1. dubna 2021 • 09:45

Trenérce Smutné sport zachránil život!

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Videa se zábavnými cviky pro celou rodinu, informace o pohybových aktivitách a inspirativní příběhy lidí, kteří přivádí děti ke sportování. Takový je nový web projektu Díky za VZPruhu, za kterým stojí Všeobecná zdravotní pojišťovna společně s akcí Díky, trenére. Každý týden jedna trenérka nebo trenér připraví pro veřejnost a zejména pro děti pohybovou výzvu nebo cvik, po jehož splnění může kdokoliv dostat zajímavou cenu. V prvním dubnovém týdnu se v rámci projektu Díky za VZPruhu představí trenérka stolního tenisu Daniela Smutná.



 „Tento projekt vnímáme jako významný krok k prevenci a zdravému životnímu stylu, které jsou hlavně v dnešní době důležité. Další plány budeme postupně představovat, děti se mohou těšit i na zajímavé soutěže,“ řekl Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP pro služby klientům.

Příběh trenérky Smutné je více než inspirativní – před několika lety totiž zničehonic během letních prázdnin onemocněla virovým zánětem mozku a mozkových blan. I když se díky správné diagnostice podařilo předejít nejhoršímu, postihlo trenérku pravostranné ochrnutí – nemohla pohnout pravou rukou ani nohou. „Podle primáře prý tohle mnoho lidí nepřežije,“ popsala Smutná, trenérka ze Sokolu Plzeň, která rok strávila na invalidním vozíku.

A právě sport a její kolektiv z klubu jí zásadně pomohl. „V nemocnici jsem viděla lidi, jak vedle mě umírali. Ztratili smysl života, nevěděli, pro co se snažit bojovat. Za mnou kromě rodiny a přátel chodili do nemocnice také mí svěřenci a spoluhráči z týmu. Všichni mi říkali, že mám zakázáno se vzdávat, hecovali mě. Byli pro mě největší hnací silou,“ dodává Smutná, která ten smysl nikdy neztratila. „Sport mě naučil se také nevzdávat, toho jsem se držela. V podstatě mi zachránil život.“ Trenérka se z těžké nemoci dostala, po roce rehabilitací se postavila z vozíku na nohy.

Také proto se Smutná snaží přivádět děti ke sportování. A proto, když byla oslovena ke spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na projektu Díky za VZPruhu, neváhala. V současné době, kdy jsou zavřené kluby a sportoviště pro amatéry, není sportování lehké.

„Opravdu se bojím, že děti už nenajdou důvod vstát a jít si zahrát ven, zkusit bojovat a vystoupit z komfortní zóny, ve které se jim líbí, ale která je nepřipraví na život,“ řekla Smutná. V rámci projektu si proto připravila pohybovou výzvu, kterou najdete začátkem příštího týdne na webových stránkách www.dikyzavzpruhu.cz a sociálních sítích VZP.

V polovině dubna se představí trenérka ledního hokeje Blanka Jiskrová z Energie Karlovy Vary. Ta je na plný úvazek učitelkou prvňáčků, na zimáku pak připravuje děti od úplně nejmenších po dorostence.

Dále pak fotbalista Rostislav Vaněk z FK Šumperk, který se v současné době potýká s onemocněním jater a fotbalová komunita mu rovněž pomáhá. Zajímavou pohybovou výzvu představí Monika Chromá z florbalového klubu v Židenicích. Mladá trenérka bojuje proti šikaně.

Jedná se o trenéry, kteří se dostali do širšího okruhu sportovně společenské akce Díky, trenére. Kromě toho jsou na webu www.dikyzavzpruhu.cz také blogy a další užitečné informace týkající se prevence. Všeobecná zdravotní pojišťovna vnímá sport jako jednu z hlavních součástí prevence a zdravého životního stylu. Nicméně připomíná, že bychom neměli zapomínat ani na preventivní prohlídky a návštěvy u lékaře, stejně jako na preventivní chování. Proto jsou na webu www.díkyzavzpruhu.cz kromě sportu a sportovních výzev také například edukační videa pro děti, která mají pomoci rodičům nebo učitelům ukázat dětem, jak předcházet úrazům.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud