "To bylo fajn. Když to nevyšlo jedné, tak se dařilo druhé a obráceně," pochvalovala si vzájemnou podporu. Obě zastínily české skokany, kterým sezona vůbec nevyšla. "Moc se s klukama na závodech nepotkáváme a nepopichujeme je, že jsme byly lepší. Mrzí nás, že jim to nešlo," řekla Indráčková.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Nejraději má střední můstek, na kterém má rekord z tréninku 130 metrů. "Je nejzábavnější," uvedla. Na mamutí můstek by si zatím netroufla. A zaklepala, že nezažila žádné velké karamboly. "Naštěstí ne. Jsem opatrnější, jsou větší hazardérky," řekla.

Po sezoně se těšila na čas s přítelem a s rodinou. "Ráda cvičím jógu. Té jsem se začala věnovat loni při koroně," řekla studentka Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Když někomu řekne, že skáče na lyžích, tak slyší obdiv, ale často si lidi myslí, že dělá akrobatické skoky. "Nevědí, že holky vůbec skáčou na lyžích," uvedla. Sama by to mohla změnit v případě dalšího posunu výsledkovou listinou. "Doufejme, no," špitla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články